Χιλιάδες ακίνητα στην Πάτρα και την Αχαΐα σε εκκρεμότητα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, αναφέρει ο Ανδρέας Κολλιόπουλος σε άρθρο του στο Patrasevents.gr, χωρίς καμία ομπρέλα προστασίας πλέον.Όπως σημειώνει ο συντάκτης, με την αγωνία ζουν χιλιάδες νοικοκυριά αν θα ξεκινήσουν ή όχι από Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί. από τη στιγμή μάλιστα, που δεν υπάρχει πλέον κανένα απολύτως πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Και συνεχίζει:
«Ήδη στην αντίστοιχη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί ένας αριθμός που αφορά 72.183 ακίνητα σε όλη τη χώρα τα οποία περιμένουν τις διαδικασίες εκείνες για να βγουν στο σφυρί.
Ανάμεσα σε αυτά, χιλιάδες ακίνητα αφορούν ιδιοκτήτες της Πάτρας και της Αχαΐας που είχαν πάρει δάνεια την εποχή των παχιών αγελάδων και δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και δεν πρόλαβαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη που πλέον έχει καταργηθεί.
Πρόκειται για τους λεγόμενους «κόκκινους» δανειολήπτες που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και πλέον της κρίσης της πανδημίας που ζούμε, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους.
Για αυτούς μετά από το νόμο Κατσέλη που καταργήθηκε πριν από 1,5 χρόνο – την μοναδική ευνοϊκή ρύθμιση που είχαν οι δανειολήπτες, χάρης στην οποία σώθηκαν αρκετά ακίνητα – αλλά και την κατάργηση της ηλεκτρονικής φόρμουλας που έθετε την τράπεζα σε συμφωνία με το δανειολήπτη (προς όφελος της τράπεζας της περισσότερες φορές), δεν υπάρχει καμία ομπρέλα προστασίας.
Η κυβέρνηση με απόφαση της είχε προχωρήσει στην αναστολή των πλειστηριασμών για το διάστημα της καραντίνας και της πανδημίας, τότε που όλα είχαν κλείσει και είχαν σταματήσει αυτές οι διαδικασίες.
Ελάχιστο το ενδιαφέρον για τα ακίνητα αυτά λόγω πανδημίας
Οι διαδικασίες αυτές είναι να ξεκινήσουν και πάλι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όμως, ακούγεται αρκετά έντονα ότι θα πάρουν νέα αναστολή με το κράτος να αναγνωρίζει με αυτόν τον τρόπο τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει φέρει η πανδημία.
Το ενδεχόμενο της νέας αναστολής είναι αρκετά πιθανό, όχι μόνο γιατί η πανδημία παραμένει και δείχνει πιο επιθετική από ποτέ, αλλά και γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον για τα χιλιάδες αυτά ακίνητα.
Ελάχιστοι είναι αυτοί που θέλουν να αγοράσουν, έστω και αρκετά κάτω από την πραγματική αξία του ακινήτου, μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την έλευση του κορωνοϊού και της κρίσης που έφερε στην οικονομία.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι 72.183 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι μόνο το πρώτο κύμα.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το ζήτημα», καταλήγει ο συντάκτης, «μετά από αυτό έρχεται και νέο κύμα πλειστηριασμών μέσα στους επόμενους μήνες που ενδέχεται να φτάσει συνολικά τα 300.000 ακίνητα»
Σχετικά Άρθρα
«17 Κλωστές»: Στον Πειραιά, ο Καστελάνης κάνει έναν νέο φίλο
«Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα»: Ο Μιχαλιός Βροντάκης είναι στο Νοσοκομείο μεταξύ ζωής και θανάτου
«Famagusta»: Ο Αντρέας κι η Χριστίνα συμβουλεύουν τον Μάικλ