Μουσακάς

Υλικά:

(για ένα ορθογώνιο ταψί 30χ25)

-2 πατάτες

-2 μελιτζάνες

-600 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς

-1 κρεμμύδι

-1 σάλτσα ντομάτας

-2 φύλλα δάφνης

-1 κοφτή κ.γ. κανέλα

-1 κ.σ. ζάχαρη

-ελαιόλαδο

-αλάτι

-πιπέρι

-100 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα

Για τη μπεσαμέλ:

-100 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.

-100 γραμμ. βούτυρο

-1 λίτρο γάλα πλήρες

-αλάτι

-πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Παίρνουμε ένα ταψί, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τις πατάτες. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τις πατάτες στο φούρνο στους 180ο στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 25′ περίπου. Μόλις είναι έτοιμες, τις στρώνουμε στο πιρέξ (1η στρώση) και ρίχνουμε αλάτι.

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί και τις μελιτζάνες, ρίχνοντας ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 20′ περίπου. Μόλις είναι έτοιμες, τις στρώνουμε στο πιρέξ (2η στρώση) πάνω από τις πατάτες και ρίχνουμε αλάτι.
Για τον κιμά, παίρνουμε ένα τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στο τηγάνι και το σοτάρουμε. Προσθέτουμε και τον κιμά και τον σοτάρουμε και αυτόν. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε τη σάλτσα με τον κιμά σε μέτρια φωτιά να βράσουν για περίπου 10′-15′. Μόλις είναι έτοιμος ο κιμάς, τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά τον ρίχνουμε στο πιρέξ (3η στρώση).
Για τη μπεσαμέλ, σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα (όχι να πάρει βράση). Παράλληλα, σε μία άλλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε τα 100 γραμμ. βουτύρου.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε σταδιακά και το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν το βούτυρο με το αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε με μία κουτάλα σταδιακά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να γίνει μία πηχτή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ στο πιρέξ (4η στρώση) πάνω από τον κιμά.

Ρίχνουμε πάνω από τη μπεσαμέλ την παρμεζάνα και ψήνουμε στους 180ο στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35′ με 40′ μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό.

Anastasia’s homemade cooking