«ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με το Συμβούλιο της Ευρώπης: Καμπάνια «Ένα στα πέντε για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση»

  • Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δια της Υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, και το Τμήμα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης δια της επικεφαλής του Τμήματος κας Regina Jensdottir, υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας συνεργασίας για την χρήση του υλικού του Συμβουλίου, στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ»  για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Συγκεκριμένα, το ενημερωτικό υλικό που έχει σχεδιάσει το Συμβούλιο της Ευρώπης περιλαμβάνει:

1. το τηλεοπτικό σποτ 30΄΄ «Κίκο και το Χέρι»,

2. Το παιδικό παραμύθι «Κίκο και το Χέρι» (κατάλληλο για παιδιά άνω των τεσσάρων ετών σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης),

3. Το ενημερωτικό φυλλάδιο για ενήλικες (γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς επιστήμονες κ.ά.) με τίτλο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων»,

4. Αφίσες του Συμβουλίου της Ευρώπης με μηνύματα της καμπάνιας,

5. Ενημερωτικό έντυπο με τίτλο «Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι» (κατάλληλο για παιδιά άνω των εννιά ετών σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης),

6. Ενημερωτικό βίντεο με τίτλο «Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι» (επίσης κατάλληλο για παιδιά άνω των εννιά ετών σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Περαιτέρω περιλαμβάνονται δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων της ελληνικής καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» «Το μυστικό της Νίκης» & «Το μυστικό της Νίκης 2-Η περιπέτεια του Βίκτωρα», που έχουν ολοκληρωθεί με την έγκριση του Συμβουλίου της Ευρώπης και για τις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί η θετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για χρήση, προβολή και αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς.

Κομβικής σημασίας για την υπογραφή του εν λόγω συμφώνου υπήρξε η συμβολή της βουλευτή Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Έλενας Ράπτη, όπως άλλωστε και διαχρονικά, για το σύνολο της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην χώρα μας.

Η υπογραφή του συμφώνου αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη συνεργασία της χώρας μας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους φορείς, για την ακόμα αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.