Οι ευπαθείς ομάδες στη λίστα της Αφρικανικής σκόνης

Σίγουρα, το φαινόμενο της Αφρικανικής σκόνης θα μπορούσε να συμβεί μία οποιαδήποτε άλλη εποχή. Συνέβη, όμως, την άνοιξη. Την εποχή που οι αλλεργίες ήδη βρίσκονται «σε άνθηση» διεκδικώντας να πάρει την πρωτιά σε συμπτώματα και συνέπειες για την υγεία μας.  Ο συγχρονισμός του φαινομένου  με τους ανοιξιάτικους μήνες δεν αποτελεί σύμπτωση, αφού οφείλεται στο  συνδυασμό των ατμοσφαιρικών συστημάτων που επικρατούν σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη και Μεσόγειο.

  • Η αυξητική τάση του φαινομένου σε αριθμούς

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η συχνότητα του φαινομένου έχει αυξηθεί κατά 100% τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ σε αυξανόμενους ρυθμούς κινείται και η ένταση που αγγίζει το 50%. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιούνται από διεθνείς οργανισμούς, η ερημοποίηση της Σαχάρας τις τελευταίες δεκαετίες προχωρά με έναν ρυθμό της τάξεως των 2,500 χιλιομέτρων, κάθε χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι  πρόκειται για μία έκταση που αντιστοιχεί περίπου στο 20%  του ελλαδικού χώρου, γίνεται κατανοητό γιατί η αφρικανική σκόνη από εισβολέας εξελίσσεται σε μόνιμο και επιβλαβή επισκέπτη της Ελλάδας.

9 + 3 λόγοι που η Αφρικανική σκόνη είναι επικίνδυνη για την υγεία μας

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Παρόλα αυτά, η αφρικανική σκόνη κατάφερε να κρύψει το λαμπερό ελληνικό ήλιο. Η πυκνότητα της σκόνης είχε ως αποτέλεσμα η ηλιακή ακτινοβολία που έφτανε στο έδαφος να είναι πολύ περιορισμένη. Το ‘’θετικό’’ είναι ότι δε μένει κρυφή η σύσταση της σκόνης, η οποία περιέχει 9 επικίνδυνα και βαρέα μέταλλα για την υγεία μας που οι τιμές τους ξεπέρασαν τα ανώτερα επιτρεπτά όρια:

1.    Μόλυβδος
2.    Αρσενικό
3.    Σίδηρος
4.    Μαγγάνιο
5.    Βανάδιο
6.    Νικέλιο
7.    Χρώμιο
8.    Χαλκός
9.    Ψευδάργυρος

Τρεις ακόμα λόγοι που επιφορτίζουν την ήδη επιβαρυμένη σύσταση, είναι  οι ρύποι που οφείλονται στην αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων στη βόρεια Αφρική, το κάψιμο των χωματερών, αλλά και η μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση στο Κάιρο.

Οι ευπαθείς ομάδες στη λίστα της αφρικανικής σκόνης

Περισσότερο ή λιγότερο, οι περισσότεροι από εμάς νιώσαμε την παρουσία της αφρικανικής σκόνης. Σίγουρα, κάποιες ομάδες ανθρώπων επηρεάστηκαν περισσότερο όπως:
•    Παιδιά
•    Ενήλικες και παιδιά με αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα
•    Καρδιοπαθείς
•    Άτομα με άσθμα
•    Γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη
•    Άτομα άνω των 65  ετών

Αριθμητική υπεροχή σε συμπτώματα

Μπορεί το φαινόμενο να βρίσκεται σε ύφεση, τα συμπτώματα, όμως που προκλήθηκαν οδήγησαν πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο. Συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώθηκαν ήταν:
1.    Αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα
2.    Αναπνευστικά (βήχας, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία)
3.    Δυσφορία, βάρος ή πόνος στο στήθος
4.    Συριγμός
5.    Δερματίτιδες
6.    Ερεθισμός στα μάτια
7.    Ρινική συμφόρηση
8.    Ενόχληση στο λαιμό

Ποιο όργανο είναι πρώτο «στη λίστα» της αφρικανικής σκόνης;

To αναπνευστικό σύστημα αποτελεί το πιο ευάλωτο όργανο και το πρώτο που επηρεάζεται. Η αφρικανική σκόνη έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται στο ρινικό βλεννογόνο προκαλώντας ρινική συμφόρηση και ξηρότητα. Ειδικά όταν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα με την ένδειξη CE μπορούν να συμβάλλουν στη ρινική αποσυμφόρηση και στη μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Η ένδειξη CE αποδεικνύει ότι το προϊόν έχει  εγγυημένο αποτέλεσμα, έχει ελεγχθεί και πληροί όλες τις  ευρωπαϊκές προδιαγραφές  ως προς την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

Η φύση ως «αντίδοτο» στην αλλεργική ρινίτιδα

Το ρινικό σπρέι  Rinocalm αποτελεί την πρόταση της Power Health στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της  αλλεργικής ρινίτιδας. Αποτελεί ιατροτεχνολογικό προϊόν με φυσική σύνθεση όπως θαλασσινό νερό έλαιο ευκαλύπτου και έλαιο μέντας.

Το ισοτονικό διάλυμα θαλάσσιου άλατος υγραίνει και καθαρίζει τον ρινικό βλεννογόνο σε περίπτωση ξηρού ή σκονισμένου αέρα, ενώ τα φυσικά αιθέρια έλαια συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της μύτης.

Προσφέρει μία ήπια θεραπεία για τη ρινική κοιλότητα, τα ιγμόρεια και τον ευαίσθητο ρινικό βλεννογόνο συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της ανώτερης αναπνευστικής οδού σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

wecare.gr