Ήπια αφυδάτωση – Σε ποια συμπτώματα πρέπει να δώσετε προσοχή

H αφυδάτωση είναι μια αόρατη απειλή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορεί πραγματικά να βλάψει τον οργανισμό μας. Πριν κάποιος εξαντληθεί εντελώς καλό είναι να είναι σε θέση ν ’αναγνωρίσει τα σημάδια που στέλνει στο σώμα του και να λάβει τα μέτρα του. Μεγάλη προσοχή χρειάζονται οι ευπαθείς ομάδες αλλά και τα μικρά παιδιά καθώς το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους κάτω από τον ήλιο ή η θάλασσα  μπορεί να τα απορροφήσει και να μην ζητήσουν για ώρα νερό ή σκιά.

Η αφυδάτωση οφείλεται κυρίως σε τέσσερις βασικές κατηγορίες παραγόντων που καλό είναι να γνωρίζετε και να προσέξετε:

  • Παράγοντες που προκαλούν μείωση της πρόσληψης νερού
  • Παράγοντες που προκαλούν αυξημένες απώλειες νερού (π.χ έντονη σωματική σε υψηλές θερμοκρασίες, άσκηση, εμετοί , διάρροιες)
  • Παράγοντες που προκαλούν απώλεια ολικού αίματος.
  • Παράγοντες που προκαλούν παθολογική συσσώρευση ή εξαγγείωση νερού, π.χ σε περιπτώσεις εκτεταμένων εγκαυμάτων, παγκρεατίτιδας κ.α.

Πριν να αφυδατωθεί εντελώς ο οργανισμός, περνάει πρώτα στο στάδιο της ήπιας αφυδάτωσης. Οι ερευνητές όρισαν την ήπια αφυδάτωση ως απώλεια του 1,5% των σωματικών υγρών και παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά ύποπτα σημάδια που υποδηλώνουν πως αυτή η κατάσταση καραδοκεί:

Πονοκέφαλος  & Ημικρανία

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ημικρανία, ακόμη και παραλήρημα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός μαραθωνοδρόμου όπου, από την εξάντληση και την αφυδάτωση, τρέχει σε σχηματισμό ζιγκ-ζαγκ.

Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε πως μπορεί να  νιώσετε αδυναμία, ζάλη ή ναυτία, επειδή το σώμα δεν έχει αρκετά υγρά για να τροφοδοτήσει όλα τα όργανα.

Απουσία ιδρώτα

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα σημάδια αφυδάτωσης και δείχνει ότι το σώμα σας έχει ανάγκη από νερό. Μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι θερμοπληξίας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενυδατώσετε άμεσα τον οργανισμό σας.

Κούραση & σύγχυση

Μελέτες έχουν δείξει ότι ή ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση αλλά και τις γνωστικές λειτουργίες. Το φαινόμενο είναι συχνό στους νέους και στους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να δείχνουν άυπνοι ή αφηρημένοι. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ διαπίστωσε ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μεταβάλει τη διάθεση του ατόμου, την ενεργητικότητα και την ικανότητά του να σκέφτεται καθαρά.

therapies.gr