Επίτιμη Δημότης Μεσολογγίου η Ολυμπία Βικάτου, σε κλίμα έντονης και βαθιάς συγκίνησης
- Της απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως από τον Δήμαρχο, Κώστα Λύρο
Σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 η τελετή ανακήρυξης της Δρ. Ολυμπίας Βικάτου ως επίτιμη δημότη της Ι.Π. Μεσολογγίου και της απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως, μετά από πρόταση του Δημάρχου, Κώστα Λύρου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η σεμνή τελετή έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τρικούπη στο Μεσολόγγι, παρουσία αυτοδιοικητικών, ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Δρ. Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο, Κώστα Λύρο για την πρωτοβουλία του αυτή και αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο και την προσφορά της κ. Βικάτου τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που την αναδεικνύει, όπως είπε, σε μία από τις αξιόλογες πνευματικές και δημιουργικές προσωπικότητες της αρχαιολογικής επιστήμης. «Γεννημένη στην Ολυμπία, από μικρή έχει στο αίμα τις πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι το ολυμπιακό ιδεώδες, οι ολυμπιακοί αγώνες, η εκεχειρία, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι. Αγαπάει την Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα το Μεσολόγγι, αναδεικνύοντας έτσι την εξ αίματος συγγένεια Αιτωλών και Ηλείων, όπως αυτή τεκμηριώνεται στον μύθο του τριόφθαλμου Οξύλου» ανέφερε ο κ.Κολώνας.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π Μεσολογγίου, Ιωάννης Τσώλος ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία έγινε η ανακήρυξη της κ. Βικάτου ως Επίτιμη Δημότης, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπο της και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς της στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, με επιστέγασμα τη δημιουργία του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι.
Η απόφαση απεδόθη στην κ. Ολυμπία Βικάτου σε πάπυρο.
Η Δρ. Ολυμπία Βικάτου μια δωδεκαετία προΐσταται της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Genova Ιταλίας (Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης), του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, είναι κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Φιλολογίας, μεταπτυχιακού τίτλου στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τακτικό μέλος του ΚΑΣ, τακτικό μέλος των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, και μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης δεκαπέντε έργων ΕΣΠΑ, INTERREG και LEADER στο Νομό.
Από το 2010 ανέλαβε Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι και από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 Διευθύντρια της ενιαίας πλέον Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται οι αρχαιότητες των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος από την προϊστορική εποχή έως το 1830. Με γνώση, δυναμισμό, πάθος και εμπειρία κάνει όλα αυτά τα χρόνια εξαίρετο έργο. Κορυφαίο για το δήμο Ι.Π Μεσολογγίου η δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου, κατάλληλου και άξιου να φιλοξενήσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, όπου υπήρξε αίτημα και όραμα πολλών δεκαετιών και υλοποιήθηκε με την επίπονη προσπάθεια και της Ολυμπίας Βικάτου.
Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος στην ομιλία του, αναφέρθηκε αρχικά σε στοιχεία από την πορεία ζωής της κ.Βικάτου και το πλούσιο έργο που έχει προσφέρει,
«Τιμούμε σήμερα ως Δήμος, αλλά πρωτίστως ως άνθρωποι, την Ολυμπία Βικάτου, με την Απόδοση Δημοτίας και την επίδοση του χρυσού μεταλλίου της Πόλεως. Η κ. Βικάτου είναι ένας άξιος άνθρωπος και ένα άξιο παράδειγμα προς μίμηση. Όλοι μας γνωρίζουμε την επιστημονική της κατάρτιση και το έργο που έχει επιτελέσει στην περιοχή μας όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείται σε αυτήν.
