Ερωτηματικά για τους Νοσηλευτές – Ένας στους δύο δεν έχει εμβολιαστεί

Ανοίγει η συζήτηση για το αν έχουν δικαίωμα οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε δομές πρόνοιας να αρνούνται τον εμβολιασμό – Δεκάδες κρούσματα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά και αδιανόητες δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων: «Χαλάρωσαν» όσοι εμβολιάστηκαν – Ασυμβίβαστο ετοιμάζεται να θεσπίσει η Ιταλία – Οι περιπτώσεις των γηροκομείων στην Ηλεία και το Ηράκλειο

  • Σε υπονόμευση της μάχης που δίνει το ΕΣΥ και μάλιστα εκ των έσω εξελίσσεται η άρνηση μεγάλου μέρους του προσωπικού των νοσοκομείων να εμβολιασθούν, θέτοντας όμως σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Όπως φάνηκε από το αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά που η διασπορά του κορωνοϊού είναι μεγάλη τόσο στο προσωπικό, όσο και στους καρκινοπαθείς που νοσηλεύονται εκεί η απροθυμία για τον εμβολιασμό έχει τραγικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μόλις ένας στους δύο νοσηλευτές έχουν εμβολιασθεί (ποσοστό 51%), ενώ υψηλότερο είναι το ποσοστό στους γιατρούς- 77%.

Η απροθυμία και άρνηση εμβολιασμού πάντως, εγείρει ήδη συζήτηση για το κατά πόσον υπάρχει ή πρέπει να θεσμοθετηθεί ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του υγειονομικού και εργαζόμενου σε ευαίσθητες δομές υγείας και πρόνοιας και του αρνητή εμβολίου. Στην Ιταλία η συζήτηση έχει ανοίξει και θεωρείται ζήτημα χρόνου η θέσπιση ασυμβίβαστου. Στην Ελλάδα το ζήτημα έχει έρθει στην επικαιρότητα με δύο περιπτώσεις σε γηροκομεία στην Ηλεία και την Κρήτη, όπου οι φορείς στους οποίους ανήκουν οι δομές προχώρησαν στην απόλυση των εργαζομένων που αρνήθηκαν να εμβολιασθούν, απαντώντας στην πράξη το ερώτημα, ότι δηλαδή δεν μπορεί κάποιος που αρνείται τον εμβολιασμό να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους ασθενείς και ευπαθείς.  Οι υποθέσεις των απολύσεων και το ηθικό δίλημμα που τις συνοδεύει αναμένεται να κριθούν στα δικαστήρια. Ωστόσο, το τελευταίο εικοσιτετράωρο το ζήτημα έρχεται ακόμη πιο έντονα στην επικαιρότητα μετά τη διασπορά του κορωνοϊού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά.

Το υγειονομικό προσωπικο στο Μεταξά έχει εμβολιασθεί σε ποσοστό 55%, ενώ το κλίμα περιγράφουν οι αδιανόητες δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων στο νοσοκομείο κ.Θωμά Κατσικάρου, ο οποίος μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στο Mega ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίσθηκε ότι για τη διασπορά είναι πιθανόν να ευθύνονται αυτοί που εμβολιάσθηκαν και όχι εκείνοι που αρνήθηκαν (ανάμεσά τους και ο ίδιος). Όπως είπε εκείνοι που εμβολιάσθηκαν έχουν… χαλαρώσει στην τήρηση των μέτρων. Τουλάχιστον, δεν απέκλεισε να εμβολιασθεί κάποια στιγμή…

«Το θέμα δεν είναι πόσοι έχουν εμβολιαστεί», είπε στο MEGA, προσθέτοντας: «Μήπως δεν φταίνε αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, μήπως φταίνε αυτοί που εμβολιάστηκαν επειδή χαλαρώνουν τα μέτρα επειδή θεωρούν ότι “καθάρισαν”;».

