Κατερίνα Κουτσουπιά: «Όραμά μου, το Αγρίνιο να γίνει πόλη πρότυπο»

Κατερίνα Κουτσουπιά: «Ως πολύτεκνη μητέρα και επαγγελματίας υγείας, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι συντοπίτες μου στα σχολεία, στις δομές υγείας, στους δρόμους, στις πλατείες. Στόχος μου είναι να γίνω η φωνή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και να διεκδικήσω με σθένος όλα αυτά που τους αξίζουν και δικαιούνται». 

Η πολιτική είναι γένους θηλυκού. Για αυτό και η παρουσία γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια γυναίκα με κοινωνικές ευαισθησίες και αξίες, με διάθεση για δημιουργία και προσφορά, με εμπειρία και όραμα. Μια γυναίκα που, ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμπορευόμενη με τον κ. Κώστα Πιστιόλα και την παράταξή του, δεσμεύεται να διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα όλα αυτά που δικαιούνται οι συμπολίτες μας- υψηλή ποιότητα ζωής, ισότητα ευκαιριών και κοινωνική συνοχή.

Σε μια προσωπική συνέντευξη στο Antenna-Star.gr, η κ. Κατερίνα Κουτσουπιά, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην απόφασή της να ασχοληθεί με τα κοινά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεδιπλώνει τις σκέψεις της για τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου μας και μιλά για το προσωπικό της στοίχημα, όπως αυτό απορρέει μέσα από το όραμά της για μια πόλη – πρότυπο.

Η Κατερίνα Κουτσουπιά είναι 46 ετών.

Αποφοίτησε το 2001 από το Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής Αθήνας και στη συνέχεια εργάστηκε στο Τμήμα Επειγόντων του «Metropolitan Hospital» στο Φάληρο, για δύο χρόνια. Επέστρεψε στο Αγρίνιο και εργάστηκε στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δήμο φυτειών. Το 2007 αποδέχτηκε το διορισμό της στο «ΝΙΜΤΣ». Από το 2019 εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου.

Έχει κάνει Μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, στο τμήμα «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», ενώ βρίσκεται στο τελευταίο εξάμηνο του δεύτερου Μεταπτυχιακού της στην «Ειδική Αγωγή Εκπαίδευση».

Είναι παντρεμένη με τον Δημοσθένη Μπέτσικα με τον οποίο έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Της αρέσει ο χορός, το διάβασμα, η γυμναστική και τα ταξίδια.

 • Κυρία Κουτσουπιά, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προήλθε από το πάθος μου για την κοινωνία και την επιθυμία μου να συμβάλλω στη βελτίωση του τόπου μου. Ανέκαθεν πίστευα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας μας και ότι μπορεί να προσφέρει πολλά προς όφελος των κατοίκων.

Από τα μαθητικά και τα φοιτητικά μου χρόνια, αλλά και αργότερα μέσα από συλλόγους και φορείς που συμμετείχα μου ήταν ξεκάθαρο ότι μέσα από συλλογικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη κοινωνία για εμάς και τα παιδιά μας.

Η ευκαιρία να επηρεάσω θετικά τον τόπο μου και να συνεργαστώ με άλλους που έχουν την ίδια προθυμία είναι κάτι που με κινητοποιεί να συνεργαστώ μαζί τους, να μάθω από τις εμπειρίες τους και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινότητα για όλους.

 • Πιστεύετε ότι οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην πολιτική μπορούν να συναγωνίζονται ισότιμα με τους άνδρες συνυποψήφιους ή θα πρέπει να υιοθετήσουν αντρικά πρότυπα για να διεκδικήσουν μια θέση κύρους και να ξεχωρίσουν;

Η άποψή μου είναι ότι οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην πολιτική δεν χρειάζεται να υιοθετήσουν ανδρικά πρότυπα για να επιτύχουν επιρροή και να ξεχωρίσουν. Αντίθετα, πρέπει να αναγνωριστούν και να υποστηριχθούν για τις μοναδικές τους δυνατότητες, απόψεις και εμπειρίες που μπορούν να φέρουν στην πολιτική σφαίρα.

