«Ίδρυση Περιφέρειας και άλλες διεκδικήσεις με τεράστια οφέλη για ολόκληρη τη Δυτική Στερεά»

«Με οραματισμό ευοίωνου μέλλοντος της Δυτικής Ρούμελης, εστιάζω στους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η διαίρεσή της.

  • 1.- Μιλάμε για γεωγραφικό διαμέρισμα αχανές, στην έκταση του οποίου χωρούν άνετα τέσσερες Περιφερειακές Ενότητες. Η γεωμορφολογία της είναι τεράστια σε έκταση, πράγμα το οποίο όχι μόνο δεν βοηθάει να αναπτυχθεί συνολικά, αλλά είναι και σοβαρός λόγος που δεν διευκολύνει την ανάπτυξη. Το ανεκμετάλλευτο τεραστίων πεδινών εκτάσεων σε σύγκριση με όλους τους πεδινούς Νομούς της χώρας επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.

2.- Η ύπαρξη των πόλεων Μεσολογγίου και Αγρινίου οι οποίες αμφότερες πληρούν τα κριτήρια να είναι έδρες Π.Ε. και οι αποστάσεις όχι τόσο μεταξύ τους αλλά κυρίως με την ενδοχώρα της κάθε πόλης, είναι πολύ μεγάλες πράγμα το οποίο συντελεί επιβραδυντικά και αρνητικά στην ανάπτυξη. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι η Ατωλ/νία είναι στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης;

3.- Το αφύσικο που συμβαίνει η πόλη Δήμος Αγρινίου να είναι ο μεγαλύτερος σε όλη την Στερεά Ελλάδα και να μην είναι έδρα Π.Ε. συντελεί στην υποβάθμιση του τόπου. Η ύπαρξη των ανύπαρκτων τώρα Υπηρεσιών θα δώσει κινητικότητα και ώθηση προς την πρόοδο. Εξάλλου οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών όπως των Παρακαμπυλίων, του Θέρμου, της Αμφιλοχίας και της Βόνιτσας θα έχουν σημαντικά ευκολότερες προσβάσεις για τον πηγαινοερχομό τους στις υπηρεσίες της νέας πρωτεύουσας.

4.- Η διαίρεση σε δυο Π.Ε. ευλόγως θα συντελέσει σε νοικοκύρεμα της κάθε Π.Ε. με αποτέλεσμα και οι δυο πόλεις να αποκτήσουν οντότητα και δυναμική προόδου μέσα και από την άμιλλα για ζωντάνεμα της περιοχής, αντί της υπονόμευσης που συμβαίνει τώρα, αφού θα είναι πλέον αντιληπτό και ξεκάθαρο ότι συμφέρει να συνεργασθούν αλληλέγγυα για να πάνε μπροστά.

5.- Με την διαίρεση θα ανοίξει ο δρόμος για ίδρυση Περιφέρειας και άλλες διεκδικήσεις  με τεράστια οφέλη για ολόκληρη την Δυτική Στερεά.

6.- Η Δυτική Ρούμελη είναι το μοναδικό γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας που δεν έχει διαιρεθεί σε Π.Ε. αντιθέτως την εποχή του εμφυλίου πολέμου της αφαιρέθηκε η Ευρυτανία η οποία υπάχθηκε ως Νομός στην Ανατολική Στερεά. Καιρός είναι έστω και αργά να διαιρεθεί».

Δημήτρης Θ. Μακρής – Η Δημοκρατική άποψη των Πολυτέκνων Αγρινίου