Ερρίζουν οι πόλεις του Αγρινίου και Μεσολογγίου μεταξύ τους σχετικά με το ενδεχόμενο της φημολογούμενης διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ιδιαίτερα μετά την εκδημία του μακαριστού μητροπολίτου Αιτωλίας κυρού Κοσμά.
- Ο δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογούμενη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, δήλωσε αποκλειστικά στο Dogma.gr: «Οι Αγρινιώτες, κι εγώ προσωπικά, τρέφουμε σεβασμό στην Εκκλησία της Ελλάδος, τους Ιεράρχες και την προσφορά τους στον Ελληνικό λαό.
Δεν σας κρύβω ότι παρακολουθώ με ενδιαφέρον την αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο, σχετικά με τη φημολογούμενη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Άκουσα με προσοχή τις πρόσφατες δηλώσεις του τοποτηρητή, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου. Συμφωνώ μαζί του ως προς την ιδιαίτερη αξία των γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων και την αναφορά ότι το Αγρίνιο, με πληθυσμό 100.000 κατοίκους, είναι ο μοναδικός δήμος τέτοιου μεγέθους που δεν αποτελεί έδρα Μητρόπολης».
Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανήκει στις μεγαλύτερες γεωγραφικά και πληθυσμιακά μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας, με πληθυσμό που αγγίζει τις 227.414 κατοίκους (απογραφή 2001) και συμπεριλαμβάνει στην πνευματική και μητροπολιτική δικαιοδοσία της 219 ενορίες.
Η έδρα και το Επισκοπείο της Μητρόπολης βρίσκεται στο Μεσολόγγι, το οποίο δεν επιθυμεί ν᾿ αλλάξει κάτι από την ήδη επικρατούσα κατάσταση, ενώ το Αγρίνιο, η 8η πόλη σε πληθυσμό της Ελλάδος, με 100.000 κατοίκους, διεκδικεί τη μετεγκατάσταση της έδρας της μητρόπολης στη γεωγραφική δικαιοδοσία του, μιας και πληθυσμιακά η πόλη επικαλύπτει τις γύρω περιοχές και πόλεις του Νομού.
Οι βουλευτές της περιοχής, προς ώρας, τηρούν στάση αναμονής και αποφεύγουν να τοποθετηθούν ανοιχτά επί του θέματος που, είναι αλήθεια, αποτελεί πάγιο αίτημα της πόλεως του Αγρινίου και που αναφύεται εντονότερα κάθε φορά που χηρεύει ο Μητροπολιτικός θώκος της περιοχής.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο τοποτηρητής της μητρόπολης Αιτωλίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, σε συνέντευξή του στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι. την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής διχοτόμησης της μητρόπολης στο άμεσο μέλλον, ασφαλώς με τη σύμπραξη και έγκριση της Πολιτείας: «Υπάρχει καλή συνεργασία με την πολιτεία. Αν η εκκλησία θελήσει κάτι, η πολιτεία θα το υιοθετήσει. Αν ισχύσει το αντίθετο, δεν βλέπω το λόγο να υιοθετηθεί», ανέφερε.
Και συμπλήρωσε: «Ως Μητροπολίτης Ναυπακτίας, η θέση μου είναι λεπτή. Δεν θα αναφερθώ δημοσίως στο θέμα και έδωσα εντολή κανείς από όσους εργάζονται στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην εκφράζουν απόψεις. Το θέμα με ενδιαφέρει άμεσα, αλλά επισήμως δεν γίνεται συζήτηση συνοδικά. Αρμόδια όργανα είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας και όχι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος».
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για την εξέλιξη του θέματος με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, τα γεωγραφικά όρια της μητροπόλεως του οποίου σχετίζονται άμεσα σε μια πιθανή διχοτόμηση της μητρόπολης Αιτωλίας, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια έκτακτη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αμέσως μετά το Πάσχα, οπότε και, εκτός απροόπτου, θα συζητηθεί το θέμα της πιθανής διχοτόμησης αλλά και της εκλογής του νέου Μητροπολίτη.
Σχετικά Άρθρα
Β’ Εθνική Γυναικών: Στη Ζάκυνθο για τη Δόξα Πηγαδακίων ο Παναιτωλικός
SL1 – Παναιτωλικός: Επαγγελματικά συμβόλαια οι Εσκετζής, Ράδος και Χότζα
Κίνημα Δημοκρατίας: Ποιος Ταύρος; Στο Παγκράτι προσωρινά τα γραφεία!