Με επίκεντρο τον στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει το κλείσιμο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών που λειτουργεί στο Αγρίνιο, η Νικολέττα Μήλη και η Μαρκιστέλλα Μακρυγιάννη εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Τμήματος, μίλησαν στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Με Υπογραφή» με τον Σωκράτη Τσόμπο, κάνοντας ταυτόχρονα μια γενικότερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο του Πανεπιστημίου.
- Οι δύο προσκεκλημένες ανέφεραν ότι το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος αποτελεί το μοναδικό τμήμα στη Δυτική Ελλάδα που σχετίζεται με το περιβάλλον και επίσης παράγει σημαντική έρευνα στην κατεύθυνση της προστασίας του, τονίζοντας ότι σε καιρούς που το περιβάλλον γίνεται προτεραιότητα παγκοσμίως, η χώρα μας και κατ’ επέκταση το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίζει να κλείσει ένα εξαιρετικά σημαντικό τμήμα που έχει αντέξει τόσες δυσκολίες, προκείμενου να δημιουργήσει ένα τμήμα χωρίς δικαιώματα.
Ταυτόχρονα επισήμαναν πώς δεν έχει γίνει σαφές από τον στρατηγικό σχεδιασμό πως θα λειτουργήσει το τμήμα μετά την «συγχώνευση», (όπως την αναφέρει), πως θα γίνονται δηλαδή τα μαθήματα που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών αφού αρκετοί καθηγητές θέλουν να αποχωρήσουν για να ενταχθούν σε ένα νεοσύστατο τμήμα με την ονομασία Αειφορική Γεωργία Γεωπονικής σχολής, με έδρα το Αγρίνιο.
Συγκεκριμένα, ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει το κλείσιμο του τμήματος στις 30.09.2022 και την επόμενη μέρα 01.10.2022 την δημιουργία του τμήματος της Γεωπονικής Σχολής.
Οι φοιτητές επίσης ανέφεραν ότι το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος έχει μεγάλη προϊστορία, έχει περάσει από 3 διαφορετικά ιδρύματα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και κατέληξε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει αλλάξει ονομασία (από Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) και το 2018 που εκδόθηκε το σχετικό Φ.Ε.Κ. για την αναγνώριση του Integrated Master στις σχολές της Ελλάδας, το τμήμα δεν είχε συμπεριληφθεί, καθώς η μετονομασία του έγινε έναν χρόνο αργότερα.
Το τμήμα έκανε προσπάθειες προκειμένου να μπορούν οι φοιτητές, ως μηχανικοί 5ετούς φοίτησης, να αποκτήσουν το Μaster, παρόλα αυτά, μετά από εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έγκριση του Integrated Master αλλά να περιμένει τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου.
Οι δύο προσκεκλημένες επίσης ανέφεραν ότι στον αγώνα που δίνουν για την άρση των σχεδίων κατάργησης του τμήματος και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων Μηχανικού και με το Integrated Master, έχουν στο πλευρό τους τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την τοπική κοινωνία, έκαναν ωστόσο έκκληση για την έμπρακτη υποστήριξη των αιτημάτων τους.
Ακούστε, όλα, όσα είπαν η Νικολέττα Μήλη και η Μαρκιστέλλα Μακρυγιάννη στον Antenna Star 103.5:
Σχετικά Άρθρα
Κ. Πιστιόλας: «Ελπίδα, πίστη, αισιοδοξία»
30/12 η ψήφιση του Προϋπολογισμού
Γ. Παπαναστασίου: «Αγάπη και πληρότητα»