Το διήμερο 5 και 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην πόλη του Αγρινίου με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα Σχολεία».
- Το πρόγραμμα θα επισκεφθεί στις 5 Απριλίου το 4ο Γυμνάσιο και στις 6 Απριλίου το 7ο Γυμνάσιο.
Η Παράσταση «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» σε μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ* και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, θα παρουσιαστεί και για τα δύο Σχολεία στις 6 Απριλίου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση:
Η Εθνική Λυρική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις παρουσιάζουν τη δεύτερη και ιδιαίτερα φιλόδοξη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, αυτή τη φορά απευθύνεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια διαδραστική παράσταση όπερας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΕΛΣ παρουσιάζει τη νέα ξεκαρδιστική όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ σε λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ* και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Η συναρπαστική διαδρομή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 από τα σχολεία της Αττικής με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζει σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ταξιδεύει σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα, τόσο διά ζώσης όσο και ψηφιακά, με στόχο να ξεναγήσει με πρωτότυπο τρόπο τους εφήβους στον πολύπλευρο κόσμο της όπερας. Οι μαθητές των σχολείων που επισκέπτεται η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Όσοι λάβουν μέρος στη δράση εξ αποστάσεως θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ψηφιακά την παράσταση και να εξερευνήσουν την τέχνη της όπερας και του μουσικού θεάτρου μέσω της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Opera Box.
Το νέο έργο του αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή, το οποίο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι βασισμένο στην πολυαγαπημένη οπερέτα του πατέρα της γαλλικής οπερέτας Ζακ Όφενμπαχ Η Ωραία Ελένη, αποτελώντας ωστόσο μια καινούρια όπερα. Όπως επισημαίνει ο συνθέτης, πρόκειται για «ένα κράμα δύο μουσικών εγχειρημάτων: αφενός της παλιάς και αγαπητής κωμικής οπερέτας του Όφενμπαχ και αφετέρου μιας καινούριας όπερας – ή ίσως ενός έργου μουσικού θεάτρου που έχει εγκλωβίσει μέσα του θραύσματα από το παρελθόν». Το λιμπρέτο –βασισμένο στα πρωτότυπα κείμενα των Ανρί Μεγιάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ– υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*, ενώ τη σκηνοθεσία ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός. Το σκηνικό, τα κοστούμια και το βίντεο-animation επιμελείται ο Πέτρος Τουλούδης, την κινησιολογία η Μαριάννα Καβαλλιεράτου και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος. Τη μουσική διεύθυνση μοιράζονται ο Στάθης Σούλης και η Κυριακή Κουντούρη, ενώ στη διανομή και το μουσικό σύνολο συναντούμε πληθώρα ταλαντούχων Ελλήνων μονωδών και μουσικών.
Το έργο βασίζεται στον ελληνικό μύθο, διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων. Αυτό σημειώνει και ο σκηνοθέτης: «Προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τους προβληματισμούς των εφήβων της εποχής με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια».
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
«Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία»
Σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα
Κορνήλιος Σελαμσής
«Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ»
Όπερα για εφήβους
Λιμπρέτο: Αλεξάνδρα Κ*
Μουσική Διεύθυνση: Στάθης Σούλης / Κυριακή Κουντούρη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά, κοστούμια, βίντεο-animation: Πέτρος Τουλούδης
Χορογραφία, κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης
Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Γιούλη Στυλιανίδου
Μουσική Προετοιμασία Μονωδών: Χρήστος Σακελλαρίδης, Σπύρος Σουλαδάκης
Διανομή
Ελένη: Μαρία Τσιρώνη / Σμαράγδα Βαγγελή
Βακχίς: Μαριαλένα Πολίτη / Μαριέττα Σαρρή
Πάρης: Κατερίνα Αλεξίου / Κατερίνα Φουντουκίδου
Αχιλλέας: Κατερίνα Μποτώνη / Άγγελος Κυδωνιεύς
Αίας: Αντώνης Αντωνιάδης / Αντώνης Κορδοπάτης
Μενέλαος: Νίκος Ζιάζιαρης / Δημοσθένης Βλάχος
Αγαμέμνων: Χρήστος Ραμμόπουλος / Ζαννής Καντεράκης
Κάλχας: Νικόλας Καραγκιαούρης / Νίκος Μασουράκης
Μουσικό Σύνολο
Φλάουτο: Κωνσταντίνος Μάργαρης / Βασιλίνα Υφαντή / Τόνια Τόμπρου
Κλαρινέτο: Ηλίας Σκορδίλης / Ηλίας Παπαδόπουλος
Σαξόφωνο: Γκουίντο ντε Φλάβιις / Θάνος Τσακιλτζίδης
Τρομπόνι: Ιωάννης Κόκκορης / Στέλιος Μίχας-Εγγλέζος
Κρουστά: Παναγιώτης Κολιαβασίλης / Χρυσόστομος Σακελλαρόπουλος
Πλήκτρα: Τζένη Σουλκούκη / Εύα Τσάγκλα-Μανωλαράκη
Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης / Κλεόδωρος Αγόρας
Βιόλα: Ελένη Φουρλάνου / Βασίλης Παπαπαναγιώτου
Βιολοντσέλο: Μαρία Σκανδάλη / Έλλη Κετετζιάν
Κοντραμπάσο: Κωνσταντίνος Σηφάκης / Δημήτρης Τσεκούρας
Με τη συμμετοχή ομάδας μαθητών από την εκάστοτε Σχολική Μονάδα
Σχετικά Άρθρα
Αγρινιώτες έγραψαν τραγούδι με αποδέκτες τους Τσέτσιλα και Σιδηρόπουλο!
Σταματίνα Τσιμτσιλή – Λευτέρης Μητσόπουλος: «Happy Day» στη Ναύπακτο!
«Deal» 7.500 ευρώ για τη Λία!