Γ. Παπαναστασίου: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πολιτική της πραγματικής ζωής»

Ο Γιώργος Παπαναστασίου είναι από τα πιο δυναμικά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Δυτική Ελλάδα, ένας δραστήριος Δήμαρχος του δεύτερου μετά την Πάτρα Δήμου της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Δήμου Αγρινίου του οποίου ο πληθυσμός υπολογίζεται γύρω στις 100.000. Αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 1992, από όπου απέκτησε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια, υπήρξε ενεργό μέλος του Φοιτητικού Κινήματος. Από το 1993 ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο ως Μηχανικός. Στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (2000), εκλέχθηκε μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και στη συνέχεια μέλος της Διοικούσας Επιτροπής. Τον Μάρτιο του 2004, εκλέχθηκε πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, θέση στην οποία υπηρέτησε και από το 2007. Από το Σεπτέμβριο του 2004 έως τον Οκτώβριο του 2005 διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίο). Από το 1998 υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 2014 εκλέχθηκε Δήμαρχος Αγρινίου  ως επικεφαλής της παράταξης “Αγρίνιο. Νέα Αρχή-Τόπος Να Ζεις”. Οι πολίτες του Αγρινίου  ανανέωσαν την εμπιστοσύνη  προς το πρόσωπο  του στις Δημοτικές εκλογές του 2019 με την επανεκλογή στη θέση του Δημάρχου Αγρινίου. Από το 2019 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και από το ν Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε και ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ.

ΕΡ : Κύριε Παπαναστασίου, είστε γνωστός πλέον στο πανελλήνιο για την έντονη δραστηριότητά σας σε αυτόν τον μεγάλο Δήμο της Δυτικής Ελλάδος, το Αγρίνιο. Ποιο είναι το όραμά σας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ;

ΑΠ : ΗΤοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πολιτική της πραγματικής ζωής. Φιλοδοξία μου είναι να προσφέρω στα ζητήματα της καθημερινότητας.Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια το 2014. Σταδιακά καταφέραμε, μαζί με τους συνεργάτες μου, να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου και να νοικοκυρέψουμε τα ταμεία. Υποβάλαμε ώριμες προτάσεις έργων προκειμένου να απορροφήσουμε το ταχύτερο δυνατό κονδύλια και να υλοποιήσουμε αναγκαία έργα για τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα, σε κάθε γωνιά του Δήμου, για όλους τους πολίτες.

Δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία να χαθεί. Έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά εμβληματικών έργων υποδομής τα οποία δεν αλλάζουν απλά την εικόνα του Δήμου. Δημιουργούν προοπτικές ποιότητας ζωής για τις επόμενες γενιές. Όλα αυτά περικλείουν το όραμά μου για το Αγρίνιο.

Και για να είμαι ξεκάθαρος. Δεν πιστεύω στις μαγικές συνταγές. Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν σ’ αυτό τον κόσμο είναι αυτοί που προχωρούν, διαλέγουν τις συνθήκες και τις περιστάσεις που θέλουν κι όταν δεν τις βρίσκουν τις δημιουργούν.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μου.

ΕΡ : Κύριε Δήμαρχε, έχοντας υπόψη μου τις δραστηριότητες Δήμων της δυτικής Ευρώπης, πιστεύετε ότι θα πρέπει να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες των ελληνικών Δήμων περισσότερο από αυτές που προβλέπει, μετά τηνψήφιση του Ν.3852/2010 για το Πρόγραμμα Καλλικράτης,ο ισχύον Δημοτικός & Κοινοτικός Κώδικας ; Σε ποιο βαθμό η τοπική αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να απεξαρτηθεί από την κεντρική εξουσία ;

ΑΠ : Οι παγκόσμιες συγκυρίες απέδειξαν ότι ήρθε ηώρα να αποφασίσουμε για όλα όσα πρέπει να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.Με δεδομένο ότι εμείς που υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση γνωρίζουμε καλύτερα τα συγκριτικά  πλεονεκτήματα της Χώρας μας, τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Όπως γνωρίζετε, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση γιατο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και τους πόρους.  Εκτιμώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποκτήσουμε το ρόλο που αρμόζει στη σύγχρονη εποχή και στη σύγχρονη διακυβέρνηση. Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν ν΄ αποτελέσουν έναν οδικό χάρτη για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που καλείται να κάνει το Κράτος.

ΕΡ : Ένας φίλος δημοσιογράφος μου είπε ότι έχετε γίνει υπόδειγμα και για άλλους ομολόγους σας δημάρχους, όσον αφορά τον εξωραϊσμό της πόλης του Αγρινίου αλλά και την δημιουργία υποδομών. Πως αισθάνεστε με αυτόν τον τιμητικό χαρακτηρισμό ;

ΑΠ : Στο Αγρίνιο κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και εργαζόμαστε συστηματικά για να χτίσουμε έναν Δήμο αντάξιο των ανθρώπων του. Χαίρομαι γιατί οι προσπάθειες που καταβάλλουμε έχουν απτά αποτελέσματα. Δε σας κρύβω ότι, κάθε φορά που ο Τόπος μας ξεχωρίζει και προβάλλονται όλες οι καλές πρακτικές που εφαρμόζουμε, είμαι διπλά χαρούμενος.

