Το μουσείο κομπολογιού βρίσκεται στο Ναύπλιο και είναι ένα μοναδικό μουσείο στο είδος του. Η οικογένεια Ευαγγελινού ίδρυσε με πολλή αγάπη και σεβασμό αυτό τον υπέροχο χώρο τον Απρίλιο του 1998 και μας διδάσκουν την ιστορία και την παράδοση του κομπολογιού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
- Η ιστορία του μουσείου:
Η παράδοση της οικογενείας ξεκινά από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, εκεί που ζούσε ο παππούς του κυρίου Ευαγγελινού που πήρε τα πρώτα του μαθήματα σχετικά με τα μυστικά του κομπολογιού. Η συλλογή και η μελέτη των κομπολογιών άρχισε το 1958 και από το 1963 ο παππούς Ευαγγελινός ξεκίνησε να έρχεται σε επαφή με κομπολόγια από όλο τον κόσμο και από όλες τις θρησκείες. Η επαφή του με τον κόσμο των Ινδουιστών, των Βουδιστών, των Μουσουλμάνων και των Καθολικών, τον έκανε να αποκτήσει μια μεγάλη και σπουδαία γνώση που κληροδότησε στους απογόνους του.
Έτσι απέκτησαν μια μοναδική συλλογή στον κόσμο από 1000 περίπου κομπολόγια που χρονολογούνται από το 1700 έως το 1950, από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι-μαστίχα, κεχριμπάρι-φατουράν, μαύρο (γιούσουρι) και κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κόκκαλο, κέρατο, έβενο κ.λπ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα εκθέματά του:
Η συλλογή του μουσείου βρίσκεται στον πρώτο όροφο, ενώ στο ισόγειο θα βρείτε το εργαστήριο, όπου παρασκευάζονται χειροποίητα κομπολόγια και επισκευάζονται δωρεάν οικογενειακά κειμήλια. Το εργαστήριο συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και δημιουργεί πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες, περισσότερες των οποίων κατασκευάζονται σε εργαστήρια στην Ανατολή. Εδώ, μπορείς να βρεις κομπολόγια από κεχριμπάρι (παλιάς και σύγχρονης κοπής), κοράλλια, ξύλα, κόκαλα, βακελίτη, κέρατα, κρύσταλλα, διάφορους καρπούς, μείγματα παλιών ρητινών, τεχνητή ρητίνη και πολλά ακόμα υλικά. Από αυτά, κατασκευάζονται (εκτός από τα αμέτρητα κομπολόγια, σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα) ιδιαίτερα φυλαχτά, κλειδοθήκες, αλλά και μοναδικά κοσμήματα, που αξίζει να δοκιμάσεις. Στο Μουσείο εκτίθενται κομπολόγια από τη συλλογή με ιστορική διαδρομή σε 4 μικρές αίθουσες:
Στην αίθουσα Α: Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων
Στην αίθουσα Β: Ροζάρια καθολικών και κομποσκοίνια από μοναστήρια
Στις αίθουσες Γ και Δ: Ελληνικά
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πού βρίσκεται:
Το Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, στην οδό Σταϊκοπούλου 25. Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στον άνω όροφο. Στο ισόγειο είναι το εργαστήριο του Μουσείου που συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες που κατασκευάζονται σε εργαστήρια στην Ανατολή. Το εργαστήριο συντηρεί τα παλιά κομπολόγια-κειμήλια των οικογενειών δωρεάν. Στο ισόγειο επίσης, είναι και το πωλητήριο του Μουσείου όπου πωλούνται τα παραγόμενα στο εργαστήριο. Το Μουσείο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και σκοπός του είναι να διασώσει και να διαδώσει το παραδοσιακό ελληνικό κομπολόι. Από την ίδρυσή του έως και σήμερα το Μουσείο έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 150000 επισκέπτες και τόσο ο ελληνικός όσο και ο ξένος Τύπος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για αυτό το μοναδικό μουσείο.
Η τιμή του κομπολογιού εξαρτάται από το υλικό που είναι φτιαγμένο και μπορείς να βρεις ακόμη και κομπολόι από 6 ευρώ..
taxidevoumemazi.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – «Photopolis»: Προβολή μαθητικών ταινιών μικρού μήκους
Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου: Δίνει την ευκαιρία σε άνδρες και γυναίκες να ασχοληθούν με τον χώρο
Σπεράντζα Βρανά: Άγνωστες πτυχές από τη ζωή της Μεσολογγίτισσας ηθοποιού