Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός στο Χαλκιόπουλο Βάλτου (Photos)

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός στο Χαλκιόπουλο Βάλτου

  • Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Χαλκιόπουλο του Ορεινού Βάλτου ιερούργησε την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός.

Στο κήρυγμά του αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή τόνισε ότι: «Κορυφαίο γεγονός της αρχής της δημόσιας διδασκαλίας του Χριστού αποτελεί η επί του όρους ομιλία, για την οποία, μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι της ιστορίας υποστήριξαν πως, αν η ανθρωπότητα έθετε σε εφαρμογή τα διδάγματά της, η γη θα είχε ήδη μεταβληθεί σε παράδεισο. Απόσπασμά της αποτελεί και η σημερινή περικοπή. Με αυτήν καλούμεθα όλοι μας να εφαρμόσουμε μία ριζικά διαφορετική στάση απέναντι στους συνανθρώπους μας και μέσω αυτής, να γίνουμε προπομποί ενός νέου, καλύτερου κόσμου, βασισμένου στην αγνή και ανιδιοτελή αγάπη προς όλους, ανεξαιρέτως, τους ανθρώπους».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Όλοι μας, πολλές φορές, μελαγχολούμε, βλέποντας πως οι σχέσεις μας δεν έχουν βάθος και συχνά ακυρώνονται με την πρώτη δυσκολία. Συχνά, μία απλή διαφωνία οδηγεί σε οριστική ρήξη και άλλοτε, ασήμαντες οικονομικές διαφορές διαλύουν ακόμα και συγγενικούς δεσμούς. Προσεγγίζουμε ανθρώπους και θέλουμε ίσως, ειλικρινά, να τους αγαπήσουμε. Πριν, όμως, από την προσέγγισή μας, έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας. Οι άνθρωποι μέσα μας κατατάσσονται ανάλογα με τον τρόπο που μας έχουν φερθεί ή με το τί έχουμε να προσδοκούμε από αυτούς. Αγαπούμε με όρια και υπό όρους. Για όσο χρονικό διάστημα μία σχέση  παραμένει για μας επωφελής, την προσέχουμε και την φροντίζουμε. Όταν όμως καταστεί ασύμφορη, με διακριτικό ή και με βάναυσο τρόπο αποχωρούμε».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του υπογράμμισε, ότι «Η βασική προϋπόθεση της αληθινής αγάπης προς τους ανθρώπους είναι η ολόψυχη αγάπη προς τον Θεό. Όποιος διαρκώς τρέφεται από την αγάπη αυτή, διατηρεί αστείρευτα αποθέματα αγάπης, τα οποία δεν μπορεί να εξαντλήσει ούτε η κακία ούτε η αχαριστία. Αυτόν τον δρόμο της θεϊκής αγάπης άνοιξε ενώπιόν μας ο Εσταυρωμένος Θεάνθρωπος. Αυτήν την δωρεά  της γνήσιας αγάπης περιμένει και διψά ο κόσμος από μας».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στον ορεινό Βάλτο και συνεχάρη τον Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Αμβρόσιο Σιώρο και τους ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ινάχου, που διακονούν με θυσιαστικό φρόνημα όλες τις Ενορίες της ορεινής αυτής Αρχιερατικής Περιφέρειας της Ιεράς Μητροπόλεως.