Κατάδυση στον μαγευτικό βυθό της Τριχωνίδας

Έχουμε απολαύσει τα ηλιοβασιλέματα, το απέραντο γαλάζιο, τις όμορφες ακτές, αλλά αυτή τη φορά… διεισδύουμε στα ενδότερα της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδος!

Όσο όμορφη είναι η Τριχωνίδα από τους παραλίμνιους δρόμους, τόσο φανταστικός είναι και ο βυθός της με μεγάλη ποικιλία υποθαλάσσιας ζωής και με μια πανδαισία χρωμάτων που θα γοητεύσουν τους λάτρεις των καταδύσεων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, η λίμνη Τριχωνίδα εκτός από την φυσική της ομορφιά, διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλότητα. Η Τριχωνίδα φιλοξενεί 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Ένα είδος ψαριού, που απαντάται μόνο στην λίμνη Τριχωνίδα είναι και ο Νανογωβιός, ο οποίος θεωρείται το μικρότερο ψάρι της Ευρώπης. Επίσης, συναντούμε κι άλλα είδη όπως: Υδρομίτσες, τσουρούκλες, κυπρίνια (γριβάδια), λουρογωβιοί, χέλια, γουρνάρες, τριχωβελονίτσες, σαλιάρες, κουνουπόψαρα, γλανίδια.

Το πιο δημοφιλές ψάρι φυσικά δεν είναι άλλο από την Αθερίνα, για το οποίο η λίμνη Τριχωνίδα είναι ιδιαίτερα γνωστή καθώς είναι η μόνη λίμνη που διαθέτει το ψάρι αυτό, ενώ την δική του ιστορία έχει και ο Γουλιανός ή Γλανίδι (Silurus aristotelis), που έλαβε το όνομά του προς τιμήν του μεγάλου μας φιλόσοφου Αριστοτέλη. Ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε στο βιβλίο του «Ιστορίες των ζώων».

Εκτός αυτού, η λίμνη διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτή περισσότερα από 200 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια όπως ο πορφυροτσικνιάς. Τέλος, η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η Βίδρα, ενώ στις όχθες της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


https://iaitoloakarnania.gr/ | Φωτογραφίες: Αντρέας Κουτσοθανάσης