4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας
- Περιβάλλον, ενέργεια, κυκλική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας που διεξάγεται στη λίμνη Τριχωνίδα.
Βασικός ομιλητής ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος. Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός περιέγραψε όλο το πλέγμα των δράσεων που σχεδιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση, με απώτερο στόχο να βρεθεί όπως ανέφερε ο ίδιος η χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη. «Προστασία δεν σημαίνει απαγόρευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Ταγαράς και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί αυτή τη στιγμή το Υπ. Περιβάλλοντος αποβλέπουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γνωρίζει ο κάθε επενδυτής, τι μπορεί να κάνει και που. Με βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης ο Ν. Ταγαράς αναφέρθηκε στην πολεοδομική μεταρρύθμιση, την ψηφιοποίηση των πολεοδομιών και των υποθηκοφυλακείων τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη. Υπογράμμισε ο Ν. Ταγαράς ότι το βασικό ζητούμενο είναι να προσφερθεί στους επενδυτές ασφάλεια δικαίου. Ως παράδειγμα ανέφερε την πολεοδομική μεταρρύθμιση, η οποία θα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια σε όλη τη χώρα μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και κατά τόπους από τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, καταλήγοντας σε αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα. Όπως εκτίμησε το 30% των ΤΠΣ θα συμβασιοποιηθεί έως το τέλος του 2022 και τα υπόλοιπα μέσα στο 2023. Ειδική αναφορά έγινε από τον Υφυπουργό στο Ειδικό Πολεοδομικό για την Τριχωνίδα, που θα βρεθεί στον πρώτο κύκλο συμβασιοποιήσεων (δημοπρατείται τέλος Ιουνίου), σημείωσε ωστόσο ο Ν. Ταγαράς ότι ταυτόχρονα προχωρά η Ειδική Περιβαλλοντική μελέτη για την Τριχωνίδα και ακριβώς επειδή πολλά πράγματα γίνονται ταυτόχρονα έχει προβλεφθεί να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των μελετητών. Μάλιστα ο Ν. Ταγαράς κάλεσε τους Δημάρχους στη διαδικασία κατάρτισης αυτών των μελετών να συμμετέχουν ενεργά καθώς γνωρίζοντας τις τοπικές ανάγκες καλύτερα θα πρέπει να συνδράμουν στην εξειδίκευση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού που θα αποτυπωθεί μέσα από τον καθαρισμό ή και την αλλαγή των χρήσεων γης και των όρων δόμησης. Αναφορικά με τα ζητήματα της ενέργειας ο Ν. Ταγαράς τόνισε ότι λύση στο ενεργειακό ζήτημα δεν υπάρχει χωρίς επιπτώσεις και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσφέρουν τις μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και σε αυτή την περίπτωση όπως ανέφερε ο Ν. Ταγαράς η Κυβέρνηση με την αναθεώρηση του χωροταξικού των ΑΠΕ θα βρεθεί την ισορροπία ανάμεσα στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο τομέα και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, που συμμετείχε στο συγκεκριμένο θεματικό τραπέζι και με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, επαίνεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το πλούσιο νομοθετικό έργο που παράγει τα τελευταία δύο περίπου χρόνια και εκτίμησε ότι με την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα αλλάξει πραγματικά το πλαίσιο για τους επενδυτές. Αναφορικά με την πολεοδομική μεταρρύθμιση, όπως και άλλες ρυθμίσεις σε ζητήματα χωροταξίας και περιβάλλοντος, ο Γ. Παπαναστασίου επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές εφαρμόζονται πρώτα δια μέσου του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδική αναφορά έκανε ο Γ. Παπαναστασίου στη Τριχωνίδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν ανέλαβε δήμαρχος δεν υπήρχε καθορισμός όχθιας και παρόχθιας ζώνης, πράγμα αποτρεπτικό για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική. Ο Δήμαρχος Αγρινίου περιέγραψε στη συνέχεια όλες τις δράσεις και τα έργα που έχει κάνει ο Δήμος Αγρινίου και θα έχουν και συνέχεια στην περιοχή της Τριχωνίδας σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος (αποχετευτικά δίκτυα, κτλ).
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θ. Κουτσουπιάς από την πλευρά του στάθηκε στο γεγονός ότι το υπάρχον πλαίσιο έχει αναγκάσει τους επενδυτές να ψάχνουν τον κατάλληλο τόπο για να προχωρήσουν στις επενδύσεις του, αναλαμβάνοντας πολλές φορές δυσανάλογο ρίσκο, χωρίς την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου. Χαρακτηριστικά ο Θ. Κουτσουπιάς έφερε το παράδειγμα του συσκευαστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης (επένδυση 18 εκατ. ευρώ). «Δεν μπορεί κάθε υπηρεσία να ερμηνεύει τους νόμους κατά το δοκούν» ανέφερε χαρακτηριστικά Θ. Κουτσουπιάς επισημαίνοντας με νόημα την ανάγκη η Πολιτεία να έχει τους ίδιους κανόνες για όλους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κομμάτι των ΑΠΕ επισημαίνοντας ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες υπάρχουν σε όλους ωστόσο οι ΑΠΕ και συγκεκριμένα οι επενδύσεις των ενεργειακών κοινοτήτων πρέπει να προχωρήσουν καθώς έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες καθώς απαντούν στα οικονομικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, καθώς τα χρήματα αυτών επενδύσεων αποδίδουν στον τοπικό πληθυσμό. Υπό το πρίσμα αυτό δεν θα πρέπει τέτοιου τύπου και μεγέθους επενδύσεις δεν θα πρέπει να «ρίχνονται σε δεύτερη μοίρα» σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων fund. H πράσινη μετάβαση πρέπει να προχωρήσει, γιατί το μέλλον απαιτεί για παράδειγμα οι αγρότες να έχουν φωτοβολταϊκά στην αποθήκη τους για να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και γιατί όχι στο μέλλον να φορτίζουν το τρακτέρ τους, που σήμερα χρειάζονται σχεδόν 800 ευρώ για να το γεμίζουν με diesel.
Σχετικά Άρθρα
«Μαύρα» Χριστούγεννα για τα μαγαζιά
SL1: Δεν πάει στον Παναθηναϊκό ο Λιάβας
Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε Γκάμπριελ Πιρές!