Νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το επικείμενο σχέδιο δράσης της για τη βιολογική γεωργία.

  • Ο τομέας αυτός θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των επιδιώξεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα.

Συνιστά προτεραιότητα για την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι ο τομέας της βιολογικής γεωργίας διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, καθώς και ένα εύρυθμο νομικό πλαίσιο κοινής αποδοχής, στοιχείο ουσιώδες για την επίτευξη του στόχου για αύξηση στο 25 % του ποσοστού των γεωργικών εκτάσεων που διατίθενται αποκλειστικά για βιολογική γεωργία.

Ο νέος κανονισμός για τη βιολογική παραγωγή παρέχει μεν μια στέρεη βάση, ωστόσο το παράγωγο δίκαιο, του οποίου η θέσπιση ακόμη εκκρεμεί, θα πρέπει να είναι εξίσου ανθεκτικό. Ως εκ τούτου, κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τρίτων χωρών και άλλων ενδιαφερομένων, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα, μεταξύ άλλων, να αναβληθεί η έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για τα βιολογικά προϊόντα κατά ένα έτος, από την 1η Ιανουαρίου 2021 για την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, δήλωσε σχετικά:

«Η στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα θέτουν φιλόδοξους στόχους για τον γεωργικό τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ετοιμότητά του για την Πράσινη Συμφωνία. Η βιολογική γεωργία θα αποτελέσει βασικό σύμμαχο στη μετάβασή μας σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων και σε καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητάς μας. Η Επιτροπή θα στηρίξει τον τομέα της βιολογικής παραγωγής με την κατάλληλη πολιτική και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την επίτευξη του στόχου της αύξησης των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας στο 25 % της γεωργικής γης έως το 2030».

Το επικείμενο σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία, που αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές του 2021, θα αποτελέσει σημαντικό μέσο για τη μελλοντική ανάπτυξη του τομέα. Η στρατηγική της Επιτροπής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και η στρατηγική της για τη βιοποικιλότητα περιλαμβάνουν τον στόχο της αύξησης των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας στο 25 % της γεωργικής γης έως το 2030.

Για να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει και χρησιμοποιεί βασικά εργαλεία:

Ένα σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του τομέα, τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και σε επίπεδο προσφοράς. Το σχέδιο θα διαρθρώνεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την τόνωση της ζήτησης βιολογικών προϊόντων με παράλληλη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, την αύξηση των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ, και την ενίσχυση του ρόλου της βιολογικής παραγωγής στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων. Η δημόσια διαβούλευση αποσκοπεί στη συγκέντρωση παρατηρήσεων όσον αφορά το προσχέδιο, από τους πολίτες, τις εθνικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο για 12 εβδομάδες, έως τις 27 Νοεμβρίου.

Η νέα νομοθεσία για τα βιολογικά προϊόντα, στην οποία θα αποτυπώνεται ο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού για τους γεωργούς, καθώς και στην πρόληψη της απάτης και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση από την ισχύουσα στη μελλοντική νομοθεσία και προκειμένου ο κλάδος και τα κράτη μέλη να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες, η Επιτροπή πρότεινε να αναβληθεί για ένα έτος η έναρξη ισχύος τους. Η αναβολή αυτή ζητήθηκε αρχικά από τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τρίτες χώρες και άλλους ενδιαφερόμενους, λόγω της πολυπλοκότητας και της σημασίας του υπό κατάρτιση παράγωγου δικαίου. Λόγω της κρίσης του κορονοϊού, οι εργασίες για το παράγωγο δίκαιο έχουν επιβραδυνθεί. Η αναβολή θα προσφέρει επαρκή χρόνο για τις αναγκαίες εκτεταμένες διαβουλεύσεις και τον νομοθετικό έλεγχο.

Η πολιτική της ΕΕ για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων διατροφής, η οποία στηρίζει τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα μέσω της προώθησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες.

Για το έτος 2021, η Επιτροπή σχεδιάζει, στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης, να διαθέσει ειδικό κονδύλι για τη βιολογική γεωργία, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι αυτό θα συγχρηματοδοτήσει δράσεις προώθησης και εκστρατείες ενημέρωσης για τον τομέα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά του και την τόνωση της ζήτησης.

Εκτός από αυτά τα βασικά εργαλεία, η τρέχουσα και η μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) θα συνεχίσει να στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ. Για παράδειγμα, τα μέτρα στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης παρέχουν στήριξη σε γεωργούς που επιθυμούν να στραφούν στη βιολογική γεωργία, καθώς και στη διατήρηση αυτού του είδους γεωργίας.

Ιστορικό

Η βιολογική γεωργία αποσκοπεί στην παραγωγή τροφίμων με χρήση φυσικών ουσιών και διεργασιών, με αποτέλεσμα μια γεωργική μέθοδο που έχει περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ενθαρρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πόρων προερχόμενων από το αγρόκτημα, την ενίσχυση των βιολογικών κύκλων στο πλαίσιο του γεωργικού συστήματος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση των περιφερειακών οικολογικών ισορροπιών, τη συντήρηση και την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους, καθώς και την υπεύθυνη χρήση και κατάλληλη φροντίδα των υδάτων.

Επιπλέον, οι κανόνες για τη βιολογική γεωργία προωθούν υψηλού επιπέδου πρότυπα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και απαιτούν από τους γεωργούς να καλύπτουν τις ανάγκες συμπεριφοράς των ζώων ανά είδος.

Στις 20 Μαΐου 2020, η Επιτροπή ενέκρινε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα. Σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, προτείνονται φιλόδοξες ενωσιακές δράσεις και δεσμεύσεις για την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και στον κόσμο και τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων μας σε παγκόσμια πρότυπα για την ανταγωνιστική βιωσιμότητα, την προστασία της υγείας του ανθρώπου και του πλανήτη, καθώς και για τα μέσα βιοπορισμού όλων των παραγόντων της αλυσίδας αξίας των τροφίμων.