Κ. Λύρος: «Το δίλημμα των εκλογών είναι, πάμε μπροστά ή εμπιστευόμαστε όσους καιροφυλαχτούν…» (Photos)

Ξεκάθαρος ο Κώστας Λύρος στην εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Αιτωλικό, στον  τόπο από τον οποίο ξεκίνησε. 

  • Οι πολιτικοί αεριτζήδες στοίχισαν αρκετά στον τόπο μας, δε χρειάζεται να πληρώσουμε άλλους.

«Το δίλημμα των εκλογών είναι, ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ή εμπιστευόμαστε όσους  καιροφυλαχτούν να μας γυρίσουν στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ;»

Μιλώντας αληθινά, ειλικρινά από τον τόπο που τον ανέδειξε, τον «δικό του τόπο» όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Κώστας Λύρος εισέπραξε χτες βράδυ μια μεγάλη… αγκαλιά και ένα μήνυμα νίκης από το Αιτωλικό. 

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Δημιουργική Ανατροπή» μετατράπηκαν σε μια μεγάλη μάζωξη, μια συγκέντρωση που είχε πάθος, παλμό και μέγα πλήθος. Ήταν άλλο ένα μήνυμα νίκης από το Αιτωλικό όπου ο υποψήφιος Δήμαρχος προέρχεται και έκανε τα πρώτα του αυτοδιοικητικά βήματα. «Είναι για μένα ευλογία Θεού να βρίσκομαι άλλη μια φορά ανάμεσα σε φίλους από παλιά αλλά και νέους σε τούτο τον τόπο που είναι για μένα τόπος δικός μου, τόπος γεμάτος μνήμες και συναισθήματα», ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «μήνυμα μεγάλης νίκης των υγιών δυνάμεων, της αξιοπρέπειας και της προόδου.»

Μιλώντας με διάθεση εκμυστηρεύσεων είπε ότι το Αιτωλικό είναι η αρχή του. Νιώθει ότι βρίσκεται στο σπίτι του, στο δικό του λιμάνι. «Το μόνο που σας ζητώ είναι να μου επιτρέψετε να δουλέψω για σας και τον τόπο μας. Να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για να τον δω να προοδεύει. Όπως τον έχουμε ονειρευτεί. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου, ο κρυφός καημός μου ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ», είπε εμφανώς συγκινημένος.

Συνέχισε τονίζοντας ότι δεν πρόδωσε την εντολή που πήρε και μπορεί να κοιτάζει τους Αιτωλικιώτες στα μάτια. «Με καθαρή και ήσυχη τη συνείδησή μου σας λέω, ότι καταφέραμε πολλά. Οι δεσμεύσεις μας δεν έμειναν στα χαρτιά. Δώσαμε λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα και δημιουργήσαμε ισχυρές βάσεις για την επόμενη ημέρα», υποστήριξε.

Ο Κώστας Λύρος ήταν πολύ καυστικός για όσα προκάλεσε μέρος της Αντιπολίτευσης αυτή την τετραετία. Η μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της απλής αναλογικής και η έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από πολλούς συμβούλους της αντιπολίτευσης καθυστερούσαν οι αποφάσεις, εμπόδιζαν την εξέλιξη του έργου. «Ποιοι μιλούν για καθυστερήσεις; Εκείνοι που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την υλοποίηση των έργων μας. ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ. Υπηρετούσαν τους δικούς τους σκοπούς. Το βλέπετε σήμερα, προσπαθούν με θράσος και αλαζονεία να κρύψουν τις ευθύνες τους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τι έγινε για την Δ.Ε. Αιτωλικού;

«Μπορώ να σας πω με περηφάνια ότι μαζί καταφέραμε πολλά πράγματα. Με σχέδιο και μείωση της σπατάλης νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας. Ο Δήμος απέκτησε φερεγγυότητα. Οι διαταγές πληρωμών, το αλισβερίσι, αποτελούν κακή ανάμνηση του παρελθόντος. 

