Ντοματόπιτα με φέτα

Συστατικά

κρεμμύδια
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι
2 κιλά ντομάτες, ώριμες
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
φύλλα δάφνης
2 κ.σ. γεμάτες πελτέ ντομάτας
250 γρ. φέτα
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. βασιλικό
100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για τη σύνθεση
80 γρ. ελαιόλαδο
450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
30 γρ. σουσάμι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια ή σε φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα σκόρδα σε φέτες, το θυμάρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.

Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, τον τοματοπολτό και ανακατεύουμε.
Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα για να δέσει το μείγμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να κρυώσει.
Σπάμε τη φέτα μέσα στο τηγάνι με τη γέμιση και βάζουμε τη ρίγανη, τον βασιλικό και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 28×36 εκ. και βάζουμε το ένα φύλλο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 5 φύλλα συνολικά.
Απλώνουμε όλη τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Βάζουμε όλο το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει, χαράσσουμε σε 12 κομμάτια, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com