Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας – Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε στην εφημερίδα «Συνείδηση» για την κλιματική αλλαγή και εστίασε στην Αιτωλοακαρνανία.
- Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μεγάλες διαστάσεις έχουν λάβει οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα και τις θερμοκρασίες που θα κληθούμε ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε, ως μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή που τροφοδότησαν πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Κορυφαίοι επιστήμονες στον χώρο στην Ελλάδα έκαναν δηλώσεις σε ΜΜΕ για το τι αναμένουν, την ίδια ώρα που το γνωστό αντιεπιστημονικό κίνημα που σαρώνει μέσω του λαϊκισμού όλο τον δυτικό κόσμο έχει στο επίκεντρό του και την κλιματική αλλαγή μαζί την αύξηση της θερμοκρασίας. Εν ολίγοις, περίπου οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν βρει «μια άλλη αλήθεια» για τις πανδημίες, τα εμβόλια και την τεχνολογική ανάπτυξη, έχουν αναπτύξει ανάλογες θεωρίες-στην Ελλάδα έχουν οργανωθεί πολιτικά και πολιτισμικά- για τα θέματα περιβάλλοντος, κυρίως σε συνάρτηση με τα ορυκτά καύσιμα.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει θέσει την Ελλάδα στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, μαζί με την υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο και ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών έκανε μια ανησυχητική δήλωση: «Θα έχουμε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από ό, τι είχαμε μέχρι σήμερα τα καλοκαίρια αλλά θα έχουμε και πιο έντονα φαινόμενα και πιο μεγάλα φαινόμενα σε διάρκεια από την ξηρασία».
Σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, με τη μέση τιμή σε αρκετά σημεία της χώρας να έχει αυξηθεί ακόμη και κατά 1,3 βαθμούς. «Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή, τρέχουμε με 900 χλμ/ώρα απέναντι σε ένα τοίχο με τον οποίο τις προσεχείς δεκαετίες, θα συγκρουστούμε», λέει περιγράφοντας το μέλλον με… γλαφυρότητα ο Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ. «Μπορεί να μην δούμε 50άρια, αλλά 45άρια για μέρες μπορεί να δούμε. Το φαινόμενο θα το έχουμε πιο συχνά και μπορεί να διαρκεί και περισσότερο» υπογράμμισε.
Ευθ. Λέκκας: Η Αιτωλοακαρνανία κρατά στην κλιματική αλλαγή λόγω νερού
Η «Συνείδηση» επικοινώνησε με τον καθηγητή Γεωλογίας – Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα ζητώντας μια περιγραφή της κατάστασης της κλιματικής αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα την Αιτωλοακαρνανία: «Μπορούμε να πούμε ότι η Δυτική Ελλάδα και ιδίως η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είναι κάπως “πίσω” στην ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής. Να μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενά μου, η κλιματική αλλαγή είναι μια εξελισσόμενη πραγματικότητα, όμως υπάρχουν περιοχές αιχμής που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε πολύ πιο σύντομο διάστημα από άλλες.
Η Αττική λόγω αστικού περιβάλλοντος, η ανατολική Πελοπόννησος και η Θεσσαλία έχουν εμφανίσει ακόμη και σημάδια ερημοποίησης, το ίδιο και ένα τμήμα της Κρήτης. Η θερμοκρασία στην Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνει γρηγορότερα από την Νότια. Στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουμε σημάδια απότομων αλλαγών και οι επαρκείς βροχοπτώσεις συν το γεγονός ότι οι πυρκαγιές δεν είναι ανεξέλεγκτες σχεδόν ποτέ, βοηθούν στο να είναι πιο αργές οι αλλαγές. Όμως θα υπάρξουν, αυτό είναι βέβαιο. Προς το παρόν, ακόμη και στο ζεστό και αστικοποιημένο κέντρο του Αγρινίου υπήρξαν εξάρσεις ένα ή δύο καλοκαίρια, όχι κάτι περισσότερο. Επίσης, στις παράκτιες περιοχές και την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού η δυσοίωνη πρόβλεψη μιλά για εμφανή άνοδο της στάθμης, όμως όχι στο τόσο άμεσο μέλλον», εξηγεί ο κ. Λέκκας.
Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η απάντησή του στο κατά πόσον είναι ευαισθητοποιημένοι και σωστά ενημερωμένοι οι Έλληνες για το μείζον αυτό θέμα. «Νομίζω ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται και θέλουν να βοηθήσουν με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Όμως, συχνά, η πληροφόρησή τους προέρχεται αποκλειστικά από τα κοινωνικά δίκτυα με στοιχεία αμφιλεγόμενα αν όχι παραποιημένα για να εξυπηρετούν κάποιο αφήγημα. Και κάπου εκεί μπαίνουν διάφορες θεωρίες ή και κάποια συμφέροντα που εξυπηρετούνται μέσα στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης των πάντων που υπάρχει», επισημαίνει ο κ. καθηγητής.
Οι αντιφάσεις στην γνώμη των Ελλήνων
Το θέμα της ενημέρωσης που θίγει ο κ. Λέκκας φαίνεται και στην πιο πρόσφατη μεγάλη έρευνα που έκανε η «Διανέοσις» με την Metron Analysis, για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου έγιναν 28 ερωτήσεις σε πανελλαδικό δείγμα 2.005 ατόμων ηλικίας 17 και άνω, τηλεφωνικά και online, την περίοδο 6-27 Απριλίου του 2022. Τα αποτελέσματα έβγαλαν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί την κλιματική κρίση σημαντική κι ότι πρώτα οι πολίτες πρέπει να δράσουν για να υπάρξει λύση. Μέχρι εδώ καλά, όμως όταν οι ερωτήσεις μπήκαν σε βάθος φάνηκε η επιρροή των διάφορων θεωριών συνωμοσίας και όσων τις αναπαράγουν κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα.
Τέθηκαν στους ερωτηθέντες μια σειρά από “αμφιλεγόμενες” θέσεις, κάποιες από τις οποίες αποτελούν γνωστούς και συζητημένους “μύθους” που επανέρχονται στον δημόσιο διάλογο, και τους ζητήθηκε να απαντήσουν για το αν συμφωνούν ή διαφωνούν μαζί τους. Όπως φαίνεται, το 73,4% συμφωνούν ότι “η πλειοψηφία των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα σκόπιμου εμπρησμού”, ένα 55,1% θεωρούν ότι “μετά από καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση φυτρώνουν ανεμογεννήτριες” και σχεδόν 1 στους 3 νομίζουν ότι “οι ανεμογεννήτριες αντί να βοηθούν το περιβάλλον το επιβαρύνουν”. Στην ερώτηση για το αν θα συμφωνούσαν με την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικές χώρες που έχει παραχθεί από πυρηνική ενέργεια (και άρα δεν συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου), σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως όχι.
Ίσως να είναι σχετικό το ότι το 70,2% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή από το διαδίκτυο (και επιπλέον 34,2% δηλώνουν ειδικά τα social media), έναντι 53,2% που ενημερώνονται από την τηλεόραση και 26% που ενημερώνονται από “φίλους και οικογένεια”. Αντιφάσεις εμφανίζονται και αλλού. Το 72,8% των πολιτών συμφωνούν ότι “θα έπρεπε να ασφαλίσουμε την περιουσία μας έναντι των φυσικών καταστροφών”. Ωστόσο, σε άλλη ερώτηση παρακάτω μόνο το 26,1% δηλώνουν πως το σπίτι στο οποίο κατοικούν είναι όντως ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές.
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα «Συνείδηση»
Σχετικά Άρθρα
Χρήστος Μοίρας: Πατέρας ξανά ο Πενταλοφιώτης «MasterChef»!
Π.Α.Ε. Παναιτωλικός: Πέναλτι-«εφεύρεση»
Αγρίνιο: Ασθενής βροχόπτωση αργά το βράδυ