Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Πώς θα μπουν στα έργα οι ιδιώτες

Tη μεγάλη απόβαση των ιδιωτών στις επενδύσεις που θα «τρέξουν» στις αρχές του 2021 επιδιώκει η κυβέρνηση με βασικό στόχο τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ να διπλασιάσουν τις επενδύσεις στα 26 δισ. ευρώ.

  • Αρμόδια στελέχη μεταφέρουν τη στόχευση για αξιοποίηση των εν λόγω δανείων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιπλέον επενδύσεις και ως εκ τούτου το ελληνικό σχέδιο αποσκοπεί να κινητοποιήσει πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα στα πρότυπα του μοντέλου των συμπράξεων δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, αλλά και με συγχρηματοδοτήσεις μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στο πλαίσιο του προσχεδίου, το οποίο έχει ήδη στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, βρίσκονται προσώρας στο τραπέζι 200 έργα, πολλά από τα οποία ελίζεται να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο, μαζί με 60 μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Αθήνα.

Καλύβια : Τι αναζητούν οι αρχές για τη δολοφονία του 60χρονου στο Κέντρο Υγείας
Από την κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει πως από το 2021 το μεγάλο στοίχημα είναι η ορθή αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης με έμφαση την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων μέσα από τα έργα που θα υλοποιηθούν την επόμενη πενταετία.

Η ίδια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι και με ίδιους πόρους, της τάξεως του 20% επί του προϋπολογισμού των έργων, αλλά και με δάνεια που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξεως του 30% και στην προώθηση των έργων θα υπάρχει τριπλή συμμετοχή: επιχειρήσεων με ίδια κεφάλαια, τραπεζών και κράτους.

Επιδιώκεται με την κινητοποίηση και ιδιωτικών πόρων να υπάρξει μόχλευση των πόρων αυτών ώστε να εξασφαλιστούν επενδύσεις συνολικού ύψους 45-50 δισ. ευρώ μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» αρμόδια στελέχη, από το συνολικό ποσό των 32 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα, τα 13 δισ. ευρώ είναι με τη μορφή δανείων. Τα χρήματα που θα κατευθύνονται στη νέα γενιά επενδύσεων με τη χρήση των εν λόγω κονδυλίων θα έχουν ως ρόλο – κλειδί τους ιδιώτες.

Και αυτό διότι για να μπορέσει να συμμετέχει ο ιδιώτης στην επένδυση προϋπόθεση είναι να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως το 50% της χρηματοδότησης, το οποίο μπορεί να είναι είτε με ίδια κεφάλια ή και με συμμετοχές από δάνεια τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών οχημάτων.

Η διοχέτευση των πόρων του Ταμείου θα γίνεται μέσω των υφιστάμενων επενδυτικών οχημάτων προς τους ιδιώτες (π.χ. Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.λπ.) και θα δίνονται προς χρήση με επίσης πολύ χαμηλό επιτόκιο, με παράλληλο στόχο να καλυφθεί το κόστος δανεισμού του κράτους που με τη σειρά του έχει λάβει αυτά τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφορικά με το κομμάτι των καθαρών επιδοτήσεων του προγράμματος NextGenerationEU (Ταμείο Ανάκαμψης, ReactEU κ.λπ.) που ανέρχονται σε περίπου 19 δισ. ευρώ η αξιοποίηση πατάει στα πρότυπα των ΕΣΠΑ, όμως η αποδέσμευση των πόρων θα γίνεται στη βάση επίτευξης αποτελεσμάτων και οροσήμων που θα αφορούν τα έργα που εγκρίθηκαν.

Σημειώνεται πως από το Recovery and Resilience Facility (Ταμείο Ανάκαμψης), για το 2021 προβλέπεται να εισρεύσει περίπου το ποσό των 2,132 δισ. ευρώ, που είναι η προκαταβολή του 13% από τις επιχορηγήσεις 16,4 δισ. ευρώ του RRF μόλις εγκριθεί το τελικό ελληνικό σχέδιο, ενώ σε διάστημα περίπου έξι μηνών από την έγκριση θα δοθεί η πρώτη δόση του Ταμείου που μπορεί να ξεπεράσει τα 2,635 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό από τα δάνεια υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα περίπου 1,272 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αφορούν επιχειρηματικές προτάσεις που προωθούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και την καινοτομία, τις οικονομίες κλίμακος και τις υψηλότερες εξαγωγές.

tanea.gr