Είναι σημαντικό να προωθήσουμε μια πολιτική κουλτούρα που εκτιμά τη διαφορετικότητα και ενθαρρύνει τις γυναίκες να εκφράζουν τις απόψεις τους με αυθεντικότητα και αυτοπεποίθηση, χωρίς να νιώθουν υποχρεωμένες να αντιγράψουν ανδρικά πρότυπα. Η ποικιλομορφία και η εκπροσώπηση διαφορετικών φωνών είναι ουσιώδεις για μια υγιή και αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

 • Κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε με την εκλογή σας ως Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αγρινίου, στη βελτίωση της τοπικής μας κοινωνίας και πόσο «βαριά», πιστεύετε, ότι θα είναι αυτή η ευθύνη;

Ως πολύτεκνη μητέρα και επαγγελματίας υγείας, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι συντοπίτες μου στα σχολεία, στις δομές υγείας, στους δρόμους, στις πλατείες. Στόχος μου είναι να γίνω η φωνή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και να διεκδικήσω με σθένος όλα αυτά που τους αξίζουν και δικαιούνται.

Ναι, η ευθύνη είναι «βαριά» αλλά είμαι έτοιμη να σηκώσω αυτό το βάρος. Αισθάνομαι ότι είναι υποχρέωση μου να το κάνω.

 • Ως επαγγελματίας υγείας, έχοντας γνωρίσει λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια τα προβλήματα του συστήματος υγείας στον τόπο μας, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και οι διεκδικήσεις σας για την βελτίωση των συνθηκών ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας;

Ως επαγγελματίας υγείας στην πρώτη γραμμή αλληλεπιδρώ καθημερινά με τους ασθενείς και αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες τους.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση του υγειονομικού προσωπικού αλλά και οι παθογένειες του συστήματος βγήκαν στην επιφάνεια.

Πιστεύω ότι πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για τη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και την ενίσχυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό και να υπάρχει συνεργασία του Δήμου με όλες τις δομές υγείας για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.

 • Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη μας;

Το όραμά μου είναι το Αγρίνιο να γίνει μια πόλη πρότυπο.

Μια πόλη που θα επιδιώκει την οικολογική βιωσιμότητα, χρησιμοποιώντας φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και πρακτικές.

Μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη. Που θα προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής με ασφάλεια, καλή εκπαίδευση, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, πολιτιστικές δραστηριότητες, χώρους αναψυχής και πράσινους χώρους, καλά σχεδιασμένες υποδομές για την κυκλοφορία πεζών και ποδηλατιστών.

Ονειρεύομαι μια πόλη που θα επενδύει στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προωθώντας την ισότητα ευκαιριών για όλους.

Μια πόλη που θα ενθαρρύνει την κοινωνική συνοχή, την αλληλοβοήθεια και την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν.

 • Πώς πιστεύετε ότι θα ανταμειφθείτε ως άνθρωπος με την παρουσία σας στον χώρο; Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα;

Η ανταμοιβή για την εκλογή σε μια θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι κίνητρο. Βασικό μου κίνητρο είναι το ενδιαφέρον μου για τους συντοπίτες μου και τα προβλήματα τους και η προσφορά μου στην κοινότητα.

Ωστόσο, η αίσθηση επίτευξης και η ικανοποίηση που προκύπτει από την υπηρεσία προς την κοινότητα και τη βοήθεια που παρέχετε μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Αυτό είναι και το προσωπικό μου στοίχημα. Να εργαστώ με ενθουσιασμό και πάθος για το κοινό καλό.

 • Πείτε μας κάποια πράγματα για την οικογένεια σας.

Μεγάλωσα σε μια πολύτεκνη, αγροτική οικογένεια. Παρά τις αντιξοότητες και την σκληρή εργασία, πήρα από την οικογένεια μου πολλή αγάπη την όποια διοχέτευσα στη συνέχεια στην δική μου οικογένεια.

Μεγαλώνω με τον σύζυγο μου τέσσερα παιδιά. Η φροντίδα τους είναι για μένα η απόλυτη προτεραιότητα.

Η στήριξη και η βοήθεια του συζύγου μου, μου επιτρέπουν εκτός από την εργασία μου, να ασχολούμαι και με την συνέχιση των σπουδών μου σε ανώτερο επίπεδο, αλλά και με τα κοινά αφού η πρόσφορα στην τοπική κοινωνία είναι για μένα όχι υποχρέωση αλλά ανάγκη.

