Ελλείψεις Self Tests στο Αγρίνιο – Τι λέει ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών (Ηχητικό)

Χθες σε όλη την πόλη του Αγρινίου εφημέρευαν δύο φαρμακεία, όπως συμβαίνει κάθε Τετάρτη χρόνια τώρα. Χθες όμως δεν ήταν μια απλή εφημερία. Ήταν η εφημερία της τελευταίας μέρας που η πλατφόρμα παροχής Self Tests ήταν ανοικτή για δασκάλους, καθηγητές και μαθητές.

  • Και στα δύο εφημερεύοντα φαρμακεία της πόλης χθες το απόγευμα παρουσιάστηκαν ελλείψεις για περιορισμένα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μικρές ουρές, αλλά και αγανάκτηση από ορισμένους γονείς από την αγωνία τους να αποκτήσουν το υποχρεωτικό και αναγκαίο τεστ για την παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων από τα παιδιά τους.

Το ίδιο όμως συνέβη και με τους ιδιοκτήτες των φαρμακείων, οι οποίοι μέσα στα λίγα τετραγωνικά των καταστημάτων τους έπρεπε να ικανοποιήσουν έναν μεγάλο αριθμό γονέων, οι οποίοι άφησαν για την τελευταία στιγμή  αυτή την αναγκαία, όπως γράψαμε και παραπάνω, και υποχρεωτική συσκευή.

Βέβαια οι φαρμακοποιοί από την προηγούμενη εβδομάδα εκδήλωσαν την αδυναμία τους να στηρίξουν την όλη διαδικασία διανομής. «Αν όλος ο πληθυσμός πάρει το self-test, μιλάμε 20 εκατ. τεστ το μήνα. «Θα δείτε ουρές στα φαρμακεία», είχε πει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Βαλτάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα φαρμακεία δεν είναι οργανωμένες μονάδες με 20-30 υπαλλήλους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργήσει ο πενταπλασιασμός της επισκεψιμότητας».

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι φαρμακοποιοί σε αυτό το σημείο έχουν δίκιο.  Δίκιο όμως, και μάλιστα μεγάλο, έχουν και οι συνδημότες μας, οι οποίοι στην αγωνία τους να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της πολιτείας, καθώς και την ανάγκη διασφάλισης της υγείας των παιδιών τους ή και των ίδιων, από σήμερα -μέρα κατά την οποία, ως γνωστόν, ανοίγει η πλατφόρμα για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους- βρίσκονται αντιμέτωποι με στιγμιαίες ελλείψεις, που δημιουργούν ουρές. Εκεί όμως που πραγματικά έβγαλε χθες κάποιους εκτός εαυτού ήταν όταν άκουσαν τη φράση, «τα δωρεάν self tests τελείωσαν, έχουμε μόνο αυτά που πουλιούνται». Θεωρώ ότι αυτή η φράση όταν ακούγεται σε ώρες έντασης και αναμονής, είναι αρκούντως εξοργιστική.

Σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Άκου τώρα να δεις» συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο των Φαρμακοποιών της πόλης του Αγρινίου κ. Αχιλλέα Κοντοπάνο για τις ελλείψεις αυτές, ο οποίος μας είπε:

«Είναι αλήθεια ότι χθες παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα, διότι η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη, αλλά πρέπει να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας, ότι οι καθυστερήσεις αυτές δεν οφείλονται στους φαρμακοποιούς. Η προμήθεια των tests γίνεται από το κράτος, δίνονται στις φαρμακαποθήκες και αυτές προμηθεύουν τα φαρμακεία. Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να παρέμβει για μεγαλύτερο αριθμό tests, επειδή εκείνη τη μέρα εφημερεύει ή επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Επομένως δεν είναι στο χέρι μας να μειώσουμε ή να αυξήσουμε τον αριθμό. 

Τώρα σε όσα αφορούν το χθεσινό γεγονός», όπως υπογράμμισε, «η προσέλευση του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη επομένως ο αριθμός που αντιστοιχούσε σε κάθε φαρμακείο δεν ήταν αρκετός ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι.

Μετά από κάποιες παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε καταφέραμε να προμηθεύσουμε το ένα από τα δύο φαρμακεία με κάποια έξτρα tests, για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Όμως πρέπει να υπάρξει και λίγο περισσότερο υπομονή από τον κόσμο. Διότι είναι κάποια πράγματα. τα οποία δεν είναι στο χέρι μας να τα διορθώσουμε. Ζητάμε από τους συμπολίτες μας λοιπόν να δείξουν λίγη υπομονή και να αποφεύγουν τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Αν η προσέλευση για την απόκτηση των tests γίνεται την ώρα της κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων η εξυπηρέτηση θα είναι πολύ καλύτερη και πολύ πιο εύκολη».

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του κ. Κοντοπάνου στον Antenna Star:


Λευτέρης Τηλιγάδας

«Agrinio365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr