Όταν ο Οκταβιανός αντίκρυσε τον περίφημο αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα στο Άκτιο (Photos)

Οι μέρες της μεγάλης δόξας του Οκταβιανού Αυγούστου!

  • Όταν ο Οκταβιανός αντίκρυσε τον περίφημο αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα στο Άκτιο, αφού νίκησε τους συνασπισμένους Μάρκο Αντώνιο και Κλεοπάτρα, το 31π. Χ., για να τιμήσει τον προστάτη του θεό Απόλλωνα, αποφάσισε να ανοικοδομήσει το ιερό του.

Η αρχαιολογική αυτή θέση είναι γνωστή από το 1867, όταν ο Γάλλος πρόξενος στα Ιωάννινα, Φρανσουά Νοέλ Σαμποναζό, έκανε την πρώτη ανασκαφή και βρήκε δύο αρχαϊκούς Κούρους, τους οποίους έστειλε στο Λούβρο.

Στο χώρο αυτό, το 2009,είχαν βρεθεί τα δύο θεϊκά κεφάλια, κολοσσικών αγαλμάτων, του Απόλλωνα και της Άρτεμης, από την αρχαιολόγο Ισμήνη Τριάντη.

Βοτσαλωτά δάπεδα, μέλη άλλων αγαλμάτων, χάλκινα αντικείμενα, κεραμίδες με σφραγίδες και το ρωμαϊκό λουτρό, μαρτυρούν τις τρεις χρονολογικές φάσεις του ιερού:την αρχαϊκή, ελληνιστική και ρωμαϊκή.

Ο Οκταβιανός Αύγουστος, ανοικοδομώντας το ναό του Απόλλωνα, συνδέθηκε με την πανάρχαια λατρεία του θεού, οι ρίζες της οποίας στο Άκτιο ανάγονται στα τέλη του 7ου. αι. π. Χ., αλλά και με τους ντόπιους πληθυσμούς. Θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό, ο χώρος του Ακτίου, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη Νικόπολη, να αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο της πόλης!