Γυναίκες του Αγρινίου κινητοποιούνται και δηλώνουν παρούσες απέναντι στη δολοφονική βία κατά των γυναικών. Μάλιστα έχουν προγραμματίσει συμβολική εκδήλωση την Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 9.15 βράδυ, στην πλατεία του γηπέδου Παναιτωλικού.
- Η εκδήλωση θα είναι σύντομη, συμπορευόμενη με τα υγειονομικά μέτρα που είναι σε ισχύ, με την ευγενική υποστήριξη του Γυμναστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Παναιτωλικός.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Η ομάδα «ΠΑΡΟΥΣΕΣ» δημιουργήθηκε με στόχο τη διοργάνωση συγκέντρωσης/δράσης για τη μνήμη των θυμάτων των γυναικοκτονιών. Θα αναγνωστούν τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών και όποία/ος θέλει να μιλήσει σε μικρόφωνο για 1 λεπτό.
Στην εκδήλωση θέλουμε μαζί μας άντρες. Τους πατεράδες μας, τους αδελφούς μας, τους γιους μας, τους συζύγους/συντρόφους μας, τους φίλους μας. Αρωγούς και συμπαραστάτες. Το ζήτημα δεν είναι γυναικείο. Είναι πρωτίστως κοινωνικό».
Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται (αλφαβητικά) από τις: Καρακώστα Πασιούλα, Κιτσάκη Κατερίνα, Μιμμή Βανέσα, Πελέκη Κατερίνα.
Είμαστε ήδη ΠΑΡΟΥΣΕΣ».
2010-2019…. 106 αποδεδειγμένες γυναικοκτονίες.
Ο ένατος δείκτης αφορά τον ετήσιο αριθμό γυναικών που δολοφονούνται από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Στην Ελλάδα η εκτίμηση των θυμάτων γυναικοκτονιών γίνεται μέσα από τη χρήση του άρθρου για την ανθρωποκτονία με πρόθεση (άρθρο 299 ΠΚ σε συνδυασμό με τον N.3500/2006. Tο 2019 οκτώ γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, ενώ το 2018 οι δολοφονίες γυναικών από συγγενικό τους πρόσωπο ανήλθαν σε 13. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για τα περισσότερα από τα έτη αναφοράς, κάθε μήνα μία γυναίκα δολοφονείται από κάποιο μέλος της οικογένειάς της. Οι ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες (γυναικοκτονίες) κυμαίνονται από το 30,4 – 50%. Συγκεκριμένα, για το 2019 το ποσοστό των γυναικοκτονιών από μέλος της οικογένειας του θύματος ήταν 42,1%, καθώς στο σύνολο των 19 ανθρωποκτονιών γυναικών οι γυναικοκτονίες ανήλθαν σε 8.
Ορισμός γυναικοκτονίας, όπως αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας:
Γενικός ορισμός: δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, οι οποίες διαπράττονται ή γίνονται ανεκτές τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς. Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής» και λοιπές μορφές δολοφονίας, τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων, και περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών. Ο όρος «femicidio» (από το αγγλικό «femicide», ήτοι γυναικοκτονία) χρησιμοποιείται εκτενώς στη Λατινική Αμερική ως χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής κλιμάκωσης των πολύ βίαιων δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών. Εισήχθη παράλληλα η λέξη «feminicidio» προκειμένου να αποτυπωθεί το στοιχείο της ατιμωρησίας και της θεσμικής βίας λόγω έλλειψης λογοδοσίας και επαρκούς ανταπόκρισης από την πλευρά του κράτους, όταν διαπράττονται τέτοιες δολοφονίες. Ο δεύτερος όρος χρησιμοποιείται όταν διακυβεύεται η ευθύνη του κράτους. Στατιστικός ορισμός Η δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα πρακτικής που είναι επιβλαβής στις γυναίκες. Ως ερωτικός σύντροφος νοείται πρώην ή νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο/η δράστης/στρια έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα.
Η Γυναικοκτονία μπορεί πάρει τις εξής μορφές:
• δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από το σύντροφο της.
• βασανιστήρια και δολοφονία λόγω μισογυνισμού
• δολοφονία γυναίκας “στο όνομα της τιμής” ενός άντρα
• στόχευση γυναίκας ή κοριτσιού με σκοπό την ένοπλη σύγκρουση
• κακοποίηση και εξόντωση γυναίκας λόγω “φτωχής” προίκας (συναντάται συχνά σε χώρες όπως Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές)
• δολοφονία γυναίκας λόγω αποκάλυψης του σεξουαλικού αυτό-προσδιορισμού της
• δολοφονία γυναικών προερχόμενων από φυλές ιθαγενών
• δολοφονία νεογνών εξαιτίας του φύλου τους.
• θάνατοι με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων
• περιστατικά που συνδέονται με κυκλώματα σωματεμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.
«ΠΑΡΟΥΣΕΣ» Επισκεφθείτε την σελίδα στο F/B
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: 14 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Ζουγανέλης στην «Ανδρομέδα»
Eurovision 2025 – Εθνικός Τελικός: Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια τους
Επιστρέφει το Μεσολογγίτικο Καρναβάλι!