Ένα βιβλίο που αποτυπώνει και ζωντανεύει τα ταξίδια του ιού στους δρόμους του ανθρώπινου οργανισμού δημιούργησαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο «Ξενιστής σε άμυνα» είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί ένα έργο στο πεδίο της εκλαϊκευμένης επιστήμης και μια απόπειρα να δουν οι αναγνώστες τους ιούς και την αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
«Η ιδέα ενός εικονογραφημένου που θα μιλάει σε ενήλικες και παιδιά με τρόπο εκλαϊκευτικό για θέματα Βιολογίας και Ιατρικής φάνταζε πάντα ιδιαίτερα ελκυστική. Η ιδέα για τον ξενιστή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 αλλά απόκτησε ένα νέο νόημα και σκοπό με την έναρξη της πανδημίας covid» εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Μαριγούλα Μαργαρίτη που επισήμανε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο δίνει την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να μοιραστούν τα μεγάλα μυστικά της φύσης και να εξερευνήσουν τα άδυτα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, με την εικονογράφηση να αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο, καθώς δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να ταξιδέψουν σε ανεξερεύνητα μονοπάτια, με φαντασία και παραστατικότητα.
Το ταξίδι του ξενιστή, όπως αποτυπώνεται στο εικονογραφημένο βιβλίο, είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης, που εξυψώνει την έννοια της συνεργασίας και του συντονισμού. «Όταν ο ιός προελαύνει ανενόχλητος στα σκοτεινά μονοπάτια του σώματος, έρχεται να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς της ανοσίας που θα πρέπει να δώσουν την απόκριση που χρειάζεται πολύ σύντομα, προκειμένου η μάχη για τον ξενιστή να μη χαθεί. Ερυθροκύτταρα, λεμφοκύτταρα, αντισώματα όλα ρίχνονται στον αγώνα. Ένα ακόμη μάθημα ζωής εξυφαίνεται εδώ» συμπλήρωσε η κ. Μαργαρίτη.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με το έργο αυτό συμβάλλουμε και εμείς με το δικό μας τρόπο στην κατανόηση της μεγάλης περιπέτειας που βιώνουμε σήμερα. Ο ξενιστής άνθρωπος αμύνεται για την ύπαρξή του αλλά και τις αξίες του πολιτισμού του. Είναι βέβαιο ότι η πανδημία θα οδηγήσει τις κοινωνίες σε δομικές αλλαγές. Η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για όλους μας και το έργο αυτό έρχεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι πανανθρώπινες αξίες του εθελοντισμού, της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης καλούνται να ενσαρκώσουν το νέο όραμα στην αυγή της νέας πραγματικότητας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εικονογραφημένο βιβλίο η Μαρία Τσαγκαράκη, σκιτσογράφος του έργου και μέλος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού του Μουσείου Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Λιβάνη» σε συνεργασία με το Μουσείο Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
zougla.gr
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου: Δίνει την ευκαιρία σε άνδρες και γυναίκες να ασχοληθούν με τον χώρο
Αγρίνιο – «Photopolis»: Προβολή μαθητικών ταινιών μικρού μήκους
Σπεράντζα Βρανά: Άγνωστες πτυχές από τη ζωή της Μεσολογγίτισσας ηθοποιού