Ήρθαμε με καθαρά χέρια στον δήμο και παραμένουμε με καθαρά χέρια», ξεκίνησε τον απολογισμό ο Κώστας Λύρος υπογραμμίζοντας ότι δεν έγιναν όλα. «Όσα και να κάνει κάποιος για τον τόπο του θα είναι πάντα λίγα. Όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα μια θητεία δεν είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Έγιναν πολλά, χρειάζονται περισσότερα είπε και κατέγραψε επιγραμματικά μερικές από τις παρεμβάσεις όπως τον φωτισμό των εισόδων, της αναμόρφωση της πλατείας, την ανακαίνιση του Δημαρχείου και του γηπέδου, τις εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις δρόμων στις εργατικές κατοικίες, στην Αστροβίτσα, στη Rigips, στο Νεκροταφείο, στον Αι Γιάννη. Τον δρόμο προς το μοναστήρι της Αγία Αγάθης, το σχέδιο παρεμβάσεων στην περιοχή του Άη – Γιάννη, την στήριξη του Κατράκειου κ.λπ.» 

Επίσης μίλησε για τα πολλά χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας στο Χρυσοβέργι, το Κεφαλόβρυσο, τη Σταμνά, τον Άγιο Ηλία. Την οργάνωση δράσεων μοναδικού κύρους και εμβέλειας όπως οι εκδηλώσεις απελευθέρωσης του Αιτωλικού, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καραϊσκάκη, η επίδειξη αλόγων και οι ναυταθλητικοί αγώνες. 

Το σημαντικότερο, τόνισε ο Κώστας Λύρος είναι η μεταφορά των λυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό των Οινιαδών, ένα έργο που εντάσσεται στα μεγάλα έργα υποδομών του δήμου μας και δημοπρατείται. «Η εικόνα με το πλαγκτόν στη θάλασσα μας αποτελεί παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφορά έκανε και στην άρση των αναχωμάτων στην λιμνοθάλασσα που θα της δώσουν ξανά ζωή. 

Η επόμενη μέρα

Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα, υπογράμμισε ο Δήμαρχος. Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την αναβάθμιση των αντλιοστασίων και την εγκατάσταση σε αυτά Η/Ζ για την αποφυγή του κινδύνου πλημμυρών. Ύστερα είναι η διάσωση των Γεφυριών , η ανάπλαση της περιμετρικής και  της βόρειας όχθης των ανατολικών γεφυριών, ο εξωραϊσμός του κεντρικού δρόμου και της πλατείας με περισσότερο πράσινο, η δημιουργία ποδηλατόδρομων, η αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου στα Ρεμπάκια, η βελτίωση της παραλίας Σταμνάς, και αλλού. 

Η στόχευση περιλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση της μεταφοράς του Αστυνομικού τμήματος, την  μετεγκατάσταση των Ρομά, την μετατροπή του Μουσείου Κατράκη σε πολυχώρο με μεγάλη επισκεψιμότητα, την στήριξη του πρωτογενή τομέα με περισσότερα έργα υποδομών και βελτιωμένους αγροτικούς δρόμους. Μεγαλύτερη σημασία θα δοθεί επίσης και στα χωριά του Αιτωλικού με την κατασκευή αποχέτευσης στη Σταμνά και στοχευμένες αναπλάσεις όπως πλακοστρώσεις, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης. Κλείνοντας ανέπτυξε το όραμά του: Την ενοποίηση των τριών διαμερισμάτων μας Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Οινιάδες μέσω της αναβάθμισης της οδού Μεσολόγγι – Αιτωλικό αλλά και Αιτωλικό – Μπούζα με διαπλάτυνση,  πρόβλεψη για ποδηλατόδρομο και στάσεις για παρατηρητήρια.

