Στο δημοτικό διαμέρισμα Αμπελίων, στη Δ. Ε. Παρακαμπυλίων, υπάρχει ο αρχαίος Πύργος, με την ονομασία Παλαιόπυργος ή Κουλόπυργος ή Πύργος του Ακροποτάμου.
Το μοναδικό αυτό αρχαιολογικό στολίδι του τόπου μας, που βρίσκεται στη θέση Αύλακες του Δ.Δ Αμπελίων, υψώνεται σε μια εκπληκτική θέση, όσον αφορά τη θέα, και βρίσκεται στην τελευταία κορυφογραμμή, που ονομάζεται «Παλιοκρέβατα» ή «Μαλαικός». Το ύψος του Πύργου ανέρχεται στα 14m και χρησιμοποιούνταν ως πρατήριο. Σύμφωνα με τον θρύλο, οι λίθοι με τους οποίους είναι φτιαγμένος ο Πύργος μετεφέρθησαν από Κύκλωπες.
Όπως αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση το parakampylianews.blogspot.com, επειδή ο Αχελώος είναι το γονιμοποιό στοιχείο της περιοχής, αλλά και το υδάτινο σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, χρησίμευε ως μέρος του συγκοινωνιακού και αμυντικού συστήματος. Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες, όσο και οι Ρωμαίοι, αλλά και οι Βυζαντινοί, ανήγειραν μικρά φρούρια παραποτάμια και παρατηρητήρια (βίγλες) και ήλεγχαν τις διαβάσεις.
Ο δρόμος που οδηγεί στο οχύρωμα είναι χωματόδρομος. Στο ξέφωτο του υψώματος υπάρχουν αρχαίοι τάφοι.
Ο Πύργος του Ακροποτάμου βρίσκεται στη θέση Αύλακες των Αμπελίων, υψώνεται σε μια εκπληκτική θέση, όσον αφορά τη θέα και βρίσκεται στην τελευταία κορυφογραμμή, που ονομάζεται «Παλιοκρέβατα» ή «Μαλαικός».
Το ύψος του Πύργου ανέρχεται στα 14μ. και χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο (βίγλα). Είναι τετράγωνος με ύψος περίπου 4.5 μέτρα και μήκος πλευρών 6.5 μέτρα. Ο πύργος είχε τουλάχιστον δύο ορόφους.
Λίγο μακρύτερα από τον πύργο προς τα ΝΑ του υψώματος υπάρχει ένας σωρός από ογκόλιθους παρόμοιους με αυτούς του πύργου.
Ίσως να είναι κατάλοιπα από άλλον πύργο αλλά το πιθανότερο είναι να είναι μέρος οχύρωσης που περιέβαλλε τον πύργο, κάτι που ήταν πολύ συνηθισμένο.
Δεν αποκλείεται ακόμα, ο πύργος να ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου φρουρίου. Ο πύργος έχει και την ονομασία «Κουλόπυργος» (Κουλέ=πύργος, ακρόπολη).Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε υποχώρηση ενός σημαντικού τμήμα του του πύργου.
Πρόκειται για ένα ακόμη «άγνωστο», αλλά σημαντικό μνημείο του Δήμου Αγρινίου, σε ένα σημείο εξαιρετικής ομορφιάς. Είναι ένα από τα αμέτρητα σημεία του τόπου μας, που πρέπει κάποια στιγμή να αναδειχθούν…
Σχετικά Άρθρα
Αμφιλοχία: Το γατάκι πάει… βόλτα!
Καλύβια: Τροχαίο και τα Χριστούγεννα
Φαγητό και αγαθά σε 170 συνανθρώπους μας