Μαντολάτο

Συστατικά

TIPΤσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

200 γρ. αμύγδαλα
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης
100 γρ. φουντούκια
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
670 γρ. μέλι
ασπράδια, από μεσαία αβγά (90 γρ.)
1 πρέζα αλάτι
βανιλίνη
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

GeneralΠροθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Σε ένα ταψί βάζουμε τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φουντούκια και τα ψήνουμε 10-15 λεπτά. Προσοχή μετά τα 10 λεπτά για να μην καούν.Παράλληλα, τοποθετούμε ένα γουόκ σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τα 400 γρ. από τη ζάχαρη, το μέλι και ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να φτάσει το μείγμα στους 155-157ο C.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανιλίνη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Μόλις γίνει η μαρέγκα ρίχνουμε πολύ αργά την καραμέλα μέσα στο μίξερ, ενώ συνεχίζουμε και χτυπάμε.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε για 5 λεπτά για να πέσει η θερμοκρασία από το μείγμα.
Αφαιρούμε τον κάδο και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ζεστούς, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και απλώνουμε σπρέι λαδιού ή ζάχαρη άχνη ή κορν φλάουρ.
Βάζουμε μέσα στο ταψί το μείγμα και ισιώνουμε με τα χέρια μας αφού έχουμε λαδώσει τα χέρια μας.
Στρώνουμε από πάνω άλλη μια λαδόκολλα από πάνω και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
Σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com