Είναι καταφανές, πλέον, ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας οδηγεί σε κρίση βιωσιμότητας τις επιχειρήσεις.
- Τομείς, όπως Αγροτικός, Τουριστικός, Κατασκευαστικός και Βιομηχανικός, αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις, με αποτέλεσμα, να αδυνατούν, να λειτουργήσουν.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΘ.Ε.Α.Σ., αφού επισημαίνει τα παραπάνω, τονίζει τα εξής:
Και δυστυχώς παρά τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισημάνσεις όλων των ανωτέρω παραγωγικών κλάδων, η κυβέρνηση, στην προσπάθεια προσέλευσης εργατικού δυναμικού, φαίνεται να τηρεί παθητική στάση με απόρροια την αναποτελεσματικότητα. Δεν έχει επίσης συνειδητοποιήσει ότι έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλες οι προσπάθειες εύρεσης Ελλήνων εργατών και δεν απομένουν παρά μόνο ελάχιστες ενέργειες να γίνουν ακόμη, οι οποίες εκτιμούμε και πάλι ότι θα έχουν φτωχά αποτελέσματα.
Επομένως, οι τεράστιες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μόνο με τη νόμιμη απασχόληση αλλοδαπών εργατών.
Διαπιστώνοντας την εν λόγω πραγματικότητα, πριν από μερικές ημέρες, δημοσιεύθηκε δήλωση, με την οποία συμφωνούμε, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη, όπου ανέφερε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των αγροτών, προετοιμάζει διάταξη Νόμου για να δώσει τη δυνατότητα νομιμοποίησης της παραμονής και της απασχόλησης εργατών, που επί σειρά ετών διαμένουν στη χώρα μας και προσφέρουν την εργασία τους, καλύπτοντας παραγωγικές ανάγκες. Δηλαδή να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την πραγματικότητα.
Θα πρέπει, λοιπόν η Κυβέρνηση, αφουγκραζόμενη την πραγματικότητα και τις ανάγκες των αγροτών, να προχωρήσει τολμηρά στην υλοποίηση της εν λόγω εξαγγελίας και να μην επηρεάζεται από εξωγενείς πολιτικούς παράγοντες, που επενδύουν στην αγανάκτηση του παραγωγικού κόσμου και στην εξώθηση των αγροτών σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Θα πρέπει επίσης να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι για να καταστεί άμεσα αποτελεσματική στο εν λόγω κρίσιμο θέμα της νομιμοποίησης εργατικού δυναμικού να αποφύγει τέτοιου είδους πολιτικούς σκοπέλους.
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι άμεσα θα πρέπει να ληφθούν τα εξής μέτρα:
- Να ολοκληρώνουν τον έλεγχο των αιτήσεων μετάκλησης οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας και να απαντούν επί των αιτημάτων μετάκλησης στα χρονικά όρια που προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης, ήτοι εντός 10 ημερών. Διότι εκτός ορισμένων ολίγων υπηρεσιών που λειτουργούν ορθώς, η πλειονότητα παρουσιάζει ελλείψεις και υπερβολικές καθυστερήσεις και απαντούν σε χρόνους που υπερβαίνουν αρκετούς μήνες.
- Να τηρούν τα Προξενεία μας την προθεσμία εξέτασης των αιτημάτων, που προβλέπεται από τον Κώδικα Μετανάστευσης, ήτοι την προθεσμία των δύο μηνών, διότι και στις προξενικές μας αρχές παρουσιάζεται το φαινόμενο των υπερβολικών καθυστερήσεων. Επίσης, δε θα πρέπει να απορρίπτονται χωρίς προφανή λόγο και χωρίς βάσιμη αιτία οι αιτήσεις μετάκλησης εργατών.
- Να εξετάζονται ενδελεχώς και με προσοχή οι διακρατικές συμφωνίες, που υπογράφονται για εργάτες γης, ούτως ώστε να μην είναι ανεφάρμοστες και να μη δημιουργούν προβλήματα, αντί να επιλύουν. Διότι, σήμερα οι ήδη υπογραφείσες Συμφωνίες, έχουν δημιουργήσει προβλήματα και δεν έχουν εφαρμοστεί. Επίσης, θα πρέπει να συνεργάζονται οι υπηρεσίες με τους παραγωγικούς φορείς για να διαμορφώνονται συμφωνίες που να διευκολύνουν και να είναι εύκολα υλοποιήσιμες.
Εκτιμούμε ότι στο μέλλον η Κυβέρνηση, λειτουργώντας συνεργατικά με τους φορείς, θα αποφύγει λάθη και θα προχωρήσει στην επίλυση ενός διαχρονικού και παγιωμένου προβλήματος.
Τέλος, ενημερώνουμε ότι η υπομονή του αγροτικού παραγωγικού κόσμου που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης από την κλιματική αλλαγή, έχει εξαντληθεί και δε δύναται να υποστεί άλλο την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα στο ζήτημα της εύρεσης εργατικού δυναμικού, που οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ήδη έχουν λύσει επιτυχώς.
Σχετικά Άρθρα
Super League 1: Ο Φώτης Πολυχρόνης στο Α.Ε.Κ. – Παναιτωλικός
Super League 1: Με κόσμο το Α.Ε.Κ. – Παναιτωλικός
SL1 – Παναιτωλικός: Το «ευχαριστώ» της Π.Α.Ε. στον Πέδρο Σίλβα Τορεχόν