Εργασίες συντήρησης το προσεχές χρονικό διάστημα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Αγρινίου (Photos)

Εργασίες συντήρησης αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα στο αμαξοστάσιο του Δήμου Αγρινίου. Με σχετικό ρεπορτάζ η Εφημερίδα «Συνείδηση» αναφέρεται στη σημασία αυτών των εργασιών.

  • Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… ιστορική η απόφαση που πάρθηκε στον Δήμο Αγρινίου, κι επικυρώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 26/6, αν δεν ήταν για κάτι τόσο αυτονόητο.

Διότι οι αλλαγές που αποφασίστηκαν μέσα από τεχνικά έργα στο αμαξοστάσιο της καθαριότητας ήταν κάτι που ζητιόταν σε καθημερινή βάση για πάνω από τρεις δεκαετίες, όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο!

Με την πρόσφατη απόφαση του, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, παρουσία και του Προέδρου του Συλλόγου των Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιου Κομματά, «αποφασίστηκε να διατεθεί το ποσό 67.000 € για «Εργασίες συντήρησης αύλειο χώρου αμαξοστασίου καθαριότητος Δήμου Αγρινίου». Το νέο κοινοποίησε, άλλωστε, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Κομματάς και το επικρότησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βασίλης Φωτάκης.

«Καιρός ήταν, μετά από 37 χρόνια»!

Σύμφωνα με τον Aντιδήμαρχο Kαθαριότητας Χριστόφορο Παπαδημητρίου, πρόκειται για ένα βήμα που άργησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

«Το ποσόν δεν επιτρέπει μεγάλα λόγια, όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουν να μπουν μπουλντόζες στον συγκεκριμένο χώρο, σύμφωνα με υπολογισμούς, κάπου στα 37 χρόνια! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τώρα θα φτιαχτούν τουαλέτες (!) για το προσωπικό, φρεάτια και θα γίνει ασφαλτόστρωση. Μιλάμε για τα πολύ στοιχειώδη που, όμως, δεν ήταν αυτονόητα και δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από το δημότη. Πιστεύω ότι αυτή η πρώτη κίνηση θα κάνει και τους ίδιους τους εργαζόμενους να νιώσουν πιο κοντά στην υπηρεσία, πέραν του ότι θα λύσει βασικά θέματα. Μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει, πια, 9 βαριά οχήματα για καθαριότητα και δεν διαθέτει στέγη αυτή την στιγμή για όλα», επισημαίνει.

Ο Χριστόφορος Παπαδημητρίου

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Θύμιος Κομματάς: «Είναι ένα πρώτο βήμα, κάτι θετικό. Ήταν αδιανόητο να μην έχουν τουαλέτες οι συνάδελφοι όπως ήταν αδιανόητο, λόγω του εδάφους, να θες γαλότσες τον χειμώνα γιατί το νερό είναι μέχρι το γόνατο!

Κι όμως, αυτές ήταν οι συνθήκες. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν οι σκέψεις και για κάτι ακόμη σημαντικότερο, να βρει ο Δήμος χρήματα από κάποιο πρόγραμμα για την κατασκευή – επιτέλους- ενός σύγχρονου αμαξοστασίου. Μένει να το δούμε», επισημαίνει.

Θύμιος Κομματάς

Για χρόνια καταγγέλλονταν οι συνθήκες

Η ιστορία της παραμέλησης του αμαξοστασίου έχει βάθος. Οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια με γίνει κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας για το θέμα αυτό από τους εργαζομένους που κατήγγειλαν επανειλημμένως την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και γενικότερα τις συνθήκες. Το θέμα «σήκωνε» παραδοσιακά η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης που επισκέπτονταν κατά καιρούς τον χώρο. Άλλωστε υπήρξε και σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τίμο Παπανικολάου.

Συχνά, κλιμάκια κομμάτων είχαν διαπιστώσει τις συνθήκες στο αμαξοστάσιο που είναι τριτοκοσμικές, με σοβαρά προβλήματα τόσο κατά τους χειμερινούς μήνες, όσο και κατά του καλοκαιρινούς. Κάποιοι πολιτικοί χώροι, μάλιστα, συνδέουν τις συνθήκες με μια προσπάθεια για σιωπηρή ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής σκουπιδιών όπως, για παράδειγμα, το Κ.Κ.Ε. που έχει ανακοινώσει πολλές φορές ότι «για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς από κοντά και όχι από τα γραφεία τους τις συνθήκες δουλειάς σε αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, τους είναι καθαρό ότι το μόνιμο προσωπικό είναι από τις πιο κρίσιμες και βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Είναι όρος και προϋπόθεση για τη μη ιδιωτικοποίησή τους, για την ίδια την προστασία της ζωής και της αρτιμέλειας των εργαζομένων. Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει αγνοία για το γεγονός ότι στο χώρο της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων τα εργατικά ατυχήματα έχουν πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρονιά». Μόνο που φαίνεται ότι δεν επρόκειτο για κάποια στρατηγική επιλογή. Απλά κανείς δεν θεωρούσε σημαντική την επένδυση στις συνθήκες στο αμαξοστάσιο!

Πριν από χρόνια, το 2018 συγκεκριμένα, τα γκαράζ Καθαριότητας όλων των Δήμων της χώρας είχαν παραμείνει κλειστά με αφορμή απώλειες εργαζομένων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και το Αγρίνιο είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις, με αφορμή και τη κατάσταση που επικρατούσε-και επικρατεί ακόμη-στο αμαξοστάσιο.

Κλοπές και λεηλασίες

Ταυτόχρονα, λόγω της τριτοκοσμικής εικόνας που παρουσιάζει εδώ και τόσα πολλά χρόνια το συγκεκριμένο αμαξοστάσιο, ήταν πολύ συνηθισμένες οι παραβατικές συμπεριφορές, οι λεηλασίες και οι κλοπές ειδικά σε ελαστικά, καταλύτες και μπαταρίες. Δύο μπαταρίες υψηλού κόστους από απορριμματοφόρο και πετρέλαιο από ένα ακόμα όχημα, είχαν κλέψει προ μηνών άγνωστοι δράστες που παραβίασαν την περίφραξη και μπήκαν στο αμαξοστάσιο. Η γειτνίαση, άλλωστε, με το κοιμητήριο της πόλης προ(σ)καλεί από μόνη της διάφορους «συμπολίτες» που κάνουν συστηματικά παρόμοιες επιδρομές.

Το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί, αυτό είναι γεγονός. «Η αναβάθμιση της περιοχής και η εικόνα ενός σύγχρονου αμαξοστασίου θα κόψει εντελώς αυτές τις συμπεριφορές που τις περισσότερες φορές συμβαίνουν γιατί δίνεται η εικόνα ξέφραγου αμπελιού όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό, τι θέλει. Βέβαια αυτό προϋποθέτει και φύλαξη…», τονίζει ο κ. Κομματάς.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα «Συνείδηση» – sinidisi.gr