Η Δημόσια παιδεία, ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, βρίσκεται δυστυχώς αντιμέτωπο με τις συνέπειες από την ανεπαρκή προετοιμασία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Η παράταξη μας, η «Συμμαχία Πολιτών», είχε προσφάτως με ανακοίνωση της κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απραξία της κυβέρνησης κατά τους τελευταίους μήνες στο θέμα της προετοιμασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά.
Παρότι ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας έβλεπαν ότι η πανδημία αναζωπυρώνεται συνέχισαν την παθητική τους στάση και ασχολούνταν, εν μέσω πανδημίας, με άλλα θέματα όπως το να βολέψουν τα δικά τους παιδιά ως Διευθυντές Εκπαίδευσης. Άφησαν τους μήνες να περάσουν χωρίς να ενεργοποιηθούν εγκαίρως, να σχεδιάσουν και να βρουν λύσεις ώστε τα σχολεία το Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν με τους λιγότερους δυνατούς κινδύνους.
Έτσι όμως λειτουργώντας χωρίς σχεδιασμό, αλλά βλέποντας και κάνοντας, φτάσαμε στο παραπέντε και μέχρι πριν λίγες μέρες δεν γνωρίζαμε ούτε τα απολύτως αυτονόητα όπως το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.
H κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών που γίνονται πλέον μέσω των Δήμων, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρότι γνώριζε ότι τα σχολεία για τους εκπαιδευτικούς ανοίγουν την 1η Σεπτέμβρη.
Ακόμα και η χορήγηση δωρεάν μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μόλις τις τελευταίες μέρες αποφασίστηκε κάτω από την πίεση της κοινωνίας. Μέχρι προσφάτως η Υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι οι μάσκες είναι ατομική ευθύνη των μαθητών. Τώρα βεβαίως τρέχουν και δεν φτάνουν για να προλάβουν οριακά να είναι έτοιμοι έως τις 14 Σεπτέμβρη.
Δυστυχώς οφείλουμε ως παράταξη να εκφράσουμε την ανησυχία μας καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.
Ένα τέτοιο αναγκαίο μέτρο που θεωρούμε ότι αποτελεί την απαραίτητη συνθήκη για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων είναι τα σχολεία να ξεκινήσουν με μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα που δεν θα ξεπερνά τους 15 μαθητές ώστε να τηρούνται οι στοιχειώδεις αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους μαθητές. Είναι κάτι που προτείνεται από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακόμα και από τον εκπρόσωπο της ίδιας της κυβέρνησης στους Διεθνείς οργανισμούς τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.
Είναι ένα μέτρο που κρίθηκε από την ίδια κυβέρνηση ως απολύτως αναγκαίο και εφαρμόστηκε και στα δικά μας τα σχολεία τον Μάιο όταν μάλιστα η πανδημία ήταν σε ύφεση.
Ενώ τώρα με την αναζωπύρωση της πανδημίας έχουμε την κραυγαλέα αντίφαση αυτό το μέτρο να θεωρείται περιττό και τα σχολεία να ξεκινήσουν με τον ίδιο αριθμό μαθητών ανά τμήμα που είχαν και προ πανδημίας
Βεβαίως η Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη της «κρύφτηκε» πίσω από έναν στατιστικό δείκτη στη προσπάθεια της να παραπλανήσει την κοινωνία λέγοντας ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι 17.
Αυτός όμως ο δείκτης λόγω των μεγάλων αποκλίσεων που υπάρχουν στη χώρα μας δεν απεικονίζει την πραγματικότητα.
Γιατί αυτός ο σχετικά μικρός μέσος όρος προκύπτει απ΄τα πολύ μικρά τμήματα 5 και 6 μαθητών που υπάρχουν σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως είναι τα μικρά νησιά και οι ορεινές περιοχές της χώρας.
Η πραγματικότητα όμως για τις μεγάλες πόλεις της χώρας όπου είναι συγκεντρωμένοι και οι περισσότεροι μαθητές είναι πολύ διαφορετική. Η πλειοψηφία των τμημάτων έχουν πάνω από 25 μαθητές και πολλά φτάνουν στους 27 και 28 μαθητές.
Ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση και στα σχολεία του Αγρινίου.
Γι αυτά τα σχολεία και τους ιδιαίτερα αυξημένους κινδύνους που διατρέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί και κατ΄ επέκταση οι οικογένειες τους η Υπουργός Παιδείας δεν είπε, ούτε έπραξε, απολύτως τίποτε.
Για τη «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Σχετικά Άρθρα
«Άγιος Έρωτας»: Στην κορυφή τον Δεκέμβριο!
Χριστούγεννα στη Λίμνη Τριχωνίδα!
«MasterChef»: Κυκλοφόρησε το trailer