Κάθε φορά που οι συνδημότες μας είναι χαρούμενοι για ένα έργο που παραδώσαμε αισθάνομαι δικαίωση. Είμαστε εδώ για τους ανθρώπους μας.

ΕΡ : Γνωρίζω ότι έχετε δώσει έμφαση γενικώς στον πολιτισμό στην περιφέρειά σας με διάφορες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και την τόνωση του αθλητισμού. Πιστεύετε ότι είναι μια μέθοδος, ένας εκπαιδευτικός τρόπος ας πούμε αντιμετωπίσεως της κοινωνικής και πολιτικής φθοράς της κοινωνίας μας ;   

ΑΠ: Το Αγρίνιο είναι πλέον προορισμός για την πλούσια πολιτιστική του δραστηριότητα. Με θεατρικές παραστάσεις που ξεπερνούν τα όρια του Δήμου, καθημερινές καλλιτεχνικές δραστηριότητες  και εκθέσεις αναγνωρισμένων δημιουργών αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός πρωταγωνιστεί και μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες. Ίσως, η μεγαλύτερη κατάκτηση μας είναι ότι οι γειτονιές και οι κοινότητες παράγουν πολιτισμό. Τα νέα παιδιά αγκαλιάζουν τις πολιτιστικές δράσεις, συμμετέχουν με πολύ κέφι και μεράκι. Έχουμε καταφέρει να δυναμώσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία δίνοντας βήμα στα ζωντανά κύτταρα της.

ΕΡ : Εμείς σαν Αιτωλοί τα λέμε έξω από τα δόντια αγαπητέ κ. Δήμαρχε. Πιστεύετε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, παρ’ όλες τις αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο ;

ΑΠ : Ακόμη και σήμερα θρηνούμε θύματα από την παγκόσμια πανδημία ενώ παρακολουθούμε έντρομοι έναν πόλεμο που εξελίσσεται στην Ευρώπη. Μέσα σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία καλούμαστε να κάνουμε άλμα πιο γρήγορο από την φθορά. Είναι βέβαιο ότι η Χώρα μας προσπαθεί να ξαναβρεί το βηματισμό της. Η κρίση κλείνει επιχειρήσεις, καταστρέφει θέσεις εργασίας, μειώνει εισοδήματα. Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας δεν είχαμε τόση ανάγκη για κοινωνική προστασία.. Πρέπει να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο και συντονισμός δυνάμεων. Ένα είναι σίγουρο ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν με συγκεκριμένα μέτρα. Η Περιφέρεια πρέπει να νιώσει ότι δεν είναι απομονωμένη και να σταματήσει να αισθάνεται ως φτωχός συγγενής. Υπάρχει κυρίαρχη η αίσθηση ότι μας αντιμετωπίζουν σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν  ότι το μέλλον βρίσκεται στην Περιφέρεια και τους ανθρώπους της.

ΕΡ : Η Αιτωλία και Ακαρνανία κρύβουν πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που οι περισσότεροι είναι θαμμένοι και προστατευόμενοι στην γη. Βλέπω τις προσπάθειες σας για την ανάδειξή τους, όπως π.χ. του αρχαίου θεάτρου της Στράτου, στην «σκιά» του Στρατείου Διός. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι΄ αυτό ;   

ΑΠ : Πρόκειται για μια κορυφαία στιγμή για τον πολιτισμό του Τόπου μας. Μετά από προσπάθειες ετών καταφέραμε με συντονισμένες ενέργειες να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση και την εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου. Η αποκατάσταση και αναστήλωση του ήταν στις προτεραιότητες μας και αποτελούσε οραματική διεκδίκηση. Άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση ενός μνημείου ανεκτίμητηςιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Σε λίγο καιρό θα μπορούν να το χαίρονται όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες μας.

ΕΡ : Είναι γνωστό ότι οι Αδελφοί Παπαστράτου, αυτοί οι μεγάλοι ευεργέτες της πόλη του Αγρινίου, άφησαν ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές εκτός των άλλων και ένα Πάρκο, το περίφημο Παπαστράτειο Πάρκο, που για χρόνια είχε παραδοθεί στην τύχη του. Μπορείτε να μας πείτε για την σημερινή ανάπλασή του ;  

ΑΠ : Ήρθε η ώρα να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας  ένα σύγχρονο πάρκο. Έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξηοι εργασίες ανάπλασης που θα το καταστήσουν σημαντικό πυρήνα πρασίνου και αναψυχής, ασφαλή για παιδιά και ενήλικες, με έντονο περιβαλλοντικό πρόσημο. Ξέρω πόσο πολύ περιμέναμε αυτή τη στιγμή όλοι οι Αγρινιώτες και είμαι ευτυχής γιατί μετά από πολλές προσπάθειες θα το παραδώσουμε αναβαθμισμένο.

Οι εργασίες που υλοποιούμε στοχεύουν στηδημιουργία ενός σύγχρονου αστικού πάρκου, με ήπιες παρεμβάσεις,σύμφωνα με τις ανάγκες του ίδιου του χώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.Το Παπαστράτειο Πάρκο, σύμβολο της πόλης, γυρίζει σελίδα και γίνεται ξανά σημείο αναφοράς για τους Αγρινιώτες.

ΕΡ : Κάποτε το Αγρίνιο είχε ενεργό το αεροδρόμιο του από το 1936, όπως και τον σιδηρόδρομο από το 1926 εάν θυμάμαι καλά. Θα ήθελα τις θέσεις σας πάνω σε αυτά τα θέματα, π.χ. ένας προαστιακός σιδηρόδρομος θα ήταν εκσυγχρονιστική πράξη ανάπτυξης της δυτικής Ελλάδος ;    

ΑΠ : Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες στην Αιτωλοακαρνανία βιώνουμε συμπεριφορές απαξίωσης. Κόντρα σε αυτή τη λογική εμείς τολμάμε να οραματιστούμε το Αγρίνιο ως μια σύγχρονη μεγαλούπολη με ανοιχτούς ορίζοντες. Έτσι, αναδείξαμε την κάθετη σύνδεση με την Ιόνια Οδό ως κυρίαρχο στρατηγικό στόχο.Με μεθοδική και συστηματική δουλειά συμβάλλαμε στην υλοποίηση της κατάθεσης ολοκληρωμένης μελέτης που ήταν προσφορά συμπατριώτη μας. Τώρα αναμένουμε από την Πολιτεία να ολοκληρώσει αυτό που εμείς ξεκινήσαμε.

Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της αναπτυξιακής ταυτότητας του Αγρινίου προχωρούμε έναμεγάλο έργο, το Επιχειρηματικό Πάρκο Αγρινίου, που θα δημιουργήσει ένα δημιουργικό και αναπτυξιακό μέλλον, στηρίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες προοπτικές. Σε αυτή την προοπτική χρήσιμη είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας με την υπόλοιπη Ελλάδα δημιουργώντας συνδυασμένες μεταφορές και αξιοποιώντας το λιμάνι στο Πλατυγιάλι.

Ταυτόχρονα κάνουμε βήματα προς το «έξυπνο» Αγρίνιο, με εξυπνότερη διαχείριση πόρων και περιβάλλοντος.

Προσωπικά, κ. Καπώνη, θέλω να κοιτάζω μπροστά. Στις ευκαιρίες που μπορούμε να δημιουργήσουμε και όχι σε αυτές που έχουμε χάσει.

Σας ανέφερα κάποιες από τις παρεμβάσεις που υλοποιούμε και αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Εργαζόμαστε μεθοδικά για μια πόλη που ονειρευόμαστε, οραματιζόμαστε και θέλουμε να ζήσουμε.

ΕΡ : Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο για να φτάσω στο κυρίως θέμα μου. Η περιοχή μας παρ’ όλο του ότι στο παρελθόν είχε ικανούς πολιτικούς, τα τελευταία χρόνια υπολείπεται σε αξιόλογους ανθρώπους που να ενδιαφέρονται για την πολιτική και ταυτόχρονα για την αναβάθμιση της στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Πιστεύω ότι υπάρχει μια γενικότερη πολιτική μιζέρια – δική μου η κρίση – και θα ήλπιζα σε μια πολιτική ανανέωση με νέα ικανά οραματικά πρόσωπα, όπως εσείς και ο Περιφερειάρχης ο κ. Φαρμάκης. Σκέπτεσθε να κατέλθετε στις όποιες επόμενες εθνικές εκλογές ως βουλευτής ; 

ΕΡ : Και μια τελευταία ερώτηση. Πιστεύετε ότι, εάν συμμετέχετε στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα βοηθούσατε τον τόπο ή θα παραμείνετε στην τοπική αυτοδιοίκηση ;   

ΑΠ : Εκ φύσεως στις προκλήσεις λέω πάντα ναι. Κι έχω αποδείξει ότι δεν φοβάμαι την αναμέτρηση με τα προβλήματα και τις ανάγκες του Τόπου μου. Ταυτόχρονα , νιώθω ευθύνη και πολύ μεγάλη τιμή για το γεγονός ότι οι συνδημότες μου με επέλεξαν δύο συνεχόμενες φορές ως Δήμαρχο Αγρινίου. Απέναντι τους έχω αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες και θέλω να τηρήσω.

  Συνέντευξη στον Πάνο Καπώνη

https://iporta.gr/

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

Επεξεργασία