Κλείνοντας ανέφερε τον μεγαλόπνοο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με τίτλο «Αιτωλικό 2030». Ένα Αιτωλικό απαλλαγμένο από τα προβλήματά του, εξωραϊσμένο, σύγχρονο που θα αποκτήσει τουριστική ταυτότητα. Με ειδικό πρόγραμμα παρεμβάσεων που θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και άξιους τεχνοκράτες και το δυναμικό το τόπου μας. 

«Θα συνεχίσουμε με διαφάνεια ή θα πάμε πίσω στο παρελθόν της ρεμούλας και της παρακμής»;

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κώστας Λύρος αφού έκανε αυτοκριτική ζητώντας συγνώμη για τυχόν λάθη και παραλείψεις λόγω της έντασης από τις ατέλειωτες ώρες σκληρής δουλειάς, σκιαγράφησε τα διλήμματα της επόμενης μέρας. Τόνισε ότι κάποιοι καιροφυλαχτούν να μας γυρίσουν στο παρελθόν, αυτοί που όλη την προεκλογική περίοδο καταστροφολογούν, συκοφαντούν, βυσσοδομούν. Εξέφρασε δε την λύπη του για την μικροψυχία που εκφράζεται. «Μας εγκαλούν για τα έργα που κάναμε!! Με μικροψυχία, λένε, τα καθυστερήσατε …δεν τα κάνατε τα πρώτα χρόνια αλλά τώρα στο τέλος… Καταλαβαίνω, δεν έχουν κάτι να μας προσάψουν, κάτι πρέπει να πουν κι αυτοί. Δεν τους βολεύει που εφαρμόσαμε κανόνες και βάλαμε τάξη, ήθελαν τον τόπο τσιφλίκι τους» ανέφερε και καυτηρίασε το ότι υπάρχουν «νέοι» υποψήφιοι, αλλά με παλιές συνταγές και πρακτικές. «Αξιοποιούν τους κουκουλοφόρους του διαδικτύου γα να κάνουν πολιτική. Γιατί δεν έχουν το ανάστημα να τα πουν οι ίδιοι. Αλλά, θα μου πείτε, με το μέντορα που είχαν αυτά έμαθαν, αυτά ξέρουν να κάνουν! Παρουσιάζονται λες και δεν υπάρχει παρελθόν, λες και είναι από παρθενογένεση. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥΣ!», σχολίασε για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα.

Ο Κώστας Λύρος υπογράμμισε ότι οι πολιτικοί αεριτζήδες στοίχισαν αρκετά στον τόπο μας και δεν χρειάζεται να πληρώσουμε άλλους. Και γνωστοποίησε ότι «στις χυδαίες προσωπικές επιθέσεις και τα άθλια υπονοούμενα εμείς απαντάμε με το ήθος μας, απαντάμε με το έργο μας». 

Τέλος, αφού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το ψηφοδέλτιο που καταρτίστηκε στελεχωμένο με πρόσωπα με διαφορετικές διαδρομές αλλά με κοινή αγωνία για το μέλλον του τόπου μας εξέφρασε την πίστη του ότι αποτελεί ψηφοδέλτιο νίκης αλλά και δουλειάς.

Και έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι η επόμενη πενταετία θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας και ο κάθε δημότης καλείται να κρίνει και να συγκρίνει πρόσωπα και καταστάσεις. «Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Είστε ενημερωμένοι για την ποιότητα και τη διαδρομή όλων μας και καλείστε να αποφασίσετε. Θέλουμε να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα μπροστά ή θα πάμε πίσω στο παρελθόν της ανυποληψίας, της ρεμούλας, της παρακμής», διερωτήθηκε και ζήτησε ισχυρή εντολή για την συνέχεια του έργου του:

Σας καλώ να στείλουμε δυναμικά το μήνυμα παντού. Από άκρη σε άκρη του Δήμου.

Η νίκη είναι στα δικά μας χέρια!

Περήφανοι για το έργο μας!  Για όσα θα κάνουμε στο μέλλον!

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ!  Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ!»