Κλεπά Ναυπακτίας: Το πρόβλημα με τα κατολισθήσεις δε βρήκε λύση (Photos)

Από το 2016 μέρος του οικισμού της Τοπικής Κοινότητας Κλεπά Ναυπακτίας βρίσκεται στον αέρα κυριολεκτικά. Τα κατολισθητικά φαινόμενα πλήγωσαν τον οικισμό, με το πρόβλημα να παραμένει μέχρι και σήμερα χωρίς να έχει βρεθεί κάποια λύση. Με τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις νέα προβλήματα εμφανίστηκαν με τον οικισμό να παραμένει στα σκοτάδια για 24 ώρες.

  • Ταυτόχρονα υπήρξε και κατάρρευση τοιχίου επί της περιφερειακής οδού Κλεπάς — Αράχωβας. Άμεσα για το φαινόμενο ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και αναμένεται η ανταπόκριση και παρέμβαση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με τον χειμώνα να είναι ακόμα μπροστά είναι μεγάλη η αγωνία των κατοίκων, για τα κατολισθητικά φαινόμενα που συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος  της Τοπικής Κοινότητας Κωνσταντίνος Μπάκας μιλά στο Nafsweek τόσο για τα σημερινά φαινόμενα όσο και για εκείνα του παρελθόντος.

Έχουμε συνέχιση του φαινομένου των κατολισθήσεων στην Τοπική Κοινότητα Κλεπά;

«Πρόκειται για ένα κομμάτι δρόμου φτιαγμένο εδώ και 25 χρόνια που υπήρχε κακοτεχνία. Στο τοιχίο που έπεσε υπήρχε πρόβλημα καθώς όπως λέμε είχε “γκαστρωθεί” γιατί είχαν βουλώσει κάποιοι αγωγοί και έβαζαν πέτρες για να το κρατήσουν.

Έγινε βέβαια πριν από καιρό νέος αγωγός που διοχετεύει αλλού τα νερά αλλά το τοιχίο  αυτό παρέμενε σε αυτή την κατάσταση, με αποτέλεσμα τελικά να φύγει».

Για την αντιμετώπιση του φαινόμενου των κατολισθήσεων, έχουν γίνει κάποια βήματα;

«Όχι δυστυχώς και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Από το 2016 που έγιναν οι κατολισθήσεις, ακόμα είμαστε στις μελέτες. Είχε πάρει απόφαση το Δημοτικό συμβούλιο και είχε παραπέμψει το θέμα στην Περιφέρεια με ένα κόστος αρχικά 130.000 ευρώ για την μελέτη, τελικά το κόστος αυτό διπλασιάστηκε. Αυτή τη στιγμή “το μπαλάκι” είναι στην Περιφέρεια. Όλο αυτό περιλαμβάνει τρία σκέλη:  τις γεωτρήσεις, την μελέτη και την αποστράγγιση των νερών που χρειάζεται να γίνει.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για να γίνει ο τελικός σχεδιασμός. Αναμένεται να γίνουν οι γεωτρήσεις για να ολοκληρωθεί η μελέτη. Μένει να ολοκληρωθεί και η μελέτη του πρώην ΙΓΜΕ,  για τον τρόπο που θα γίνει τη διαχείριση των υπόγειων νερών».

Εντός του οικισμού έχουν αποκατασταθεί ζημιές μετά το 2015;

«Από όλο αυτό το κομμάτι που έφυγε δεν έχει αποκατασταθεί τίποτα. Δεν έχει γίνει τίποτα, καθώς απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα έως ότου ολοκληρωθεί η Μελέτη. Από το 2015 έχουμε φτάσει στα 6 χρόνια και περιμένουμε… Όταν έχουμε μέρες με βροχή είναι πολύ ζόρικα και επικίνδυνα τα πράγματα. Δεν είναι ότι φεύγει το έδαφος συνέχεια,  φεύγει αλλά με αργό ρυθμό.  Όπου σε σπίτια βάζουν τσιμέντα για να μπαλώσουν τις πληγές,  εμφανίζονται πάλι νέες ρωγμές. Άρα το φαινόμενο υπάρχει και δουλεύει».

Πόσοι κάτοικοι ζουν σήμερα στον οικισμό;

«Στις τρεις συνοικίες του οικισμού σήμερα ζουν 50 με 60 άτομα πού βρίσκονται σε μία καθημερινή αβεβαιότητα για τη ζωή τους,  για τις περιουσίες τους.  Άλλα σπίτια του οικισμού έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα, άλλα  κόκκινα μη κατοικήσιμα και επικίνδυνα και δεν ξέρουμε τελικά τι θα γίνει.

Βρισκόμαστε έξι  χρόνια σε μία αναμονή για το πού θα καταλήξουν οι μελέτες, αφού μέσα από τις  μελέτες θεωρούμε ότι θα δοθούν και οι λύσεις. Λύσεις βέβαια που θέλουν πολιτική βούληση».

nafsweek.gr