Μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στη φλεγμονή που προκαλεί η ανοσοαπόκριση του οργανισμού έπειτα από λοίμωξη COVID-19 και τη θεραπευτική επίδραση της βιταμίνης D βρήκαν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη – Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς και πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βιταμίνη ως θεραπευτική επιλογή
- Οι επιστήμονες απέκτησαν πρόσφατα νέες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η βιταμίνη D για να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλούν τα ανοσοκύτταρα που ενδεχομένως να σχετίζονται με τις αποκρίσεις στη σοβαρή COVID-19 σύμφωνα με μελέτη που διενήργησαν μαζί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσίευσαν στο Nature Immunology.
«Η εργασία μας δείχνει ένα μηχανισμό μέσω του οποίου η βιταμίνη D μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από τα Τ κύτταρα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος και εμπλέκονται, ως τμήμα της ανοσοαπόκρισης, στη λοίμωξη που προκαλεί την COVID-19. Χρειάζεται, πάντως, περαιτέρω έρευνα με κλινικές δοκιμές και εξετάσεις σε ασθενείς, πριν μπορέσουμε να την υιοθετήσουμε ως θεραπευτική επιλογή», αναφέρει ο Majid Kazemian, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Purdue και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
«Δεν συνιστούμε τη λήψη της βιταμίνης για αυτό το σκοπό, καθώς κανένας δεν πρέπει να λαμβάνει περισσότερη από τη συνιστώμενη δόση στην προσπάθειά του να αποτρέψει ή να καταπολεμήσει τη λοίμωξη από κορωνοϊό», υπογραμμίζει ο ειδικός.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα της βιταμίνης D να μειώνει τη φλεγμονή που προκαλούν τα Τ κύτταρα. Αλλά όσο σημαντική είναι η γνώση ότι ένα φάρμακο λειτουργεί είναι και η κατανόηση του πώς και του γιατί, αφενός για τη μεγιστοποίηση του οφέλους και την ελαχιστοποίηση της βλάβης και αφετέρου για την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.
Ο Δρ. Kazemian και η ομάδα του, λοιπόν, σε προηγούμενη μελέτη εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι ιοί επηρεάζουν τα κύτταρα των πνευμόνων. Διαπιστώνοντας ότι οι ιοί μπορούν να πυροδοτήσουν ένα βιοχημικό μονοπάτι, γνωστό ως σύστημα ανοσοποιητικού συμπληρώματος, οι ερευνητές αναζήτησαν τρόπους να διαταράξουν αυτό το μονοπάτι και να περιορίσουν την επακόλουθη φλεγμονή.
Οι επιστήμονες μελέτησαν και ανέλυσαν τα κύτταρα από τους πνεύμονες οκτώ ατόμων με COVID-19και βρήκαν ότι μέρος της ανοσοαπόκρισης οδηγούσε σε υπερδραστηριότητα, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή των πνευμόνων.
«Στις φυσιολογικές λοιμώξεις, τα κύτταρα Th1, υπο-ομάδα των Τ κυττάρων, περνούν από μια προφλεγμονώδη φάση κατά την οποία ‘καθαρίζουν’ τη λοίμωξη και στη συνέχεια το σύστημα αυτό απενεργοποιείται και περνά στην αντιφλεγμονώδη φάση. Η βιταμίνη D βοηθά στην επιτάχυνση αυτής της μετάβασης των Τ κυττάρων από την προφλεγμονώδη στην αντιφλεγμονώδη φάση. Δεν το ξέρουμε οριστικά, αλλά υποθέτουμε ότι η βιταμίνη θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τους ασθενείς με σοβαρή φλεγμονή, προκαλούμενη από τα Th1 κύτταρα», σημειώνει ο Δρ. Kazemian.
Στους ασθενείς με COVID-19, η προφλεγμονώδης φάση των Th1 κυττάρων φαίνεται πως δεν απενεργοποιείται, πιθανότατα επειδή δεν έχουν επαρκή επίπεδαβιταμίνης D στον οργανισμό τους ή επειδή υπάρχει κάτι μη φυσιολογικό στην απόκριση των κυττάρων τους στη βιταμίνη D. Στην περίπτωση αυτή, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προσθήκη της βιταμίνης D στις υπάρχουσες θεραπείες με τη μορφή συνταγογράφησης ενός ενδοφλέβιου μεταβολίτη υψηλής συγκέντρωσης μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τους ανθρώπους να αναρρώσουν από λοιμώξεις COVID-19. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι δεν έχουν εξετάσει αυτή τη θεωρία.
«Βρήκαμε ότι η βιταμίνη D -μια εξειδικευμένη μορφή της και όχι αυτή που βρίσκουμε στα φαρμακεία- έχει την προοπτική να μειώσει τη φλεγμονή και καταλάβαμε και πώς και γιατί το κάνει αυτό. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν κάναμε μια κλινική μελέτη και ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας είναι εργαστηριακά, επομένως πρέπει να εξεταστούν σε κλινικές δοκιμές με πραγματικούς ασθενείς», καταλήγει ο Δρ. Kazemian.
ygeiamou.gr
Σχετικά Άρθρα
«Η Μαρία που έγινε Κάλλας»: Όσα θα δούμε 20 και 21 Ιανουαρίου στην Ε.Ρ.Τ.
«MasterChef»: Ο πιο ανατρεπτικός διαγωνισμός μαγειρικής ξεκινά!
«Η Παραλία»: Ένταση ανάμεσα σε Γράντο και Κερασία – Περιλήψεις (20-23/01)