 • Είναι εύκολο λοιπόν για μια γυναίκα να συνδυάσει οικογενειακή ζωή και καριέρα, ιδίως από ένα πολύ απαιτητικό πόστο;

Πολλές γυναίκες καταφέρνουν να επιτύχουν αυτήν την ισορροπία, αλλά είναι σημαντικό να είναι προετοιμασμένες για την πρόκληση που αυτή η διπλή υποχρέωση μπορεί να αποτελέσει.

Το σημαντικό είναι να υπάρχει επικοινωνία, υποστήριξη και ευαισθησία από τον σύντροφο, την οικογένεια και τον εργοδότη, προκειμένου να διευκολυνθεί ο συνδυασμός της οικογενειακής ζωής με την καριέρα και να επιτραπεί στις γυναίκες να επιλέξουν τον δρόμο που τους ταιριάζει καλύτερα χωρίς ενοχές.

 • Ποια εφόδια έχετε δώσει στα παιδιά σας, προκειμένου να τα βοηθήσετε να πετύχουν τους στόχους τους και να είναι ευτυχισμένα στη ζωή τους;

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Σημαντικό για μένα, ως μητέρα, είναι να τους παρέχω αγάπη, στήριξη και τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν ευτυχισμένα και να προσφέρουν αξία στην κοινωνία μας.

Ο αθλητισμός, η μουσική, ο εθελοντισμός, η συνεχής μόρφωση και εξέλιξη αλλά και ο σεβασμός στην οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο πιστεύω ότι είναι γερές βάσεις για το μέλλον τους.

 • Ποιες είναι για εσάς οι μεγαλύτερες αξίες στη ζωή μας σήμερα;

Η οικογένεια είναι για μένα στην κορυφή της πυραμίδας των αξιών μου. Πιστεύω ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε την αλλαγή, εάν ονειρευόμαστε ένα καλύτερο κόσμο.

Ακόμη, η συνεχής μάθηση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας και η προσωπική εξέλιξη. Η αγάπη και η φροντίδα για τους άλλους, η εθελοντική εργασία και η προσφορά στην κοινωνία. Ο σεβασμός, η δικαιοσύνη και η ισότητα συνιστούν βασικές αρχές για μια κοινωνία που λειτουργεί αρμονικά.

 • Πιστεύετε ότι ο σύγχρονος Έλληνας σέβεται διαχρονικές αξίες, σε μια εποχή αλλεπάλληλων κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων.

 Οι ανθρώπινες αντιδράσεις σε καταστάσεις κρίσης μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τις επιλογές των ανθρώπων. Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε για ολόκληρη τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και να πούμε με βεβαιότητα αν οι σύγχρονοι Έλληνες σέβονται ή όχι διαχρονικές αξίες.

Η εκτίμηση αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι προσωπικές πεποιθήσεις και οι εμπειρίες κάθε ατόμου. Υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν και σέβονται διαχρονικές αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ειλικρίνεια, η ελευθερία και η δικαιοσύνη, και προσπαθούν να τις ενσωματώσουν στη ζωή τους και στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Αντίθετα, υπάρχουν και άνθρωποι που ενδέχεται να αγνοούν ή να αμελούν αυτές τις αξίες.

Κατά την προσωπική μου γνώμη, ο σεβασμός και η προάσπιση των αξιών αυτών είναι σημαντικότερα από ποτέ στην εποχή μας, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας και της δημιουργίας μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

 • Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες με τις οποίες θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

Η εύρεση ελεύθερου χρόνου για μια εργαζόμενη μητέρα τεσσάρων παιδιών είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Ωστόσο με καλό προγραμματισμό και οργάνωση, καταφέρνω να ολοκληρώνω τώρα το δεύτερο μεταπτυχιακό μου, φροντίζω να αθλούμαι συστηματικά, να προσφέρω στα σχολεία των παιδιών μου, να είμαι ενεργό μέλος συλλόγων.

Μελλοντικά, ο στόχος μου είναι να αφιερώσω την ενέργεια και τον χρόνο μου στην λύση των προβλημάτων της πόλης μου από όποιο μετερίζι μου ζητηθεί.