Κολχικίνη: Θα χορηγείται σε ασθενείς στο σπίτι – Μειώνει 44% τη θνητότητα και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη χορήγηση της κολχικίνης σε θετικούς στην Covid-19 ασθενείς, πριν καταλήξουν στο νοσοκομείο στηρίχθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της καναδικής μελέτης COLCORONA, στην οποία συμμετείχαν και ελληνικά νοσοκομεία.

  • Σε έκτακτη συνεδρίασή της το απόγευμα του Σαββάτου (23/1), η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί τη χορήγηση του καρδιολογικού φαρμάκου κολχικίνη, από γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε ασθενείς με Covid-19 στο σπίτι. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης COLCORONA, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή (22/1) και αναμένεται να δημοσιευθούν στον επιστημονικό τύπο τις επόμενες μέρες, το δοκιμασμένο φθηνό καρδιολογικό φάρμακο κολχικίνη, μπορεί να επιτύχει μείωση της θνητότητας κατά 44%, της νοσηλείας σε νοσοκομείο κατά 25% και κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

Ουσιαστικά μπορεί να επιτύχει μείωση των επιπλοκών, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης του υπερφλεγμονώδους συνδρόμου.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης οδήγησαν τους γιατρούς να αποφασίσουν τη διεύρυνση της χρήσης της, εκτός από τα νοσοκομεία και σε ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι, πριν αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας, κ. Γεώργιος Δαϊκος, επιβεβαιώνει τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης και συμπληρώνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση έγκρισης χρήσης του φαρμάκου για τη νόσο Covid-19, πέρα από τις καρδιολογικές παθήσεις:

«Ουσιαστικά είναι επέκταση έγκρισης. Ήταν παρών στη συνεδρίαση και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ. Ίσως να γίνει, όπως το είχαμε κάνει και με τη χλωροκίνη παλιότερα, δηλαδή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ώστε να μπορούμε να την χορηγούμε και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, εκτός κλινικής μελέτης. Αλλά πάντα με συνταγογράφηση. Πάντως η Επιτροπή ενέκρινε το επιστημονικό μέρος, καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης COLVORONA ήταν εντυπωσιακά», τονίζει.

Μετά τη δημοσίευση της μελέτης, όπως εκτιμά ο Καθηγητής κ. Δαϊκος, θα αποφασιστεί η χορήγηση της χολχικίνης εκτός νοσοκομείου και από άλλα κράτη.

Οι κατηγορίες των ασθενών στους οποίους οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας θα χορηγούν κολχικίνη από τη τη στιγμή που θα εμφανίζουν θετικό στην Covid-19 μοριακό τεστ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι:

  • όλοι οι ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα.
  • ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα* ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

*Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Τι έδειξε η μελέτη COLCORONA

Στις 22/01/2021 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης COLCORONA*. Η μελέτη COLCORONA οργανώθηκε από το Montreal Heart Institute του Καναδά. Η μελέτη αυτή ήταν μία διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη η οποία εξέτασε την επίδραση της κολχικίνης σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με διάγνωση COVID-19 (συμπεριελήφθησαν σχεδόν 5000 ασθενείς).

Στη μελέτη αυτή συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον Καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και ανάπτυξη 5 κέντρων (Αττικό, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Θριάσιο, Πάτρα).

Η μελέτη COLCORONA είναι μία προοπτική διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη που περιέλαβε 4488 ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση νόσου COVID-19 που δεν είχαν νοσηλευθεί, ήταν στο σπίτι τους αλλά είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη νόσου COVID σοβαρής μορφής.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει αν η έγκαιρη χορήγηση κολχικίνης θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών καθώς και άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19. Η μελέτη αυτή έδειξε σημαντική μείωση των νοσηλειών (κατά 25%), της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (κατά 50%), των θανάτων (κατά 44%). Για την καλύτερη αξιολόγηση αυτών των πολύ ενθαρρυντικών δεδομένων, αναμένεται η πλήρης παρουσίαση των δεδομένων της μελέτης και τη δημοσίευσή της σε Επιστημονικό περιοδικό μετά από κρίση.

Ποιες μελέτες προηγήθηκαν COLCORONA στηρίχθηκε πάνω σε ελληνική μελέτη

Να σημειωθεί ότι η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε παγκοσμίως όσον αφορά την κολχικίνη στη νόσο COVID-19 ήταν η μελέτη GRECCO-19. Η μελέτη GRECCO-19 σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την ομάδα του Καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρου Δευτεραίου σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Μιλάνου της Ιταλίας (Humanitas Clinical and Research Hospital), της Ισπανίας (Hospital Universitario La Fe), των ΗΠΑ (Yale University, Mount Sinai University). Η μελέτη GRECCO-19 διερεύνησε την επίδραση της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και έδειξε επίσης ευεργετικά αποτελέσματα. Η μελέτη GRECCO-19 δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open (Deftereos S, Giannopoulos G, Vrachatis D et al).

Την μελέτη GRECCO-19 ακολούθησαν μελέτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Κολομβία. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών εξετάσθηκαν από την ομάδα του Καθηγητή Δευτεραίου σε μία μετα-ανάλυση η οποία έδειξε ευεργετική επίδραση στη θνησιμότητα των ασθενών με COVID-19 που έλαβαν κολχικίνη (Hellenic J Cardiol; Vrachatis D, Giannopoulos G, Giotaki S, …, Deftereos S).

Η μελέτη COLCORONA έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα των μελετών αυτών. Τέλος, σημειώνεται ότι η μελέτη RECOVERY, η οποία διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 175 κέντρα, έχει εντάξει επίσης ενεργό άξονα που μελετά την κολχικίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 (ήδη έχουν στρατολογηθεί περισσότεροι από 5000 ασθενείς). Η μελέτη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • Τα κύρια ευρήματα της μελέτης συνοψίζουν οι Ιατροί Σπύρος Δευτεραίος (Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), Γιώργος Γιαννόπουλος (Εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ), Δημήτριος Βραχάτης (Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ), Σωτηρία Γιωτάκη (Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΕΚΠΑ), Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης (Καθηγητής ΕΚΠΑ), Σωτήριος Τσιόδρας (Καθηγητής ΕΚΠΑ) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

iatropedia.gr