Χάρη στην κ. Βικάτου έχουν έρθει στο φως αλλά και έχουν αξιοποιηθεί αξιόλογα ευρήματα και έχουν δρομολογηθεί σπουδαίες δράσεις. Η συμβολή της στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Πλευρώνας, της Καλυδώνας και των Οινιάδων, ως άξια συνεχίστρια του έργου του Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάζαρου Κολώνα, υπήρξε καθοριστική. Από το 2010 η περιοχή μας έχει την τιμή να φιλοξενεί έναν άνθρωπο που συνεχώς προσφέρει στον τόπο μας παράγοντας ουσιαστικό έργο. Και για τον λόγο αυτό το Μεσολόγγι και οι άνθρωποι του την έχουν αγκαλιάσει και την θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους καθώς εκτός από άξια επιστήμονα αποτελεί και ένα δραστήριο πολίτη με έντονη παρουσία στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της περιοχής. Το βιογραφικό της τεράστιο και γεμάτο επιτεύγματα και θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες την ουσιαστική της συμβολή στην διαμόρφωση της τοπικής κοινωνίας εν γένει. Η πιο σπουδαία παρακαταθήκη όμως, που αφήνει στον τόπο μας, μέχρι στιγμής, και ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλες, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο που λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες στο ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟ, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Ένα επίτευγμα για το οποίο κατέβαλε μεγάλο αγώνα και προσπάθεια. Το αποτέλεσμα όμως την δικαίωσε καθώς προσέφερε στους πολίτες ένα πραγματικό στολίδι. Και την ευχαριστούμε και για αυτό. Το Μουσείο αποτελεί έναν Ιστορικό και Πολιτισμικό πυρήνα της περιοχής μας, ένα έργο για το οποίο είμαστε πραγματικά υπερήφανοι» κατέληξε ο Κώστας Λύρος.
Η κ. Βικάτου φανερά συγκινημένη και με βουρκωμένα μάτια δώρισε στο Δήμαρχο το λεύκωμα του Αρχαιολογικού Μουσείου και ευχαρίστησε για αυτήν την τιμητική διάκριση στο πρόσωπο της αναφέροντας, μεταξύ άλλων τα εξής:
« Η αποψινή βραδιά είναι ιδιαίτερα σημαντική, συγκινητική και συναισθηματικά φορτισμένη για εμένα, καθώς, κατόπιν πρότασης του κ. Δημάρχου και ομόφωνης γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου, μου αποδίδεται η κορυφαία τιμή απονομής του Χρυσού Μεταλλίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μετά Δημοτίας. Επιτρέψτε μου κ. Δήμαρχε να απευθύνω πρωτίστως σε εσάς, στους συνεργάτες σας και σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τις πιο θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες μου για τη μεγάλη αυτή τιμή. Αντιλαμβάνομαι ότι στο πρόσωπο μου κ. Δήμαρχε τιμάτε παράλληλα τους συνεργάτες μου και το έργο της Εφορείας, γιατί, όπως έχω ξαναπεί, αυτό που περιέγραψα δεν είναι δημιούργημα μόνον ενός ανθρώπου. Ναι, υπάρχει αυτός που οραματίζεται, σχεδιάζει, συντονίζει, διευθύνει, αλλά το έργο της Υπηρεσίας, είναι εγχείρημα πολυσύνθετο, πολύπλευρο και κυρίως αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων, πολλών ειδικοτήτων και Υπηρεσιών»
Επιπροσθέτως η κ.Βικάτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο ιστορικό αυτό κτήριο που ανεγέρθη το 1885 με δαπάνες των ευεργετών αδελφών Ξενοκράτη, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου αναμένονται. «Για να τιμήσουμε όπως αρμόζει την Πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων, εγώ και οι συνεργάτες μου, καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργαζόμενοι νυχθημερόν, ώστε να ανοίξει το Μουσείο τις πύλες του στο κοινό στην επέτειο της διακοσιετηρίδας από την Ελληνική Επανάσταση, εντός του 2021».
Μετά το πέρας της απονομής ακολούθησε μια θαυμάσια μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Η……..ευφορία της Ελληνικής μουσικής»
Σχετικά Άρθρα
SL1 – Αγρίνιο: Στο τέλος κέρδισε ο Παναθηναϊκός με τον Αράο
SL1 – Ρ. Βιτόρια: «Υποφέραμε στο Αγρίνιο από τον αντίπαλο, αλλά πήραμε τη νίκη»
SL1 – Γιάννης Πετράκης: «Δίκαιη η νίκη του Παναθηναϊκού, στο 2ο μέρος κάναμε ευκαιρίες»