Ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας

Νέος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής, αναλαμβάνει από 1ης Νοεμβρίου 2020 ο Καθηγητής, κ. Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας. Μέχρι τότε, καθήκοντα προεδρεύοντος θα ασκεί ο αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ, κ. Αρίστος Δοξιάδης.

  • Με αφορμή την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, κ. Χρίστος Δήμας προέβη στην εξής δήλωση:

«Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο Πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ, Καθηγητή κ. Σπύρο Αρταβάνη –Τσάκωνα. Πρόκειται για έναν λαμπρό επιστήμονα, διεθνούς κύρους και είμαστε όλοι υπερήφανοι που θα τον έχουμε κοντά μας σε αυτή την σημαντική θέση. Θα ήθελα όμως σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω εκ μέρους της Πολιτείας αλλά και εγώ προσωπικά τον Καθηγητή, κ. Μανώλη Δερμιτζάκη για την άριστη συνεργασία που είχαμε και την πολύτιμη συνεισφορά του στο ΕΣΕΤΕΚ. Του εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια στο σπουδαίο, διεθνούς εμβέλειας, ερευνητικό – επιστημονικό έργο του και κάθε προσωπική επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας επισήμανε:

«Είναι μεγάλη μου τιμή που αναλαμβάνω Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ  και στόχος μου είναι να συμβάλω ουσιαστικά, με όλες μου τις δυνάμεις, στην χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη της Καινοτομίας συνεχίζοντας την σημαντική αρχή που έχει κάνει το ΕΣΕΤΕΚ υπό την προεδρία του κ. Δερμιτζάκη».

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του νέου προέδρου του ΕΣΕΤΕΚ, κ. Σπύρου Αρταβάνη-Τσάκωνα

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αφού τελείωσε την Γερμανική Σχολή, σπούδασε Χημεία στο  Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH). Έκανε το διδακτορικό του σε μοριακή βιολογία στο πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία και μεταδιδακτορική έρευνα στα πανεπιστήμια της Βασιλείας στην Ελβετία και στο Πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ.

Το 1981 προσελήφθη ως επίκουρος καθηγητής στο τμήμα βιολογίας στο Πανεπιστήμιο YALE στις ΗΠΑ, όπου το 1986 προήχθη σε τακτικό καθηγητή στα τμήματα βιολογίας και κυτταρικής βιολογίας του πανεπιστημίου.

Από το 1991 έως το 1998 διηύθυνε  το τμήμα Μοριακής και Αναπτυξιακής Νευροβιολογίας του κέντρου Μοριακής Ιατρικής Boyer στο Yale. Συγχρόνως,

διετέλεσε ερευνητής του Howard Hughes Medical Institute. Στο Yale διετέλεσε επίσης διευθυντής των Βιολογικών Επιστημών και ήταν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Πανεπιστημίου.

Το 1998 μετέφερε το εργαστήριο του στο Harvard όπου ως κάτοχος της έδρας Isselbacher-P. Schwartz διηύθυνε το πρόγραμμα αναπτυξιακής βιολογίας και καρκίνου στο MGH (Massachusetts General Hospital) όντας καθηγητής κυτταρικής βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Harvard.

Το 1999 εξελέγη καθηγητής στο College de France στο Παρίσι στην έδρα Αναπτυξιακής Βιολογίας και Γενετικής όπου δίδαξε μέχρι το 2012 και από τότε παραμένει ομότιμος καθηγητής.

Το 2004 ίδρυσε και διηύθυνε μέχρι το 2010 το τμήμα αναπτυξιακής βιολογίας και γενετικής στο Ινστιτούτο Curie στο Παρίσι.

Από το 2012 μέχρι το 2017 διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος (Chief Scientific Officer &  Executive Vice President) στην εταιρεία Biogen.

Ως ομότιμος καθηγητής κυτταρικής βιολογίας εξακολουθεί να έχει το ερευνητικό του εργαστήριο στο Harvard όπου ερευνά μοριακούς μηχανισμούς που επηρεάζουν την ανάπτυξη αλλά και τις παθογένειες του οργανισμού.

Μαζί με τον συνεργάτη του, κ. Στέλιο Παπαδόπουλο (PhD), είναι συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Fondation Santé που υποστηρίζει την βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα. Επίσης, μαζί ίδρυσαν τις εταιρείες βιοτεχνολογίας Exelixis, Anadys και Cellzome.

Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, εταίρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας του Cambridge, της Ορθοδόξου Ακαδημίας της Κρήτης και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της EMBO  (European Molecular Biology Organization).