Πόσο επικίνδυνοι για τη μετάδοση του ιού είναι οι υπαίθριοι χώροι σε καιρό πανδημίας; Μολονότι το σύνολο σχεδόν των μεταδόσεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει συμβεί σε κλειστούς χώρους όπως σπίτια, εστιατόρια, χώρους εργασίας ή εστιατόρια, επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ εξηγούν γιατί η χρήση μάσκας είναι αναγκαία και σε ανοιχτούς χώρους, ιδίως σε περιπτώσεις συνωστισμού που δεν γίνεται να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας.
Πράγματι, μόλις μια έρευνα σε σύνολο 7.οοο που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο διαπίστωσε μετάδοση σε εξωτερικό περιβάλλον ανάμεσα σε δύο Κινέζους χωρικούς. Μια άλλη ανάλυση περιπτώσεων μετάδοσης κορωνοϊού που ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, σημειώνει πως σε το 6% των μολύνσεων έλαβαν χώρα σε περιστάσεις όπως πολιτικές συναθροίσεις και αθλητικές διοργανώσεις, σε παραδείγματα κλειστών χώρων όπου η κοινωνική απόσταση δεν τηρήθηκε και οι άνθρωποι έμεναν για λίγο, κινούνταν και μιλούσαν δυνατά ή τραγουδούσαν.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Mike Weed, καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Christ Church του Canterbury, τα κρούσματα δεν προέκυψαν σε συνθήκες απλών καθημερινών δραστηριοτήτων.
Στο εξωτερικό περιβάλλον, τα μολυσματικά σταγονίδια διαχέονται στην ατμόσφαιρα και «αραιώνουν» με έναν τρόπο, σημείωσε η επιστημονική ομάδα, παρόμοιο με τον καπνό του τσιγάρου. Ωστόσο για ποιο λόγο η ανησυχία;
Από τον Φεβρουάριο, τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και οι υγειονομικές αρχές έχουν επισημάνει την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και την αερογενή μετάδοσή του μέσω σταγονιδίων τα οποία, αναλόγως του μεγέθους τους, είτε προσγειώνονται απευθείας στο έδαφος και τις επιφάνειες είτε αιωρούνται για λεπτά ή και ώρες. Έτσι, στην πρώτη περίπτωση ο βήχας ή το φτέρνισμα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μόλυνση από σταγονίδια σε κάποιο παρακείμενο πρόσωπο σε απόσταση δύο μέτρων, ενώ περνώντας ανάμεσα από κτίρια με κακό εξαερισμό, κάποιος θα μπορούσε να εισπνεύσει τα μολυσμένα αερολύματα.
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν σε δύο σημαντικές πληροφορίες για τις οποίες ακόμα δεν έχουν υπάρξει επαρκή δεδομένα: τον επαρκή όγκο σταγονιδίων που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη και τον παράγοντα του χρόνου δίπλα σε κάποιον φορέα του κορωνοϊού. Ιδίως προς το τελευταίο, επισημάνθηκε ότι δεν έχει σημειωθεί περίπτωση μετάδοσης επειδή κάποιος διασταυρώθηκε κατά το περπάτημα με κάποιον φορέα του ιού.
Σύμφωνα με την κορυφαία ειδικό για τις αερογενείς ιογενείς λοιμώξεις Δρ. Linsey Marr από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια και το Κρατικό Πανεπιστήμιο, η μάσκα κρίνεται αναγκαία αφού, κατά μέσο όρο, θα προσπερνάμε κάποιον στο δρόμο μας ανά ένα περίπου λεπτό, γεγονός που μεγαλώνει την έκθεση στον κίνδυνο.
Κλείνοντας, οι ερευνητές αναφέρθηκαν σε κάποιες ακόμα παραμέτρους όπως ο αριθμός των ανθρώπων στους εξωτερικούς χώρους, ο άνεμος και ο ήλιος -η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό αλλά εξαρτάται από την ένταση και τον χρόνο- και επεσήμαναν την ανάγκη χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και των κανόνων υγιεινής.
Πηγή: ygeiamou.gr
«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr
Σχετικά Άρθρα
Μητροπολίτης Δαμασκηνός: «Δεν υπάρχει τίποτε ισχυρότερο από την πρόνοια και την αγάπη του Θεού»
Τρίπολη: 1 Νοεμβρίου τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία ο Αγρινιώτης Μητροπολίτης Επιφάνιος
«Θα το μετανιώσεις, κλείσ’ το πουτ…α!»: Το σοκαριστικό ηχητικό που ακούστηκε για την υπόθεση της Αμαλιάδας