Γεφύρια στον Βάλτο

Μια κατά βάση ορεινή περιοχή όπως ο Βάλτος έχει αρκετούς ποταμούς που τη διασχίζουν, έτσι στα ανατολικά όρια της με την Ευρυτανία βρίσκεται ο μεγάλος Αχελώος.

  • Ενώ ο Ίναχος διατρέχει την ομώνυμη κοιλάδα στο μέσον σχεδόν της περιοχής και κάποιοι μικρότεροι ποταμοί ή ρεματιές υπάρχουν παντού στο τοπίο.

Οι Βαλτινοί επιθυμώντας να διασχίζουν του ποταμούς με ασφάλεια έχτισαν πέτρινα γεφύρια μοναδικής ομορφιάς που μέχρι σήμερα βρίσκονται στις όχθες των ποταμών, είτε εξυπηρετώντας λειτουργικές ανάγκες είτε απλά παραμένοντας αγέρωχα να μας θυμίζουν την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό των προγόνων μας.

Τρία γεφύρια στέκουν σήμερα πάνω από τον Αχελώο ενώνοντας τον Βάλτο με περιοχές της Ευρυτανίας αλλά και της Καρδίτσας. Το γεφύρι της Βέργας ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Ινάχου και το γεφύρι της Μπούκας αν και παραμελημένο εξακολουθεί να στέκει πάνω από τον χείμαρρο Μπωτόκο.

Γεφύρι Βέργας: Το πλινθόκτιστο γεφύρι της Βέργας ανεγέρθηκε περίπου το 1800 και ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Ινάχου. Πρόκειται για ένα μονότοξο στενό γεφύρι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής και των αναγκών της περιοχής εκείνης της περιόδου. Περίπου 5 χιλιόμετρα από το χωριό της Νέας Μαλεσιάδας το γεφύρι βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον επαρχιακό δρόμο προς το Χαλκιόπουλο. Η εύκολη πρόσβαση και η πρόσφατη ανακαίνιση του το καθιστούν πλήρως επισκέψιμο με ιδανικότερη ίσως εποχή την άνοιξη όπου η τριγύρω φύση είναι καταπράσινη και ο Ίναχος τρέχει ακόμη δυνατός κάτω από το γεφύρι.

Γέφυρα Τατάρνας: Το παλιό γεφύρι της Τατάρνας βρίσκεται πλέον κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών, λίγο μετά το χωριό Τρίκλινο. Πρόκειται για ένα μεγάλο μονότοξο γεφύρι του 17ου αιώνα που συνέδεε τον Βάλτο με την Ευρυτανία και πήρε το όνομά του από την κοντινή μονή Τατάρνας. Σήμερα στη θέση του στέκει η επιβλητική σύγχρονη ομώνυμη γέφυρα. Αξίζει κάνεις να επισκεφθεί την περιοχή για να θαυμάσει τη θέα με τα επιβλητικά βουνά και το υπέροχο τοπίο που έχει διαμορφώσει ο Αχελώος και η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών.

Γέφυρα της Τέμπλας: Το γεφύρι της Τέμπλας ή των Βρουβιανών χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα βρίσκεται πάνω απο τον Αχελώο και συνδέει τα Βρουβιανά με την Ευρυτανία. Έχει μήκος περίπου 76 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και επτά τόξα με το ψηλότερο στα 13 μέτρα πάνω από τον ποταμό. Κατά τον εμφύλιο έγινε στόχος ανατίναξης και γι’αυτό στο ανατολικό βάθρο έχει ρωγμή έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα. Σε κοντινό σημείο υπάρχουν και τα ερείπια παλιότερου μονότοξου γεφυριού από την περίοδο της Τουρκοκρατίας όπου σήμερα σώζονται μόνο οι βάσεις του. Σε απόσταση περίπου 66χλμ από την Αμφιλοχία, μια επίσκεψη στα Βρουβιανά αξίζει για να θαυμάσουμε όχι μόνο το γεφύρι αλλά και το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Γεφύρι της Μπούκας: Κοντά στο χωριό της Μπούκας βρίσκεται το ομώνυμο γεφύρι, ένα από τα παλιότερα του Βάλτου καθώς είναι χτισμένο τον 18ο αιώνα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Πρόκειται για ένα ακόμη μονότοξο παραδοσιακό γεφύρι 16 περίπου μέτρων πάνω από τον χείμαρρο Μπωτόκο που πιθανότατα την εποχή που χτίστηκε να έτρεχε περισσότερο νερό στην κοίτη του. Στον καταπράσινο κάμπο, μακριά από κεντρικό δρόμο, υπάρχει ακόμα, αν και σχεδόν ξεχασμένο και παραμελημένο, χωρίς καμία πρόσφατη ανακαίνιση, δείγμα της υψηλής αρχιτεκτονικής των μαστόρων του.

Γεφύρι Αυλακίου: Στο βορειοανατολικό άκρο του Βάλτου στο χωριό Αυλάκι βρίσκεται το ομώνυμο γεφύρι του Αυλακίου. Χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα στέκει πάνω από τον Αχελώο και ενώνει το χωριό με τον νομό της Καρδίτσας και την Ευρυτανία. Πρόκειται για πέτρινο γεφύρι με πέντε τόξα τα οποία βρίσκονται περίπου 15 μέτρα πάνω από τον ποταμό.

valtosprovince.com