Συστατικά
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση λάπα (περασμένος μία φορά από τη μηχανή του κιμά)
1 κουτ. σούπας ξίδι
120 γρ. (4 – 5 φέτες) μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο φρέσκο γάλα και καλά στυμμένο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 αυγό
τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας
9-10 Πατάτες μεσαίου μεγέθους
2 φύλλα δαφνης
1/2 κγ τριμμενο μοσχοκαρυδο
100ml πλήρες φρέσκο γάλα
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
2 σκελίδες σκόροδυ
2-3 κουταλιές της σούπας πουρέ ντομάτας
Αλάτι
Για απο πάνω
150 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα
Εκτέλεση
Για τα κεφτεδάκια
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, για να αναμειχθούν τα αρώματα και να σφίξει ελαφρώς το μείγμα.
Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες, περίπου 40 γρ. ο καθένας και αφήνουμε στην άκρη.
Για το πουρε
Πλένω καλά τις πατάτες με την φλούδα τους και τις τοποθετώ μαζί με τα δαφνόφυλλα σε κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό που να τις σκεπάζει. Τις βράζω μέχρι να μαλακώσουν για 35-40’ περίπου. Ξέρω ότι έχουν ψηθεί, όταν τις τρυπώ και είναι μαλακές. Τις σουρώνω και τις αφήνω να κρυώσουν στο σουρωτήρι για 5’.
Εντωμεταξύ ζεσταίνω σε ένα μικρό κατσαρολάκι το γάλα, το οποίο δεν χρειάζεται όμως να βράσει.
Κατόπιν ξεφλουδίζω τις πατάτες και τις επιστρέφω στην κατσαρόλα.
Σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (2/9), τις αλέθω με τον μύλο λαχανικών ή το presse-purée μέχρι να γίνουν… πουρές.
Κατόπιν ρίχνω σιγά-σιγά το ζεστό γάλα. Σε αυτό το σημείο μπορώ να χρησιμοποιήσω το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα για να αφρατέψει περισσότερο ο πουρές και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αλατίζω ελαφρά εκ νέου δοκιμάζοντας την γεύση και στο τέλος προσθέτω το άσπρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Αρχίζω και τηγανίζω του κεφτέδες και τους βγάζω σε ένα πιάτο
Σοτάρω στο ιδιο τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ρίχνω και τον πελτε ντομάτας και προσθέτω το νερό. Βράζω μέχρι να πάρω μία σάλτσα μετα αλατίζω.
Απλώνω τον πουρέ σε ένα πυρέξ και απο πάνω βάζω του κεφτέδες. Περιχύνω την σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζω το τριμμένο τυρί
Ψήνω σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά μεχρι να γίνει χρυσοκίτρινο απο πάνω. Τέλος Πασπαλίζω με λίγο σχοινόπρασο.
Καλή Επιτυχία
xrysoskoufaki.gr
Σχετικά Άρθρα
«Ο Τιμωρός»: Έλλη και Μάρκος έρχονται ανησυχητικά κοντά!
«Η Γη της Ελιάς»: Η Ιουλία παίρνει τηλέφωνο τον Κουράκο και του μιλάει πολύ σκληρά
«VIΠ – Καλά Γεράματα»: Η Μαρία Γεωργιάδου στο «Buona Mattina»