Ο Δημητρογιάννης στον Antenna Star για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Ηχητικό)

Στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή του Λευτέρη Τηλιγάδα «Άκου τώρα να δεις», που μεταδίδεται κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 10:00 το πρωί, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Aντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος  Δημητρογιάννης, με τον οποίο συνομιλήσαμε για τα Τοπικά Σχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής από το Δήμο Αγρινίου, την πρόσφατη ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου που στεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και τέλος για την  έλευση του φυσικού αερίου. 

Ως γνωστόν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έκδηλες παγκοσμίως καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο εξάλειψης ορισμένων ειδών και τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει τη στάθμη της θάλασσας, την παροχή ύδατος και αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας, η λειψυδρία επηρεάζει τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και τα οικοσυστήματα ενώ η αναγκαστική μετανάστευση από τις πιο πληγείσες περιοχές εντείνει την πιθανότητα συγκρούσεων και ανασφάλειας.

«Οι γενικές συνέπειες (της κλιματικής αλλαγής) σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», είπε ο κ. Δημητρογιάννης, «αφού τις μακροπρόθεσμες συνέπειες ακόμα δεν μπορούμε να τις δούμε, μιας και η κλιματική αλλαγή έχει πολλές παραμέτρους και αποτελεί ένα ευμετάβλητο φαινόμενο, θα επηρεάσουν την αγροτική παραγωγή, την αύξηση της θερμοκρασίας, την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, την αύξηση της θερμοκρασίας και τη δημιουργία δυσφορίας στον τοπικό πληθυσμό με συνέπειες στη δημόσια υγεία».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Δήμο Αγρινίου είπε ότι προβλέπονται έργα και δράσεις που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ποιότητας των υδάτινων πόρων, αφού είναι ένας Δήμος ο οποίος διαθέτει πολλά νερά, καθώς και του αστικού του περιβάλλοντος, αφού οι υποδομές, ιδιαίτερα στον αστικό ιστό, αναμένεται δοκιμαστούν αρκετά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.  

Οι δράσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε γενικές γραμμές, όπως μας ενημέρωσε, είναι η «δημιουργία συστημάτων καταγραφής και ενημέρωσης», «η δημιουργία επίσης μηχανισμών παρακολούθησης των πλημμυρικών φαινομένων και των πυρκαγιών», «τεχνικά έργα που θα συντηρούν τις υπάρχουσες υποδομές της ύδρευσης και της αποχέτευσης, καθώς και των πολιτιστικών μνημείων». «Θα αναπτυχθούν επίσης δράσεις βελτίωσης των υδάτινων πόρων και του εδάφους».

Στην αναφορά του εν συνεχεία στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ο κ. Δημητρογιάννης, μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του, το υπουργείο αναμένεται τις επόμενες μέρες να υιοθετήσει πολλές από τις προτάσεις της περιφέρειας σχετικά με τα προγράμματα εξοικονόμησης και αυτονόμησης της ενέργειας σε ιδιώτες, αλλά και σε δημόσιους φορείς, γιατί ένα από τα ζητούμενα της Περιφέρειας ήταν να προβλεφθεί σε ορισμένες περιοχές, όπως η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, να μην σχεδιαστεί το «Εξοικονομώ – αυτονομώ» μόνο για θέρμανση, όπως γίνεται στις βόρειες περιοχές της χώρας, αλλά και για ψύξη, αφού και στην περιοχή μας υπάρχουν ιδιαίτερα κλιματολογικά φαινόμενα.

«Απ’ ότι μαθαίνω», είπε χαρακτηριστικά, «αυτές τις μέρες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο οι προτάσεις μας που αφορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων  και ιδιαίτερα της δημόσιας  υγείας είναι στην πρώτη προτεραιότητα για μας».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση του κ. Δημητρογιάννη, με τον Λευτέρη Τηλιγάδα, στο ηχητικό που ακολουθεί: