Γάμοι στην Τριχωνίδα λίμνη

Εσείς, που θα επιλέγατε να παντρευτείτε;

  • Περισσότερο από ένα χρόνο πριν, ένας ποδοσφαιριστής από τη Σιέρα Λεόνε, ο Αλχασάν Καμαρά, μας έδειξε το δρόμο. Όπως όμως συμβαίνει κατά κόρον σε τούτο τον τόπο, οι παρωπίδες και η στενομυαλιά, δεν μας επέτρεψαν να δούμε τις πραγματικά τεράστιες προοπτικές και τη «βιομηχανία» που μπορούμε εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόστος να χτίσουμε, δημιουργώντας πλούτο για την περιοχή.

Για τη λίμνη Τριχωνίδα έχουν ειπωθεί πολλά. Μια δεύτερη Τριχωνίδα έχει χυθεί σε μελάνι, για να εξυμνήσει την ομορφιά της και να υποδείξει τρόπους ανάδειξης και αξιοποίησης.

Μελέτες, ανακοινώσεις, προγράμματα, προεκλογικές δεσμεύσεις…. Και το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο.

Θέτουμε, λοιπόν, ευθέως το ερώτημα: εάν επρόκειτο να κάνετε τώρα τον γάμο σας, θα επιλέγατε το δημαρχείο ή τη μαγεία της λίμνης;

Φυσικά, δεν μπορεί να μπουν στη ζυγαριά η ψυχρή αίθουσα όπου άλλοτε συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, με την πραγματικά ονειρική εικόνα της λίμνης.

Το πρόβλημα είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο το σημερινό όσο και τα πολλά προηγούμενα, δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να κάνει τις αυτονόητες υπερβάσεις και ανατροπές. Να δει λίγο πιο πέρα…

Και εξηγούμαστε: Οι γάμοι στην Τριχωνίδα θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να είναι το μεγάλο οικονομικό πολυεργαλείο της περιοχής. Να προσελκύουν κόσμο απ’ όλη τη χώρα και -γιατί όχι- και από χώρες του εξωτερικού.

Τα ίδια τα ζευγάρια και οι καλεσμένοι τους θα ήταν οι καλύτεροι πρεσβευτές, αυτοί που ανέξοδα θα έκαναν τη διαφήμιση για λογαριασμό μας. Άλλωστε, όπως και να το κάνουμε, σε κάθε γάμο και χαρά, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αμέτρητες.

Δυο πράγματα χρειάζονται μόνο:

α) να δημιουργηθούν 3 -4 σημεία που κατάλληλα θα διαμορφωθούν για την τέλεση γάμων (παρεμβάσεις απολύτως ήπιες και συμβατές με το περιβάλλον, με μηδενικό κόστος) και

β) να επιτρέψει ο Δήμος Αγρινίου (ισχύει και για το Δήμο Θέρμου) τους γάμους εκτός δημαρχείου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Η διαφορά είναι ότι άλλες περιοχές δεν διαθέτουν…Τριχωνίδα λίμνη!

  • Θα μπορούσε, μάλιστα, το όλο εγχείρημα να μην περιοριστεί στους πολιτικούς μόνο γάμους, αλλά να επεκταθεί και στους θρησκευτικούς. Ίσως δε, ακόμη περισσότερο σε αυτούς.

Με τη σχετική άδεια του μητροπολίτη, φυσικά. Και με την εξίσου αναγκαία δημιουργία των απαραίτητων ήπιων υποδομών, ώστε να μπορεί να τελεστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα το ιερό μυστήριο.

Μια πλωτή εξέδρα, ίσως, με ένα μικρό ξύλινο εκκλησάκι για το τελετουργικό, ίσα που να χωράει ο παπάς, το ζευγάρι και ο κουμπάρος. Και οι υπόλοιποι, στην παραλία!

Αν γίνει η αρχή, το πρώτο βήμα, όλα θα πάρουν σιγά – σιγά το δρόμο τους. Μια απλή σκέψη καταθέτουμε, μια πρόταση, που ελπίζουμε οι έχοντες ρόλο να τη δουν θετικά.

Η ανάπτυξη της λίμνης δεν είναι κάτι που θα πέσει απ’ τον ουρανό. Ούτε μεγαλεπήβολα σχέδια, κοστοβόρες μελέτες και αμφιλεγόμενα έργα χρειάζονται εδώ. Έχουμε τον πλούτο στα πόδια μας. Ας τον αξιοποιήσουμε, επιτέλους.