Τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής του 10ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης»
- Οι καταξιωμένοι Ηλίας Ανδριόπουλος-συνθέτης, Σταύρος Μπερής και Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, Διευθυντές Χορωδίας, αποτελούν τη φετινή Κριτική Επιτροπή του 10ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» που θα πραγματοποιηθεί στην Ναύπακτο το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου 2023, με το διαγωνιστικό μέρος να λαμβάνει χώρα στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα το Σάββατο 17 Ιουνίου με ώρα έναρξης 12:30.
Το 10ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» πραγματοποιείται από τον Δήμο Ναυπακτίας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και σε συνεργασία με τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και φέτος το παρουσιάζει η γνωστή δημοσιογράφος Βίκυ Χαντζή.
O Hλίας Ανδριόπουλος ανήκει στο νεότερο ρεύμα της ελληνικής μουσικής με έργο πολύπλευρο, αναγνωρίσιμο και αγαπητό από το ευρύ κοινό. Συγκαταλέγεται στην λιγοστή συντροφιά των πιο σημαντικών συνθετών που διαθέτει ο τόπος μας. Γεννήθηκε σε ένα μικρό όμορφο χωριό (Λαντζόϊ), δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του, τις άρχισε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος.
Την μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 20 και πλέον δίσκοι-CD . Μεταξύ αυτών είναι τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», τα «Λαϊκά Προάστια», οι «Προσανατολισμοί», αι «Ωδαί», οι «Αργοναύτες», «Μικρή Επίδαυρος», «Ο Πρώτος ΄Υμνος», «Εαρινά Τραγούδια», 17 τραγούδια διασκευασμένα και παιγμένα για κλασσική κιθάρα από τον Γεράσιμο Μηλιαρέση με τίτλο «Συνηχήσεις» κ.α.
Σπουδαίες ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν παρουσιάσει το έργο του: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου κ.λπ.
Επίσης αίθουσες και χώροι υψηλού κύρους έχουν φιλοξενήσει την μουσική του. Η Alte Oper της Φραγκφούρτης, το Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, το Auditorium Saint Zermain στο Παρίσι, το Victoria Hall της Γενεύης , το Berwaldhallen της Στοκχόλμης, το WDR της Κολωνίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλπ Έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και East Anglia ( Νόριτς).
Έχουν εκδοθεί πέντε δοκίμιά του που ξεδιπλώνουν την σκέψη και τους στοχασμούς του σε θέματα τέχνης, πολιτισμού, αισθητικής, ελληνικότητας: «Αφήγηση των΄Ηχων», «Αντι–Ηχήσεις», «Το Αίνιγμα μιάς Γενιάς», «Η Ελληνικότητα στη Ζωή και στο ΄Εργο μου» ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σκηνές και Εικόνες μιάς εποχής».
Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1994-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1999), πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (2010-2013) και από τον Μάρτιο του 2018 είναι επίτιμο μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Ο Σταύρος Μπερής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσική κιθάρα με τον Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου, κλασσικό τραγούδι με τους Κική Μορφωνιού, Φραγκίσκο Βουτσίνο, Σταμάτη Μπερή και ανώτερα θεωρητικά με τον Μιχάλη Τραυλό. Με υποτροφία του Guildhall School of Music and Drama (Λονδίνο), ειδικεύτηκε στην προκλασσική μουσική με τους Thomas Hemsley, David Roblou, Emma Kirkby και Phil Pickett.
Έχει εμφανιστεί στο Λονδίνο με πολλά σύνολα Παληάς Μουσικής και εχει συνεργαστεί με τον David Roblou στις Μπαρόκ Όπερες «The Tempest» του Μ. Locke, «Venus and Adonis» του J. Blow, «Π Ballo dell’ Ingrate», «L’ Incoronazione di Poppea» του C. Monteverdi.
Τα τελευταία 230 χρόνια έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως μαέστρος χορωδιών. Από τον Σεπτέμβριο του 1993 έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Χορωδίας της Εμπορικής Τράπεζας, με την οποία έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε 500 και πλέον συναυλίες καθώς επίσης και πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Από τον Σεπτέμβριο του 1994 έως και τον Ιούνιο του 2007 διηύθηνε την χορωδία του Αμερικάνικου Κολεγίου Ελλάδος (Deree College).
Από τον Νοέμβριο του 1997 του ανατίθεται η διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Παπάγου-Χολαργού έχοντας παράλληλα και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Χορωδιακού Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου.
Από το Φθινόπωρο του 2002 έως τον Ιούνιο του 2012 είχε αναλάβει την Ανδρική Χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση – Θεμιστοκλής Πολυκράτης.
Τέλος από το 1999 διευθύνει την Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και έχει διδάξει τα έργα: «9η Συμφωνία», «Fantasia», «Missa Solemnis» του Beethoven, «Deutsches Requiem» του Brahms, «Requiem», «C Minor Messe», «Coronation Mass», «Cosi fun tutte», «Idomeneo», «Magic Flute» του Mozart, «Ιπτάμενος Ολλανδός» του Wagner, «Gloria», «Magnificat» του Vivaldi, «Messiah», «Theodora», «Semele» του Handel, «Johannes Passion», «Weihnachtsoratorium» του Bach, «Requiem», «Pavane» του Faure, «Requiem», «Un ballo in maschera» του Verdi, «Ζορμπάς», «Άξιον Εστί», «Canto General», «Πνευματικό Εμβατήριο», «Missa Greca» του Θεοδωράκη, «Όρνιθες», «Ματωμένος Γάμος», «Η εποχή της Μελισάνθης» του Χατζιδάκι, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Λειτουργία του Ορφέα», «Μετανάστες», «Θητεία» του Μαρκόπουλου, «Φυλάττειν Θερμοπύλας», «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Λεοντή, κ.α.
Ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Ξεκίνησε μουσικές σπουδές στην Πάτρα και συνέχισε στο Ινστιτούτο Ζόλταν Κόνταλυ της Ακαδημίας Φραντς Λιστ Βουδαπέστης (δίπλωμα με ιδιαίτερη διάκριση στη διεύθυνση χορωδίας, τάξη Πέτερ Ερντέι).
Την περίοδο 2001/12 ως καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών δημιούργησε μια πρότυπη τάξη φωνητικής μουσικής ανάγνωσης χωρίς οργανική στήριξη, βασισμένη σε στοιχεία της μουσικοπαιδαγωγικής μεθόδου Κόνταλυ. Ίδρυσε και διηύθυνε την Κεφαλληνιακή Χορωδία (1993), τη Μusica Nova Πάτρας (2000) και την επαγγελματική Χορωδία Δωματίου του Δημoτικού Ωδείου Πατρών, με την οποία πραγματοποίησε πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Το 2012, μετά από διεθνή διαγωνισμό, επιλέχθηκε για τη θέση του διευθυντή Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την οποία έχει παρουσιάσει περισσότερες από 240 παραστάσεις όπερας.
Στο ρεπερτόριό του ως μαέστρου χορωδίας συγκαταλέγονται ορατόρια, λειτουργίες και μοτέτα της προκλασικής και κλασικής περιόδου και πάνω από 250 χορωδιακά έργα a cappella, της Αναγέννησης και του 20ού αιώνα.
Η Βίκυ Χαντζή είναι δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στον ενημερωτικό τομέα της τηλεόρασης του ALPHA. Εργάζεται στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο 25 χρόνια. Έχει σπουδάσει ΜΜΕ & Επικοινωνία καθώς επίσης και Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP) στην NLP GREECE και στο NLP University (Santa Cruz California). Παράλληλα με την δημοσιογραφία, ασχολείται ενεργά με το Life Coaching και τη συμβουλευτική ψυχολογία.
Είναι πιστοποιημένη NLP Master Practitioner, μέλος του Hellenic Board of NLP & European Board of NLP και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην θετική ψυχοθεραπεία, στο Koλέγιο Ανθρωπιστικών Σπουδών ICPS και στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Central Lancashire.
Τα τελευταία 10 χρόνια, σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο «ΔΙΟΠΤΡΑ», πραγματοποιεί σεμινάρια, workshops και βιωματικές παρουσιάσεις best seller βιβλίων αυτογνωσίας, με στόχο να βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν τη δύναμη μέσα τους.
Σχετικά Άρθρα
«MasterChef 2025»: Σε διαφορετικές ομάδες οι παίκτες με άρωμα… Αιτωλοακαρνανίας!
«Άγιος Έρωτας»: Ο Πατήρ Νικόλαος φτάνει έγκαιρα στον οίκο ανοχής
«Ο Τιμωρός»: Ο Αντρέας παρακολουθεί τη Δανάη και φτάνει στη Δομινίκη