Οι μπαταρίες έρχονται – Πάνω από 1.000 MW ισχύος οι προτάσεις για την Αιτωλ/νία

Στην αποθήκευση μετατοπίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ηλεκτρισμού – Ξένες εταιρείες έχουν λάβει ήδη «θέση» στην Αιτωλοακαρνανία – Πάνω από 1.000 MW ισχύος οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Εφημερίδα «Συνείδηση»

  • Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Στην αποθήκευση μετατοπίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ηλεκτρισμού. Μικρότεροι και μεγαλύτεροι, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές καταθέτουν αιτήσεις στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, είτε με τη μέθοδο των συσσωρευτών (κοινώς μπαταρίες) είτε με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης (που είναι μια φυσικού τύπου υδροηλεκτρική «μπαταρία»).

Η αποθήκευση είναι η τεχνολογία που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της στοχαστικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της συνάρτησης δηλαδή της παραγωγής τους με τις καιρικές συνθήκες.

Η ενέργεια που δεν καταναλώνεται, όταν υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή αποθηκεύεται και διοχετεύεται στο σύστημα όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο. Αρμόδιοι φορείς διαπιστώνουν στην πράξη εδώ και περίπου δύο χρόνια το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος από τη μεγάλη διείσδυση πράσινης ενέργειας χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης.

Πρόκειται για μια κοινή πρόκληση για τους διαχειριστές ηλεκτρικών συστημάτων όλης της Ευρώπης, που ελλείψει του εργαλείου της αποθήκευσης καταφεύγουν σε περικοπές πράσινης παραγωγής προκειμένου να αποτρέψουν τον κίνδυνο μπλακ άουτ. Έτσι η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ συναρτάται πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Ξένες εταιρείες έχουν λάβει ήδη «θέση» στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία και στην περιοχή του ορεινού Βάλτου ήδη έχει μπει σε φάση κατασκευής το μεγαλύτερο έργο αντλησιοταμίευσης στη χώρα, με ισχύ 680 μεγαβάτ (MW), από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που θα αξιοποιήσει τα νερά του Αχελώου.

Ωστόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τις επενδύσεις σε μπαταρίες καθώς επενδύσεις με συνολική ισχύ πάνω 1.000 MW είτε έχουν πάρει ήδη άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, είτε οι επενδυτικές προτάσεις βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα η ΡΑΕ έχει ήδη δώσει άδεια παραγωγής σε περισσότερες από 10 επενδυτικές προτάσεις με συνολική ισχύ 530 περίπου MW.

Μια από αυτές τις άδειες έχει δοθεί στη γερμανική Aquila Capital, η οποία μέσω της SAINT GEORGE II SOLAR FARM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε, προωθεί μπαταρία ισχύος 100 MW, στη θέση Ψηλορράχη, του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο σχέδιο έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ και αφορά πάλι την περιοχή του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, με την «ECOSOLAR» να σχεδιάζει την κατασκευή μπαταρίας ισχύος 200 MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές από τις προτεινόμενες επενδύσεις σε μπαταρίες προέρχονται από εταιρείες που σχεδιάζουν ήδη μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην ίδια περιοχή. Για παράδειγμα, η «Χ. Ρόκας» μέλος του ισπανικού ομίλου Iberdrola, έχει αδειοδοτήσει στην περιοχή της Κατούνας μπαταρία ισχύος 50 MW, ενώ στην ίδια περιοχή πρόκειται να κατασκευάσει και φωτοβολταϊκό ισχύος 90 MW.

Υπό αξιολόγηση πάνω από 500 MW μπαταριών

Υπό αξιολόγηση στη ΡΑΕ βρίσκονται επίσης σχεδόν 20 επενδυτικές προτάσεις με συνολική ισχύ πάνω από 500MW. Αρκετές από τις προτάσεις αφορούν σχετικά μικρές επενδύσεις ισχύος 10 περίπου MW, που προέρχονται από μικρότερες τοπικές εταιρείες.

Μεταξύ των υποβληθέντων σχεδίων όμως ξεχωρίζουν η πρόταση της «Ήρων», του γνωστού παρόχου ρεύματος, για μπαταρία ισχύος 80MW στην περιοχή των Καλυβίων του Δήμου Αγρινίου, αλλά και η πρότασης της «GLOBAL RENEWABLES S.M.P.C.», με κύριο μέτοχο την εταιρεία lobbing «Global Strategies» από τις ΗΠΑ, για μπαταρία ισχύος 185 MW στην περιοχή κατάντη του φράγματος Καστρακίου. Η ίδια εταιρεία θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδιάζει σε όμορη περιοχή, στα Όχθια του Δήμου Αγρινίου, φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 180 MW.

Η ΤΕΡΝΑ έχει άδεια από τη ΡΑΕ για αντλησιοταμίευση και στην Τριχωνίδα

Η Αιτωλοακαρνανία με το πλούσιο υδάτινο περιβάλλον ενδείκνυται για έργα αντλησιοταμίευσης. Έτσι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εκτός από το project που προχωρά με τα νερά του Αχελώου στο ορεινό τμήμα του Δήμου Αμφιλοψίας έχει σχέδια και για την Τριχωνίδα. Έχει πάρει ήδη άδεια από τη ΡΑΕ για έργο αντλησιοταμίευσης με ισχύ 685MW στην περιοχή του Δήμου Θέρμου και συγκεκριμένα νότια του Πετροχωρίου.

To έργο μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει είτε για λόγους περιβαλλοντικής αδειοδότησης, είτε για χρηματοδοτικούς λόγους –εξάλλου το project στην Αμφιλοχία προχωρά με επιχορήγηση 250εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο υπάρχει το σχέδιο και η άδεια της ΡΑΕ και για την Τριχωνίδα.

Οι μπαταρίες μπορεί να έρχονται, αλλά ο κορεσμός του δικτύου παραμένει

Η έλευση των μπαταριών θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό με το κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο. Η Αιτωλοακαρνανία συγκαταλέγεται στις περιοχές, όπου δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο για να υποδεχθεί επιπλέον αιτήματα για νέες επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αιτωλοακαρνανία καταγράφεται αρνητικό περιθώριο 106 ΜW, όταν η εγκατεστημένη ισχύς είναι 481 ΜW και το σύνολο των αιτημάτων 587ΜW. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο από τους 11 υποσταθμούς υψηλής και μέσης τάσης που εξυπηρετούν την Αιτωλοακαρνανία έχουν διαθεσιμότητα.

Ο κορεσμός του ηλεκτρικού δικτύου προκύπτει επειδή τα έργα για την αναβάθμιση του δικτύου «τρέχουν» με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από τα νέα έργα ΑΠΕ, με αποτέλεσμα αυτός ο ετεροχρονισμός να δημιουργεί πρόβλημα «χώρου» στο δίκτυο, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μπαταρίες.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr