Περνώντας το Νεοχώρι Οινιαδών με κατεύθυνση προς τα νότιο δυτικά και τις εκβολές του Αχελώου έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στον πολυσύχναστο Λούρο μια από τις μεγαλύτερες συνεχής παραλίες στην Ευρώπη ή συνεχίζοντας την διαδρομή μας μέσα από τον κάμπο του Νεοχωρίου να φτάσουμε στις παραλίες «Παλιοπόταμος» και «Σκρόφες».
- Εμείς θα επιλέξουμε να κατευθυνθούμε προς τις «Σκρόφες» ένα σύνολο από μικρές παραλίες και κολπίσκους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους με άμμο και όλες με πανέμορφα γαλανά νερά και ειδικότερα στην πιο δυτική από τις παραλίες αυτές στον ομώνυμο όρμο, Πόρτο Σκρόφα, και τη λιμνοθάλασσα «κόκκαλα» που βρίσκεται κάτω από το ορός (τέως νήσο) Κοτσιλάρη, στην ανατολική πλευρά του Δέλτα του Ποταμού Αχελώου, ακριβώς απέναντι από το μαγευτικό Διόνι και την νήσο Οξειά.
Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός δρόμου που ακολουθεί το κάτω ρου του Αχελώου και εξελίσσεται σε έναν μακρύ χωματόδρομο που προς το τέλος της διαδρομής χάνεται στους απέραντους αλμυρότοπους και υγροτόπους των εκβολών.
Πρόκειται για ένα μέρος που αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν την ηρεμία, την επαφή με τη φύση, την παρατήρηση της άγριας ζωής και την ενασχόληση με θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες σε ρηχό και ασφαλές περιβάλλον.
Το σημείο ενδείκνυται και ως ασφαλές αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά σκάφη που πλοηγούνται στα ανοικτά αλλά και ως τοποθεσία κατάλληλη για να ξεκινήσει κάνεις την περιήγηση του στον Αχελώο με τα πυκνά του παρόχθια δάση και τις συναρπαστικές κατάφυτες νησίδες στο εσωτερικό του ποταμού.
Ο επιβλητικός βραχώδης όγκος του Κότσιλαρη
Μόλις λίγα λεπτά περπάτημα μακριά από την παράλια υψώνεται ο επιβλητικός βραχώδης όγκος του Κότσιλαρη όπου με τα μονοπάτια του συνιστά μια καλή πρόκληση για περιπατητές και πεζοπόρους ανταμείβοντας όσους επιχειρήσουν την ανάβαση με μια εξαιρετική θέα σε όλο το κεντρικό Ιόνιο, το Δέλτα του Αχελώου και τις απολήξεις της πεδιάδας των Οινιαδών.
Για τους λάτρεις της ιστορίας αξίζει να σημειωθεί ακόμη, ότι η παραλία μαζί με το νότιο άκρο της αντίπερα παραλίας Διόνι συνιστούν τα πιο κοντινά σημεία ως προς το ακριβές πεδίο που έλαβε χώρα η πολυσήμαντη «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» που έλαβε το όνομα της από τον Πατραικό Κόλπο που τότε καλούνταν κόλπος του Lepanto ή της Ναυπάκτου από τους Ενετούς εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που απέδιδαν στην ομώνυμη καστροπολιτεία, το λεγόμενο «Μάτι της Βενετίας στην Ανατολή».
Το Πόρτο Σκρόφα σας περιμένει!
Ανακαλύψτε το!
Εκ του Γραφείου Τύπου Εταιρίας Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – «Οινιαδών Ανάπτυξις»
Σχετικά Άρθρα
Αμφιλοχία: Νεκρός ο 27χρονος οδηγός
Αμφιλοχία: Η στιγμή της ανάσυρσης του Ι.Χ.
Ι.Χ. στη θάλασσα, αγωνία για τον οδηγό