Το σενάριο που εξετάζει η Κυβέρνηση και τα οφέλη ανάλογα με τα χρόνια εργασίας – Δείτε Πίνακα
Όφελος 38 ευρώ το μήνα ή 532 το χρόνο (στην βάση των 14 μισθών) θα έχουν οι εργαζόμενοι από την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που σχεδιάζει να επισπεύσει η κυβέρνηση. Το όφελος αυτό, μάλιστα μεγαλώνει ανάλογα με τα χρονιά εργασίας καθώς με τις λεγόμενες τριετίες οι βασικές αποδοχές αυξάνονται εως και 30%.
Μαζί με τους εργαζόμενους, όμως, θα ωφεληθούν και οι άνεργοι καθώς πολλές χρηματικές ενισχύσεις του Ο.Α.Ε.Δ. εξαρτώνται από το ύψος τους κατώτατου μισθού.
Καθημερινά, πληθαίνουν οι πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την επίσπευση των διαδικασιών αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι νέες αυξήσεις να δοθούν ει δυνατόν από την αρχή του επόμενου χρόνου!
Η εξίσωση για την νέα αναμόρφωση των βασικών αποδοχών, ένας συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης και πληθωρισμού- δείχνει μια αύξηση τουλάχιστον 5,5%.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751 ευρώ έναντι 713 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Και αυτό για όσους έχουν από 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσίας αφού συνεχίζουν να ισχύουν και οι «τριετίες». Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 227 ευρώ υψηλότερος Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 978 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Εφόσον, λοιπόν επαληθευθούν οι πληροφορίες, οι νέοι κατώτατοι μισθοί θα διαμορφωθούν ως εξής:
• Κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 751 ευρώ (αύξηση 38 ευρώ)
• Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 785 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
• Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
• Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)
Σύμφωνα δε με τη… νομοθεσία προβλέπεται και αύξηση 10% των αποδοχών η οποία δεν εφαρμόζεται πάντα στην πράξη! Ανοικτό παραμένει το εάν θα γίνει και το τελευταίο βήμα ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται πως με τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που «τρέχει» από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες κι απομένουν μόλις 0,6 μονάδες.
Θα πρέπει επίσης να τονισθεί πως από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι ωφελημένοι και οι άνεργοι. Θα δουν την επιδότηση τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ κι αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 438 ευρώ στα 462 ευρώ. Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.
Με την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Μαΐου 2022, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της Ε.Ε. που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, από την 11η που βρισκόταν πριν ξεπερνώντας την Πορτογαλία και την Μάλτα (στην βάση των 14 μισθών).
protothema.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγιολογική σύναξη για τον Άγιο Γεώργιο
Η Αμφιλοχιώτισσα Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Ήρθα στο Εφετείο να υπερασπιστώ τον εαυτό μου»
Νοσοκομείο Αγρινίου: Δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης