Μουσική Εκδήλωση της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου (Photos)

Άνοιξε η αυλαία των Επετειακών Εορτασμών του Δήμου Ναυπακτίας για τη συμπλήρωση των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, με τη Μουσική Εκδήλωση της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου που θα πραγματοποιήθηκε στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης.

  • Η Μικτή Χορωδία, συνοδεία πενταμελούς ορχήστρας, τίμησε το ιστορικό γεγονός με την παγκόσμια απήχηση τραγουδώντας τον διεθνή συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Παρουσιάστηκαν αφηγηματικά τα σπουδαιότερα σημεία της ζωής και του έργου του και προβλήθηκαν εικόνες από τις επισκέψεις του στη Ναύπακτο με έμφαση στη στενή σχέση που διατηρούσε με τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου.

Στο τραγούδι ήταν ο Δημήτρης Δημόπουλος και η Γεωργία Λυκούση, στο πιάνο η Ζιζή Κορκοντζέλου, στο μπουζούκι ο Νίκος Θανόπουλος, στην κιθάρα ο Βασίλης Τζιαζιάς, στο κοντραμπάσο ο Αρτέμης Μπεκρόπουλος, στα ντραμς ο Γιώργος Λαμπράκος.  Διεύθυνση: Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού

Κηρύσσοντας την έναρξη της τελευταίας εβδομάδας των Εορτασμών της 450ης Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Γκίζας, ανέφερε:

«Η αποψινή μουσική εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος συνδέθηκε με την πόλη μας διαχρονικά.  Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολύ μικρό αντίδωρο για όλα όσα μας προσέφερε και για την τιμή που μας έκανε. 

Ταυτόχρονα όμως η εκδήλωση αυτή αποτελεί και την πρώτη της τελευταίας εβδομάδας των Εορτασμών για τη συμπλήρωση των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Φτάνουμε στην κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων, η οποία σκοπό και στόχο είχε, ήδη μήνες πριν, να μετουσιώσει το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας, σε ένα γεγονός εθνικό και υπερεθνικό.  

Ο Δήμος Ναυπακτίας συνεργαζόμενος με φορείς πέραν της Ναυπακτίας και πρόσωπα, εμβέλειας εθνικής και υπερεθνικής, θέλησε να στείλει το μήνυμα, να γνωρίσει, απανταχού της Ελλάδος, ο κάθε Έλληνας το μεγάλο αυτό γεγονός, τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία, και ταυτόχρονα αυτό το μήνυμα να οδεύσει και εκτός Ελλάδος. Η προσπάθεια ξεκίνησε πέρυσι όταν βγήκε το πρώτο video – προπομπός των φετινών Εκδηλώσεων.  

Σε αυτή την προσπάθεια συμπεριλαμβάνονται οι παρουσίες φορέων προεξαρχούσης της Αξιοτίμου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία έθεσε υπό την Αιγίδα της τις εκδηλώσεις και θα είναι στη Ναύπακτο η ίδια προσωπικά για να τιμήσει το γεγονός.  Το Υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η Υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη που σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργάνωσαν την εξόχως αξιόλογη Έκθεση «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571».  Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ιδιαίτερα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το οποίο θα συνδράμει τις εκδηλώσεις με την παρουσία του εδώ.  Η Πρεσβεία της Ισπανίας και ο Πρέσβης κ. Miguel Viguera Rubio, η Πρεσβεία της Αυστρίας και η Πρέσβης κ. Hermine Poppeller, η Πρεσβεία της Μάλτας και ο Πρέσβης κ. Joseph Cuschieri και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρέσβης κ. Κυριάκος Κενεβέζος, οι οποίοι θα τιμήσουν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους.  Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα.  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Διευθύντρια κ. Christina Conde που ανέλαβαν με δική τους φροντίδα και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος τη διοργάνωση της Φωτογραφικής Έκθεσης του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Navia στο Φετιχιέ Τζαμί, αλλά και τη διενέργεια ενός Διαγωνισμού για την προσφορά Υποτροφίας εκμάθησης ισπανικής γλώσσας. 

Ο Όμιλος OTE, το COSMOTE TV και το COSMOTE History και προσωπικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Μιχάλης Τσαμάζ, η κ .Κυριακή Ζαννιά και η κ.Νατάσσα Βερώνη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση που τους απευθύναμε να προβληθεί το γεγονός αυτό και μέσω αυτού η Ναύπακτος με ένα αξιολογότατο ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή στη Ναύπακτο παρουσία στελεχών της COSMOTE TV και αμέσως μετά θα ξεκινήσει και η τηλεοπτική προβολή του.

Μάλιστα, το υλικό αυτό μέσω του δικτύου της COSMOTE TV αναμένεται να προβληθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην προσπάθεια αυτή έχουν συμβάλλει και συνεχίζουν να συμβάλλουν σημαντικά με το δημόσιο λόγο τους εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ακαδημαϊκός κ.Μαρία Ευθυμίου και η Ιστορικός κ. Σία Αναγνωστοπούλου.  Η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Δέσποινα Τσοβίλη-Χατζηβασιλείου, ο Υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής κ. Άγγελος Συρίγος, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Παπαδόπουλο το προσεχές Σάββατο στη Ναύπακτο.  Ευχαριστώ προσωπικά τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνο Βερέμη που φέτος είχαμε την τιμή να τον φιλοξενήσουμε και να μιλήσει για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.  Τέλος, ευχαριστώ τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» Κέρκυρας που θα κοσμήσει με την παρουσία της τους φετινούς Επετειακούς Εορτασμούς».