Οι δηλώσεις του μάλιστα έρχονται μετά την είδηση ότι μόλις το 55% των εργαζομένων του νοσοκομείου έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και ότι εντοπίστηκαν θετικοί 30 εργαζόμενοι και 12 ογκολογικοί ασθενείς. Μιλώντας νωρίτερα στον ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Κατσικάρος ανέφερε ότι από τους εργαζόμενους, οι 11 είναι εμβολιασμένοι και με τη δεύτερη δόση, διευκρινίζοντας ότι και οι 11 είναι ασυμπτωματικοί.
Ο κ. Κατσικάρος παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί. «Κι εγώ δεν έχω κάνει το εμβόλιο», είπε, αιτιολογώντας ότι μεταφέρει τον κορωνοϊό τόσο ο εμβολιασμένος όσο και ο μη εμβολιασμένος. Ερωτηθείς για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών μεταξύ των εργαζομένων, έκανε λόγο για αμφιβολίες του προσωπικού, που κλήθηκε να δηλώσει συμμετοχή σε 24 ώρες, ενώ αν ρωτήθηκε για το εάν θα εμβολιαστεί, έδωσε μια μάλλον ασαφή απάντηση: «Θα δηλώσω κι εγώ κάποια στιγμή, φαντάζομαι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει άμεση επαφή με τους ασθενείς, καθώς ανήκει στο… διοικητικό προσωπικό.

Όταν δε ρωτήθηκε μήπως όσοι για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, θα έπρεπε να μείνουν σπίτι τους, αποφάνθηκε ότι οι ασθενείς κινδυνεύουν το ίδιο τόσο από τους μη εμβολιασμένους όσο και από τους μη.

Απολύσεις στη Μητρόπολη Ηλείας λόγω άρνησης εμβολιασμούς

Την ίδια ώρα, η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας απέλυσε δύο εργαζόμενους του Γηροκομείου της Γαστούνης, επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους, ενώ για τον ίδιο λόγο απολύθηκε εργαζόμενη σε γηροκομείο στο Ηράκλειο: Οι δύο αυτές περιπτώσεις, αλλά και η διασπορά του κορωνοϊού και μάλιστα μεταξύ ογκολογικών ασθενών στο «Μεταξά» ανοίγουν και στην Ελλάδα τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να τεθεί ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του εργαζόμενου σε δομές υγείας και την θέση κάποιου να μην εμβολιαστεί. Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει ήδη στην Ιταλία.

Όπως είχε εξηγήσει ο μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ο εμβολιασμός θεωρείται αναγκαίος και η απόλυσή τους επιβεβλημένη «για να μην κινδυνεύσει η υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και των εργαζομένων».

Ένας εκ των απολυθέντων, που με την ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή βρισκόταν κοντά στους τροφίμους του γηροκομείου, προανήγγειλε δικαστική μάχη και χαρακτήρισε «πρόδηλα άκυρη και παράνομη» την απόφαση της Μητρόπολης. Όπως υποστήριξε, η απόλυσή του δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί στη βάση της άρνησής του να εμβολιαστεί, αφού δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολίου.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος που χειρίζεται την υπόθεση, είχε πει ότι ανεξαρτήτως αναγκαιότητας, κυρίως ηθικής «οι εργαζόμενοι, που παρέχουν υπηρεσία έναντι ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, ασθενείς κ.τ.λ.) να εμβολιάζονται και να συμμετέχουν θετικά στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού για τη νόσο covid-19, η διενέργεια του σχετικού εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική νομοθετικά». 

Ως εκ τούτου, ανέφερε, δεν μπορεί να υπάρξει απόλυση ή αναγκαστική άδεια για τον εργαζόμενο που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα αρνείται τον εμβολιασμό, είτε επειδή ανήκει σε ευπαθή ομάδα είτε για δικούς του ψυχολογικούς συνειδησιακούς λόγους.

«Εν προκειμένω, θα μπορούσε να προταθεί από τον εργοδότη η αλλαγή καθηκόντων του εργαζόμενου, η τοποθέτηση του σε θέση μη επαφής με το κοινό ή ακόμα και η θέση σε αναστολή – διαθεσιμότητα του εργαζόμενου από την εργασιακή του σύμβαση, χωρίς την πλήρη καταβολή του μισθού του», είχε αναφέρει.

Η Ιταλία εξετάζει ασυμβίβαστο στην άρνηση εμβολιασμού με τα επαγγέλματα γιατρού και νοσοκόμου

Το ζήτημα απασχολεί έντονα τις αρχές και στην Ιταλία, μετά την είδηση ότι νοσοκόμα που αρνήθηκε να εμβολιαστεί φέρεται να μολύνθηκε με τον κορωνοϊό, κόλλησε σειρά ασθενών στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι επιχειρεί να δώσει μια συνολική λύση στο πρόβλημα, καθιερώνοντας ασυμβίβαστο στην άρνηση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το επάγγελμα του γιατρού ή του νοσοκόμου.

protothema.gr