Tέλος του μήνα με αρχές Μαρτίου είναι η επόμενη χρονική περίοδος «στόχος» για την κυβέρνηση να εκκινήσει το πρόγραμμα διάθεσης voucher για αγορά υπολογιστών. Ένα φιλόδοξο έργο που θα ευνοήσει 560.000 παιδιά, εφήβους και νέους και για το οποίο, αν και έχουν ανακοινωθεί τα κριτήρια εδώ και αρκετές εβδομάδες, παρουσιάζει αρκετές καθυστερήσεις και αναβολές.
- Η είδηση για τη διάθεση βοηθήματος ώστε να ενισχυθεί ο ψηφιακός εξοπλισμός μαθητών και φοιτητών ανακοινώθηκε πρώτη φορά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με τους ωφελουμένους να ελπίζουν ότι αυτή η ενέργεια θα καλύψει κάποιες ελλείψεις που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης και οι οποίες καλύπτονται μέχρι στιγμής, όσον αφορά τα σχολεία, με τη διάθεση δανεικού εξοπλισμού από τις σχολικές μονάδες στις οικογένειες που δεν διαθέτουν υπολογιστή ή λάπτοπ.
Η υλοποίηση της ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας για τη διάθεση voucher «κόλλησε» σε μια σειρά διαδικασιών τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να λύσει με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα χρήματα. Μια τροπολογία που και αυτή με τη σειρά της έχει καθυστερήσει, αν και έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές μέρες.
Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει προϋπολογισμό 112 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).
Αν και, όπως όλα δείχνουν, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί, η έναρξη του προγράμματος δεν θα «προλάβει» να καλύψει τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας αποτελεί μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας στον στρατηγικό σχεδιασμό του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και προσβλέπει στη χρήση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες, με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.
Ειδικότερα, προβλέπεται:
– Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.
– Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.
– Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.
Με την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας, στη συνέχεια θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η ακριβής ημερομηνία για το άνοιγμα ειδικής πλατφόρμας, στην οποία οι δικαιούχοι θα υποβάλουν την αίτησή τους. Η είσοδος στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, θα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν έναν ηλεκτρονικό κωδικό που θα ισοδυναμεί με την επιταγή των 200 ευρώ.
eleftherostypos.gr
Σχετικά Άρθρα
Στο Άγιον Όρος ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός
Αγρίνιο: Στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας η Εικόνα της Παναγίας «Χοζοβιώτισσας» από την Αμοργό
Δ.Ε.Η.: Ανάδειξη της αόρατης πραγματικότητας των γυναικών με αναπηρία θυμάτων έμφυλης βίας