Λινού: «Αύξηση τηλεργασίας, self tests και οι εμβολιασμένοι»

«Ανεπαρκή» χαρακτήρισε τα πρόσφατα μέτρα για τους ανεμβολίαστους η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού τα οποία να αφορούν και τους εμβολιασμένους, ενώ προτείνει να αυξηθεί η τηλεργασία και να μεγαλώσουν οι αποστάσεις.
  • «Πρέπει να μειωθεί δραστικά το ποσοστό κάλυψης σε όλους τους χώρους όπου επιτρέπεται να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι, να αυξηθεί η τηλεργασία και να γίνει κάτι με τα σχολεία. Τα παιδιά δε νοσούν στην πλειονότητά τους, αλλά αυτά μεταφέρουν τη νόσο και στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους και δημιουργείται φαύλος κύκλος» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού μιλώντας στο Open.

Παράλληλα, σημείωσε ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν self test ως μέσο αυτοδιάγνωσης, εφόσον και εκείνοι πρέπει, αν βρεθούν θετικοί, να μπουν σε καραντίνα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

«Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή. Και παρά το ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουμε σε μεγάλο βαθμό, αυτήν τη στιγμή παίρνουμε μέτρα για τη μειονότητα του πληθυσμού, ενώ η πλειονότητα πιθανόν να μη νοσήσει σοβαρά, αλλά δεν έχουν καμία υποχρέωση τήρησης μέτρων επισήμως».

«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κοντινή επαφή των ανθρώπων. Υπάρχει μελέτη η οποία δείχνει ότι ο κίνδυνος του να βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου είναι υπερπενταπλάσιος απ’ ο ,τι με απόσταση άνω του ενός μέτρου.
Εμείς επιτρέπουμε συνωστισμό σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου στα εστιατόρια, στα γυμναστήρια, στους κινηματογράφους για τους εμβολιασμένους, αλλά και εκεί ισχύει αυτός ο υψηλός κίνδυνος του να κολλήσουν. Το επιτρέπουμε αυτό και στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι επόμενο και αυτονόητο ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά».

Σχετικά με τις εισηγήσεις για απαγόρευση πρόσβασης των ανεμβολίαστων και σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, ανέφερε:

«Το να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές σε κοντινή απόσταση και χωρίς μάσκα μεταξύ ανθρώπων είναι σωτήριο. Αν αυτό θα γίνει απαγορεύοντας στους ανθρώπους να μπουν στα σούπερ μάρκετ ή επιτρέποντας στα σούπερ μάρκετ να δουλεύουν όλο το 24ωρο, και ίσως να είναι μερικές ώρες που να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση και να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να πηγαίνουν εκείνη την ώρα, είναι λογικό. Τα ακραία, τα τιμωρητικά μέτρα στη δημόσια υγεία δε δουλεύουν», κατέληξε.

 

dikaiologitika.gr