Φαράγγι Σκά

Ο Σκάς είναι χείμαρρος που διασχίζει τα βουνά της Κάτω Ναυπακτίας.

  • Ρέει μεταξύ του όρους Ριγάνι (1469μ.) και του συμπλέγματος κορυφών στα ΒΔ της Ναυπάκτου που ξεπερνούν για λίγο τα 1.000 μέτρα, όπως ο Προφήτης.

Ηλίας, το Παλιόκαστρο, η Κούτρα και η Τσοκάνα.

Έχει πηγές μόνιμης ροής ψηλά στις ορεινές ρεματιές, όμως χαμηλότερα η κοίτη του μέσα στο φαράγγι είναι ξερή και γεμάτη κροκάλες.

Ωστόσο με τις έντονες βροχοπτώσεις κατεβάζει μεγάλους όγκους νερού και γίνεται ορμητικός κι επικίνδυνος χείμαρρος. Οι πηγές του βρίσκονται στην αφετηρία δύο μεγάλων ρεματιών, στην περιοχή των χωριών Νιόκαστρο και Άνω Μαμουλάδα αντίστοιχα.

Κοντά στη θέση συμβολής των δύο ρεμάτων, συναντούμε διαδοχικούς εντυπωσιακούς καταρράκτες που ρέουν σε μικρά βάραθρα ,που σχημάτισε η διάβρωση του νερού.

Λίγο ψηλότερα συναντούμε οχυρό λιθόκτιστο από την περίοδο των Ενετών.

Ανέκαθεν το φαράγγι αποτελούσε πέρασμα από τη Ναύπακτο προς τα ορεινά του Βενέτικου και τα Κράβαρα.

Το μονοπάτι αυτό είναι βατό σήμερα και ιδανικό για ορειβατικές πορείες. Στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού συναντούμε την ιστορική μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, με πρόσβαση από το χωριό Βομβοκού.

Στις ανατολικές πλαγιές συναντούμε τον αρχαιολογικό χώρο «Ασκληπείον εν Κρούνοις», με πρόσβαση μόνο πεζή από την περιοχή του χωριού Σκάλα ή μέσω του μονοπατιού στο φαράγγι.

wondergreece.gr