Ο ερειπωμένος ναός του Αγ. Γεωργίου στο Βασιλόπουλο

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Βασιλόπουλο σταμάτησε να λειτουργεί το 1976 περίπου, μετά και την εγκατάλειψη του λόγο μετεγκατάστασης του χωριού.

Το παλιό χωριό Βασιλόπουλο είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές από τον καταστρεπτικό σεισμό (του έτους 1953) και κρίθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ακατάλληλο και επικίνδυνο πλέον για κατοίκηση.

Εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους ΟΡΙΣΤΙΚΑ το 1965. Στο νέο χωριό οικοδομήθηκε καινούργιος ναός.

Ο Ναός κηρύχθηκε από την Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων, ως μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική ηπειρωτικού τύπου. Στα ανατολικά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες.

Ο Ναός χρονολογικά ανάγεται στα τέλη του 19ου , αρχές 20ου αιώνα και είναι λιθόκτιστος και σοβατισμένος εσωτερικά και εξωτερικά. Τρεις θύρες οδηγούν στο ναό και μπροστά από την δυτική υπάρχει λιθόκτιστο πρόπυλο. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα από τσατμά, ενώ τα πλάγια με επίπεδες στέγες. Η οροφή του Ναού απεικονίζει ουρανία, ενώ τα κλίτη διακοσμούνται με φυτικά θέματα και σταυρούς. Σώζεται επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού.

Ο ρυθμός του Ναού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σχεδόν μοναδικός αφού όμοιος του δεν συναντιέται σε άλλη περιοχή της Ελλάδος.

Ο Ναός σήμερα βρίσκετε σε πολύ κακή κατάσταση με εμφανή τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και της εγκατάλειψης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας
Φωτογραφίες Κώστας Καραϊσκος
Πηγή: http://discoveryaitoloakarnania.blogspot.com/