Το Μεσολόγγι, ήταν μια πόλη στην οποία το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είχε αρχίσει να οργανώνει, από τα πρώτα ακόμα χρόνια της απελευθέρωσης της χώρας και τον δικαστικό και τον σωφρονιστικό χώρο. Οι πρώτες φυλακές που οργανώθηκαν ήταν οι λεγόμενες φυλακές των υποδίκων ή εξεταστικές, των ποινικών κρατουμένων ή ειρκτές, των πολιτικών και των «δια χρέη κρατουμένων», καθώς και φυλακές γυναικών.
Τα κτίρια που στέγασαν αυτές τις φυλακές ήταν κτίρια τα οποία βρισκόταν στην είσοδο της πόλης κοντά στον στρατώνα και ήταν μισθωμένα ακίνητα από ιδιώτες. Ανάλογα με την εποχή και τους ιδιοκτήτες έπαιρναν και την αντίστοιχη ονομασία: «φυλακές Μακρή», «φυλακές Φαταούλα», «φυλακές Κωτούλα», «φυλακές Δημητρίου Γουβέλη» όλα όμως βρισκόταν στην ίδια ακριβώς περιοχή.
Γύρω στα 1930, οι φυλακές μεταφέρθηκαν στο κτίριο του Στρατώνα και παρέμειναν εκεί μέχρι τα 1965. Ο χώρος αυτός σήμερα βρίσκεται μπροστά από τον Κήπο των Ηρώων και ονομάζεται πλατεία Πάρκου.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι τραβηγμένες την περίοδο του εμφυλίου από την Βούλα Παπαϊωάννου, η οποία, πριν πεθάνει, άφησε το φωτογραφικό της αρχείο στο Μουσείο Μπενάκη.
Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr
Σχετικά Άρθρα
Βόνιτσα: Κλοπή καμπάνας
Άγρια Άλογα στην Ορεινή Ναυπακτία!
Πιτσιναίικα: Έκοβε ξύλα και… πέθανε